franchiza.jpgChceme vypadat k světu, bezproblémově se oblékat, vyzařovat tu správnou energii, cítit se skvěle, působit hvězdně. Také o vlastním zdraví začínáme více přemýšlet, než dříve. A nejen proto, že je to trend. Je to nutnost, k níž nás dovedl současný životní styl. Víme, že v businessu se požadavky na kondici a výkonnost násobí. Proto hledáme radu... I mne okolnosti přivedly do Světa zdraví, provozovny franchizového konceptu, přesněji do Světa zdraví 4LIFE v pražských Dejvicích, do ulice V. P. Čkalova. Odpovědi Kristýny Báčové, majitelky licence a nutriční terapeutky, vás možná naladí a dodají odvahy něco ve svém životě změnit:

franchiza2_3456

Ne nadarmo se říká, jak mnoho záleží na tom, jak člověk vypadá. Například podnikatelky a manažerky to vnímají velmi ostře. Vědí, že první dojem rozhoduje o úspěchu leckterého obchodního jednání. I proto se čím dál více snaží pečovat o svůj vzhled. Dokážete jim pomoci, pokud zápasí například s nadváhou?

Souhlasím s vámi. Ale nejen podnikatelky dnes dbají na svůj vzhled. Musím říci, že velmi vnímám, že je to obecně v dnešní době trendy. Vypadat dobře a starat se o to, co jím. A samozřejmě, že takovým ženám, tedy podnikatelkám a manažerkám, dokážeme pomoci. Dovolím si říci: je to naše parketa a jsme tu pro takové dámy pravou rukou k tomu, abychom jim pomohli dosáhnout i osobních cílů v oblasti výživy.

Každá taková žena má problémy s časem, na druhé straně potřebuje výsledky co nejdříve. Co byste poradila?

Ať zajde k nám, že jí řekneme, kde dělá chyby... Obecně je zapotřebí vědět, co si například koupit, když není čas, a jak řešit dlouhé schůzky. Nicméně doporučuji si stanovit pár malých změn, které povedou k snížení váhy i bez velké námahy. Kvalitně se hydratovat, tedy dostatečně pít vodu, vyvarovat se sladkých nápojů. Jíst vícekrát za den, aby se člověk vyhnul velkému hladu, protože potom sáhne neřízeně po nevhodné stravě. Vsadit třeba na proteinové tyčinky, zakysané mléčné výrobky, ovoce na svačinu, které nezabere tolik času s přípravou. Snažit se mít větší příjem energie z jídla přes den a nedojídat se večer. Sníst víc, i když schází čas. Přidat na zelenině.

Jenže – nejde jen o nadváhu, ale následné civilizační strašáky, jako je zvýšený cholesterol a tuky v krvi, vyšší tlak, diabetes. Prosazujete názor, že úpravou životního stylu, například jídelníčku, lze docílit i bez léků zlepšení, anebo snížit dávku léků. O tom často klasická medicína nechce ani slyšet...

Máte pravdu, že na toto téma reagují kolikrát lékaři negativně. Vidím na vlastní oči a beru z vlastních zkušeností fakt, že stoprocentně strava neskutečně zlepší krevní hodnoty, jako jsou tyto jmenované. V poradně se s tím setkávám běžně, že klient docílí normálních krevních hodnot, a tím pádem omezí léky, nebo úplně odstraní po konzultaci se svým ošetřujícím lékařem. To je pro nás pak největší úspěch.

franchiza1_2457

Tým Světa zdraví 4LIFE v čele s Kristýnou Báčovou

Poradíte klientce i to, jak na stres? Někdy stačí drobnosti, uvědomit si sama sebe...

Jak na stres? Nejdříve je potřeba si uvědomit, z čeho tkví, a jestli se situace dá nějakým způsobem řešit. Podle toho s klientkami pracujeme. Sama se věnuji psychologii a moc dobře vím, jak moc stres ovlivňuje náš organizmus. Proto je důležité se zaobírat organizací času, rodinnými vztahy, pracovními vztahy a sebe vnímat dobře a pracovat s prvky, které způsobují negativní atmosféru. Uvědomit si je.

Jak to vlastně u vás, ve Světě zdraví, začíná? Objednám se telefonicky a pak?

Funguje to jednoduše. Objednáte se telefonicky. Kateřina na recepci vám najde termín a informuje vás o potřebných věcech. Zašle vám den před příchodem sms, aby se na nás nezapomnělo. Klient dorazí, Katka si klienta zaeviduje, zváží ho na odborné váze, která zjistí stav svalové tkáně, tuku podkožního, vnitřního, váhu kostí, metabolický věk, vodu v těle a BMI. Změří si obvod těla, změří krevní tlak a následně si specialista přijde pro klienta na recepci a jde s ním konzultovat výsledky a potřeby či cíle, které má. Společně se mohou domluvit na službě a pravidelné docházce.

Mohu konzultovat přes skype, přes mobil, e-mail? Nemusím se děsit toho, že budu docházet každých 14 dní a zpovídat se ze svých hříchů?

Osobní konzultace jsou vedeny ideálně jednou týdně! Věřte, je to i jistá část motivace, je to nejlepší. Pokud je člověk hodně vytížený, domlouvá se s naší poradkyní na delším termínu. Specialista na výživu je pomocníkem pro své klienty. To znamená, že jsou v úzké komunikaci také prostřednictvím telefonu a e-mailu. Nyní připravujeme pravidelné propojení žen, které potřebují znát pocity jiných a vzájemně se motivovat přes aplikace WhatsApp či Viber. Budu vést pravidelné příspěvky a vstupy, které věřím, že budou přínosné.

S vylepšenou hmotností a pěknější postavou souvisí sebevědomí, optimizmus, radosti ze života. A to významně ovlivňuje zdraví. Bývá to motivací pro některé klienty?

Motivace je různá. U žen asi převažuje vzhled a dobrá konfekční velikost.

Vy sama jste podnikatelka, takže velmi dobře víte, kam směřovaly moje předešlé otázky. Co vám pomáhá zvládat povinnosti, držet se v kondici?

Být pozitivní a věřit, že se dá vše zvládnout. Z hlediska životního stylu první místo obsadí jídelníček, jak jinak. Skvěle funguji s lehkou, kvalitní a zdravou stravou. Hlavně mi to pak dobře myslí, nechce se mi v pracovních dnech spát. Dále se musím pohybovat. Strašně ráda sportuji a čistím se tak od stresu. Jsem potom jak znovuzrozená! A mám hrozně energie. Pokud pracuji například 12 hodin, tak mě zachraňuje můj pes italáček, s kterým se projdu přírodou a načerpám síly. Večer relaxuji u knížky, protože už několik let nemám televizi a je to velký přínos. Víc čtu a skvěle se mi spí. Z hlediska osobního života se obklopuji přáteli, kteří jsou skvělí, spolehliví, podporující, srdeční, upřímní, na stejné vlně, a čas strávený s nimi mě velmi naplňuje. V neposlední řadě je pro mne základem šťastného života báječná rodina a partner. Velmi si vážím svého života a maličkostí, které mě dělají šťastnou.

Hodně se mluví o prosté chůzi, která prý dělá se zdravím člověka divy. Jaký na to máte názor?

Musím s tím jedině souhlasit. Málo chodíme a chůze je nenásilná, zadarmo a zdraví neškodná, ba právě naopak.

Svět zdraví je český franchizový koncept. Čím je pro vás tento způsob podnikání přitažlivý? Proč vám vyhovuje?

Vyhovuje mi z důvodu odbornosti. Dokážu klientovi nabídnout nejlepší vyšetření, která mi napomohou k dosažení nejlepších výsledků. Mám při ruce lékaře, když je potřeba řešit výživu kvůli zdravotním komplikacím. Jdeme kupředu, snažíme se v našem poradenství i odbornosti vyvíjet. Naši poradci jsou vystudovaní, školí se v oblasti výživy. Proto se mi dobře pracuje.

Zvyšuje se počet klientů? S jakými obtížemi se na vás obracejí především?

Určitě – počet zájemců o naše služby narůstá a jsme za to moc rádi. Chodí k nám více a více lidí na doporučení, protože jsme někomu z jejich okolí pomohli. V pražských Dejvicích jsme 4,5 roku a věřím, že budeme dlouho. Tedy snad, když se poštěstí...

Přicházejí lidé i proto, že klasická medicína ordinuje hlavně léky, ale lékař přestává naslouchat pacientovi v souvislostech?

Ano, s lidmi se nejedná komplexně. Často hledají pomoc ve stravě.

V čem tedy tkví princip úspěchu v modelu Světa zdraví? Poskytujete genetické vyšetření i vyšetření hladiny homocysteinu – o čem tato metoda vypovídá? Podle toho například doporučíte, aby klient jedl méně pečiva, více masa, nebo naopak?

Jak už jsem naznačila, jde o komplexní pojetí: anamnéza se specialistou, rozsáhlé vyšetření krve, nejen homocysteinu, rozbor výsledků lékařem, zohlednění krevní skupiny, metabolická typologie, pH moči, vyšetření tonometrem, pravidelné vážení na Tanitě BC418... Na bázi těchto výsledků specialista mění stravovací zvyklosti klienta a vyhotoví podle toho jídelní plán, který zohledňuje vhodné potraviny pro dané tělo.

Hubnou lépe muži, nebo ženy? Kdo je svědomitější?

Lépe hubnou muži. Nemají za sebou mnoho diet, mají jinou stavbu těla, a když se do něčeho pustí, tak přes to vlak nejede. Nicméně jsou i výjimky a ženy jsou také šikovné, jen musejí být trpělivější.

ptala se Eva Brixi

www.svet-zdravi.cz/praha-6-dejvice