thumb PA239803 copyJedna z letošních tiskových zpráv o soutěži Česká chuťovka, která je určena domácím výrobcům potravin, začínala větou: „Žijeme jen jednou, a proto bychom si měli umět pokud možno každý okamžik života náležitě vychutnat.“ Je to moudrost, k níž se začíná přiklánět stále více lidí, protože tlak doby už mnozí přestávají obdivovat a libovat si v něm. A příjemně si odpočinout během oběda či večeře, objevit úžasné chutě českých potravin, vážit si okamžiku, kdy můžeme být společně s rodinou či přáteli, to patří neodmyslitelně k životu. Jen jsme na to tak trochu zapomněli. Devátého ročníku této soutěže se už potřetí zúčastnila společnost OVUS – podnik živočišné výroby, spol. s r.o., producent několika druhů vajíček, farma sídlící poblíž Slaného. Jednatele firmy Ing. Tomáše Milicha jsem se zeptala:

Proč jste zkusili své štěstí i tentokrát?

Nejprve jsme hodně váhali, protože jsme nevěděli, co vlastně nabídnout. Zdálo se nám, že loni i předloni hodnotitelská porota okusila z našeho sortimentu vše a že nemá smysl předkládat totéž. Pak jsme si ale řekli, že opakování je matka moudrosti a že do třetice všeho dobrého a šli jsme s kůží na trh. Ověřili jsme si tak, že naše produkce má trvalou hodnotu a že držíme také kvalitu, tedy i kvalitu chuti.

IMG 0013Tedy jste neprohloupili...

Určitě ne, ba naopak! Umístili jsme se nečekaně a máme z toho velkou radost. Získali jsme dokonce tři Dětské chuťovky za vejce Farmářský výběr, Moravia a Indiánská vejce a za ta poslední jmenovaná jsme obdrželi také Českou chuťovku. Tedy celkem 4 ceny, a to je pro nás velký úspěch. Je to pro nás i určité poděkování za naše úsilí nabídnout českému trhu prvotřídní produkty s vyhlášenými nutričními vlastnostmi. Také se prokázalo, že naše vajíčka velice chutnají dětem, a to je jasná zpráva. Děti jsou bezprostřední, a když jim, jak se říká, něco nejede, tak s tím nic nenaděláte. Naše vajíčka označily jako pochoutku a ohodnotily je trojicí cen, a to je skutečně úžasná pocta.

Jak vnímáte značku Česká chuťovka a Dětská chuťovka? Pomáhá spotřebitelům k orientaci na trhu?

Domnívám se, že ano a že také velmi dobře koresponduje se snahou zákazníků měnit stravovací návyky – hledat na pultech prodejen to, co skutečně chutná, co je zdravé a nabízí zároveň určitou přidanou hodnotu. Lahodí mi i skutečnost, že lidé začínají velmi cíleně vyhledávat potraviny místních dodavatelů, jimž důvěřují. Jako bychom se všichni tak trochu vraceli ke kořenům v hledání hodnot, které činí život člověka smysluplnější, opravdovější. A dobré jídlo k tomu samozřejmě patří. Kvalitně se stravovat neznamená jen naplnit si žaludek, ale dodat organizmu jak potřebné živiny, tak také kousek radosti.

Soutěž vlastně o té radosti opravdu je, protože pochutnat si je krok k dobré náladě, pohodě.

Myslím, že právě tento příjemný požitek bychom si měli připomínat častěji. Jak je známo, vše souvisí se vším, a ono babičkovské: „sedni si a jez v klidu“, má své opodstatnění. Zásadní je, jak si tuto skutečnost kdo uvědomí a jak s touto možností bude zacházet. A jak víme všichni, stresu máme nad hlavu, a alespoň během jídla bychom se od něj měli oprostit. Podaří se nám to tím spíše, čím více nám bude chutnat.

Rodina příznivců České chuťovky se rozrostla a její význam podtrhuje odborná garance Vysoké školy chemicko-technologické v Praze. Odborným patronem projektu je rektor prof. Ing. Karel Melzoch, CSc. Jak významné pro veřejnost je toto sdělení?

Určitě je to skvělá podpora. Tato vysoká škola disponuje mnohými nejnovějšími poznatky, které jsou pro výživu lidí významné stejně tak jako pro vývoj potravin, spolupráci s firmami. Osobně si toho velice vážím, protože není nic lepšího, než se v recepturách opírat o nové informace a kombinovat je s osvědčenými pravidly generací. Naše firma například používá ojedinělé technologie jak při chovu nosnic, tak při zpracování vajec pro gastro účely, vědecky jdeme na dávkování krmných směsí, řízení celého procesu, od nákupu kuřat až po design obalů pro odběratele. Přitom se snažíme stát nohama na zemi a trpělivě veřejnosti vysvětlovat, že jsou vajíčka opravdu zdravá, že to nejsou cholesterolové pasti, naopak, že je vejce svým způsobem superpotravinou.

rozhovor připravila Eva Brixi