CAM00317.jpgBylinky, to je téma všech ročních dob, nejen léta nebo chřipkových období. A protože se o nich stále více mluví, stále více lidí hledá v bylinné říši pomoc, řešení, podporu, a má je prostě rádo, pátrali jsme po názoru na ně u žen pohybujících se v businessu, ptali jsme se, jaký vztah mají k bylinkám právě ony. Navazujeme tak na ankety, které jsme čas od času pro vás připravovali. Prezentovali jsme vždy určité téma a společně s partnerem ankety jsme vyhlásili autorku nejlepší odpovědi. Tentokrát se anketa uskutečnila pod patronací Mgr. Jarmily Podhorné a její firmy NADĚJE. Tuto společnost většina z vás zná, specializuje se na výrobu a prodej rostlinných tinktur a dalších bylinných přípravků. Jarmila Podhorná se rovněž aktivně věnuje osvětové činnosti a šíření poznatků o tom, jak jsou pro člověka byliny užitečné. Její know-how je unikátní. A bude to právě ona, která vybere nejzajímavěší anketní odpověď a pisatelku odmění. O tom vás budeme co nejdříve informovat jak na www.madambusiness.cz, tak v tištěném vydání Madam Business.

Naše otázka zněla:
Věříte bylinkám? Používáte je v kuchyni, kosmetice, při zdravotních potížích?

Ing. Andrea Trčková
výkonná ředitelka, LK SERVIS/GERnétic

„Díky kopřivám máš vlasy,“ říkala moje babička, protože mi nechtěly růst, a tak mi pokožku hlavy omývala odvarem z kopřiv. A tak začal můj velmi pozitivní vztah k bylinkám a květinám všeho druhu. Babičky mě naučily bylinky v přírodě rozpoznat, jak a kdy je sbírat a používat. Bylinkám věřím a provázejí mě celým životem. I díky nim mám zdravou pleť. Ráda je používám také v kuchyni. Doma i na zahradě pěstuji hlavně bylinky. A když má někdo v rodině kašel, mám vždy připravené bylinky na čaj. Letos jsem objevila sléz maurský, nejen, že krásně vypadá jako ozdoba dortu, ale sušený přidám do čajových a koupelových směsí. Budu mít také hezký dárek pro přátele!


Ing. Jana Hubálková
obchodní a marketingová ředitelka, Kores

Bylinkám věřím, jsem totiž zastáncem přírodních věcí, ať už přírodní kosmetiky, nebo různých bylinkových čajů – můj oblíbený čaj je např. heřmánkový či mátový a také mi vyhovují různé ajurvédské čaje, zejména ty zklidňující, večerní, na dobrý a kvalitní spánek. A v kuchyni samozřejmě nemůže chybět pažitka, meduňka, máta, rozmarýn, řeřicha apod. Moje děti jsou na bylinky v polévkách zvyklé odmalička. Nebo např. chléb s máslem a řeřichou nemá chybu. Mám ráda značku Just, která má např. úžasný tymiánový krém pomáhající při kašli a průduškách, pro děti ideální.


Prof. Ing. Růžena Petříková, CSc.
2. místopředsedkyně, Rada kvality ČR

Kdyby mi tuto otázku někdo položil ještě před několika lety, odpověď by byla zřejmě nejednoznačná... Nicméně dnes, s odstupem času, když už trpím některými neduhy „stáří“, odpovídám jasně: bylinkám věřím (nejčastěji na základě dostupných receptů mé babičky a maminky – v žádném případě nikoliv na základě všudypřítomné reklamy)...
Bylinky tedy využívám pravidelně, nejčastěji při běžných zdravotních potížích (bylinkové čaje ponejvíce z osobně nasušených bylinek), kdy potřebuji být zase rychle fit. Některé bylinky užívám rovněž v kuchyni, nejčastěji při dochucování některých vybraných pokrmů, k přípravě salátů či polévek. A propos, když připravuji okurkový salát, vždy si vzpomenu na svoji maminku a stejně jako ona přikládám konce okurek na obličej (prý k vypnutí kůže), efekt sice nepozoruji, ale je prima připomenout si dobu, kdy tady ještě byla s námi... Bylinky tak dnes již jednoznačně vnímám jako doplnění a obohacení jídelníčku, jako krok ke zdravé výživě a jsem přesvědčena, že přinejmenším dodávají tělu energii, zlepšují psychiku, detoxikují a revitalizují náš organizmus.


Ing. Hanka Burešová
propagace, Veskom Group

Jedním slovem ano. Bylinky mě provázejí celým životem. Moje nejstarší vzpomínka na bylinky patří do babiččiny kuchyně. Pamatuji, jak celá její kuchyň voní, když se vaří hovězí polévka, do které patří neodmyslitelně domácí nudličky na talíři, ještě posypaná čerstvou petrželkou. Přesto, že babička bydlela v Praze v panelovém domě, vždy měla na okně misku a v ní seříznutý vršek petržele, která vyháněla mladé lístky. Postupem času si rodiče koupili chatu a na našem stole se začalo objevovat více a více bylinek ze zahrádky – libeček, pažitka, majoránka, meduňka, máta – nejběžnější a nejzákladnější bylinka u nás. O prázdninách, kdy jsem jezdila se sestrou za sestřenicí k Jilemnici, jsme společně chodily na sběr bylinek. Celé dny jsme lítaly venku a sbíraly jsme třezalku, řebříček, jahodník a večer ukládaly na půdu a sušily. A po prázdninách sestřenice odevzdávala nasušené bylinky do školy. Základní škole jsem odrostla a s nástupem na střední školu začala chodit do tanečních. Taky jsem se chtěla líbit, jako všechna děvčata v mém věku. Začala používat různé odvary a obklady na krásu. Vlasy jsem si splachovala odvarem z kopřiv a nanášela nejrůznější pleťové masky. Dnes sice dávám přednost hotové kosmetice, ale obloukem se zase vracím k bylinkám. Používám je místo chemicky připravených výživových doplňků. Máta na žaludek, meduňka pro spánek nebo ostropestřec mariánský na játra. Truhlík s bylinkami je nedílnou součástí naší terasy. A bylinky berou jako samozřejmou součást života i naše dnes již dospělé děti. Dalo by se říct, že bylinky u nás doma tvoří spojnici mezi generacemi od babiček až k vnučkám.


Mgr. Olga Stanley
manažerka komunikace, ROSSMANN

Bylinkám věřím, máme jich plnou zahrádku a už od své babičky jsem byla vychovávána k jejich používání. V kuchyni používám bylinky pravidelně, zpravidla ty z mé zahrádky, takže jen od jara do podzimu. Ale i v zimě mi stojí v supermarketu koupená bazalka, máta a koriandr na římse v kuchyni. V kosmetice jsem začala zkoušet pleťové masky a jsou báječné... a snad i pomáhají, ale to nemohu zhodnotit já, ale spíše moje okolí. Při zdravotních potížích spoléhám hlavně na kopřivy a mátu. Ty fungují vždy spolehlivě.


Soňa Pražáková
majitelka prodejny s přírodní kosmetikou, Nella

Bylinkám věřím a nemohou doma chybět, ať už jde o tinktury k vnitřnímu užívání, nebo masti a oleje k zevnímu použití. Jejich účinek je nezpochybnitelný, jinak by se ke mně zákaznice nevracely.
K mým oblíbeným patří zejména kopřiva ve všech podobách, kontryhel na ženské potíže a tužebník na dnu a pohybový aparát. Na trhu jsou k dostání kvalitní bylinné výrobky mnoha dodavatelů, ale mezi nimi bych chtěla vyzdvihnout firmu Naděje Jarmily Podhorné. Dokáže na přání připravit individuální recepturu pro každého uživatele a přidá i podrobný návod k užívání.


Pavla Hávová
tisková mluvčí, ČSOB

Ano, bylinkám věřím a používám je především v kuchyni a v případě nachlazení či nemoci. Spoléhám se především na ty, které si sama vypěstuji nebo natrhám. Sbírám například květy lípy, bezu, sedmikrásky, mateřídoušku apod. Čaj z bylinek může být v některých případech mnohem lepší a účinnější než klasické léky z lékáren. Ještě větší odborník na bylinky než já je však moje maminka, a samozřejmě babička. Ty vždycky najdou lék v podobě bylinek na jakoukoliv zdravotní komplikaci.

připravili Eva Brixi a Pavel Kačer