DSC_2213_ok.jpgKdyž se mi dostala do ruky nová publikace nakladatelství Smart Press s názvem Vtipné kaše, nedočkavě jsem listovala od začátku až do konce. A zcela intuitivně jsem si přečetla úvod autorky Věry Strnadové, i když tyhle pasáže ve většině knih ráda přehlížím. Možná mi to nebudete věřit, ale pochopila jsem, a nejen to, proč právě tato publikace spatřila světlo světa. I já jsem šla kdysi svou cestou hledání. A nelituji. Vtipné kaše se pro mne staly unikátní inspirací, spojenou s řadou zajímavých poznatků, které člověku, jenž chce porozumět sám sobě, mohou velmi pomoci. O báječném zpestření mých chvilek před usnutím, o čtení, které působí radost a vytváří vztah k prostým a důmyslným věcem kolem nás, a budí pokoru, jsem však nehovořila s Věrou Strnadovou, ale tiskovou mluvčí zmíněného nakladatelství Olgou Formanovou:

 

Líná huba, holé neštěstí. A tak: proč vydalo nakladatelství Smart Press zrovna knihu o kaších?

 

Kouzlo kaší spočívá v jejich rychlé a zdravé přípravě, ať už ji servírujete jako snídani, svačinku, oběd, či večeři. Kniha vychází jako první v nové edici: Jídlo jako lék. A vydáváme ji, protože kaše jsou v současné době velkým trendem. Zdravé jídlo a jeho správný výběr vám může pomoci při mnoha zdravotních potížích. Zdravější pokrm navíc dokáže ulevit nejen nám všem, ale i celému našemu okolí a planetě. Chtěli jsme poskytnout inspiraci, co a jak plnohodnotně a s chutí jíst, když chceme nebo musíme omezit konzumaci masa, živočišného mléka, lepku a cukru...

 

Snídat kaše, někdy i večeřet, to doporučují mnozí výživoví poradci. Kaše dobře zasytí a dokáží uspokojit i chuť na sladké. Proč ještě navazovat na tradice našich předků?

 

Naše babičky vždycky věděly, co je pro nás to nejlepší. Používaly zdravý selský rozum a dostupné potraviny, na které se v dnešní uspěchané době často zapomíná. Přitom jsou levné a snadno dostupné.

 

V čem ještě mohou být kaše pro naše zdraví prospěšné?

 

Namixujete si, co máte ráda! Zkrátka máte poměrně rychle chutné a zdravé jídlo na míru svých chutí, zdravotních priorit... podle svého gusta. Vtipné kaše poradí, jak si snadno připravit i rostlinná mléka nebo čím kaše zdravěji osladit. Navíc mnoho receptů je bez lepku, bez laktózy, téměř všechny recepty jsou veganské a jsou určeny pro děti i dospělé.

 

Už jste nějaký recept vyzkoušela?

 

V oblasti kaší jsem naprostý začátečník, zatím jsem vyzkoušela recept z Nové biokuchařky Hanky Zemanové – Jáhlový řez s letním ovocem, kde je místo klasického korpusu použita jáhlová kaše. Výsledek byl vynikající. Lákají mě hlavně slané varianty kaší jako například polenta s rajčaty, paprikami a tymiánem, nebo kaše z bulguru s teffem, lilkem a rajčaty...

 

Knihy dáváme jako dárky, které nikdy neurazí. Komu byste právě tuto publikaci věnovala?

 

Nedávno jsem si dělala malý průzkum u našich zákazníků. Mluvila jsem se zákaznicí, které je 77 let a je zdravotně hendikepovaná a objednala si přes náš e-shop Vtipné kaše, protože se zajímá o zdravou výživu a má určitá zdravotní omezení. Knihu bych ráda věnovala všem, kteří chtějí jíst zdravě a chutně a bez rozdílu věku!

 

Ženy v businessu se perou s časem. Najdou v knize skutečně řešení, které jim čas ušetří?

Doporučím například fermentovanou kaši přes noc, kterou si připravíte večer během pěti minut a ráno jste bez práce.

 

Snaha vylepšit si životní styl, najít cestu k radosti, potlačit stres, touha po harmonii bytí a také vhodné stravování. Směr doby. Nehraničí však až s posedlostí? Neurózou či davovou psychózou? Anebo je tlak doby tak velký, že člověk prostě musí přehodit výhybku?

 

Doba nás žene, jsme zahlceni a přesyceni, a to nejenom v oblasti jídla. To, co jíme, je důležité, a je tedy dobré jíst pestrá a čerstvá jídla, nepřejídat se, ale ani nehladovět. Je zábava zkoušet nové potraviny a recepty, protože kvalitní jídlo se projevuje nejen na těle, ale i na duši člověka. Ale nic se nemá přehánět a člověk stejně nakonec zjistí, že v jednoduchosti je krása.

 

 

ptala se Eva Brixi

Na snímku Věra Strnadová, autorka knihy Vtipná kaše