Přijít s něčím novým, ať na poli vědy, umění, školství, stravování, či průmyslové výroby, naplnit každodenní život alespoň na pár minut originalitou, vtipem, elegancí v duši a nadhledem nad sebou samým, to bývá přičítáno odvaze tvůrce i uživatele přidané hodnoty produktu či služby. A to s sebou také zpravidla nese nedůvěru prostředí, jemuž jsou nápady určeny. Osobnosti, které se snaží nabídnout něco jiného, než je obvyklé, to nemívají lehké, novinky jsou přijímány zpravidla opatrně. Těmto lidem stejně tak jako nadšeným uživatelům patří obdiv, měli bychom jim tleskat. Jsou inovativně svěží a jak se dnes říká, kreativní. S atraktivním projektem, jmenuje se Grace’n’Glamour, přišla před několika lety agentura Petrarka, tedy zakladatelka Jaroslava Lokajová a její kolegyně Petra Kopuletá. A od začátku s nimi jde také herec Jan Čenský, muž, který patří srdci všech žen u nás, a nejen těch, které sledují televizní vysílání. O odvaze vzájemné spolupráce je následující rozhovor. Aktéry jsou Jaroslava Lokajová a Jan Čenský:

Jaroslava:

Před pár lety jste s kolegyní Petrou Kopuletou dostaly nápad – uspořádat setkání módních návrhářů a šperkařů a umožnit VIP osobnostem, kamarádům, známým, novinářům přijít se zároveň nejen seznámit s nimi, ale i koupit originalitu v podobě doplňků, saka, klobouku, náhrdelníku, brýlí... Myšlenka však vznikla i proto, že se samy dvě rády oblékáte do kvality a ctíte osobitost...

Myslím, že je to v nás od dětství. Moje maminka i babička si dávaly velmi záležet na svém vzhledu. V té době nebylo jistě snadné oblékat se originálně a ženy hodně využívaly služeb domácích švadlen a krejčových. Právě do jednoho takového salonu jsem s babičkou odmalinka chodila a nesmírně se mi líbila atmosféra napětí, očekávání a těšení. Od okamžiku, kdy jsme šly s babičkou z první zkoušky od švadleny a ona byla zklamaná z toho, že její vysněné modely vypadají jako kusy narychlo sešité látky, až po nadšení, kdy si odnášela domů dokonalé šaty, blůzičky nebo kostým. To se odehrávalo pravidelně každý rok před její cestou do lázní, kdy si nechávala šít celou garderobu, a to vyžadovalo mnoho návštěv u krejčové. Vždy jsem se na ně těšila a tehdy se ve mně začal utvářet vztah k módě. A také proto vznikl náš autorský projekt Grace’n’Glamour.

Pak přišlo pokračování a najednou tu je tradice, o níž se mluví i píše. Jarní a podzimní prezentace jsou prestižně obsazeny českými tvůrci a stále hojněji navštěvovány a také se více a více prodává. Co máte v plánu letos?

Letos, kdy 14. května pořádáme módní událost již po sedmé, měníme prostory a místo pětihvězdičkového hotelu, uspořádáme toto setkání v nádherných historických sálech Novoměstské radnice v Praze. Naše příznivce, kteří akci znají a navštěvují ji opakovaně, změna možná překvapí, ale chceme využít toho, že Novoměstská radnice nabízí nejen krásné a noblesní prostředí, ale i větší prostory. Změna se týká také toho, že jarní G’n’G proběhne ve čtvrtek, nikoli jako doposud o víkendu. Rády bychom české návrháře a šperkaře představily i těm, kteří na jaře s hezkým počasím v pátek odjíždějí z města.

Od začátku projektu je tváří herec Jan Čenský, který loni na Grace’n’Glamour vedl nádherné Dialogy o módě, během nichž představil řadu designérů, jejich strategii, úvahy, příběhy i obchodní úspěchy. Budete ve spolupráci pokračovat?

Jsme pyšné na to, že od začátku, kdy akce byla naprosto nová a neznámá, se Jan Čenský nebál stát se jejím patronem. Velmi si vážíme toho, že nám věřil a stejně tak my věříme jemu, že nad námi bude i dál držet ochranná křídla. Také na květnové G’n’G budou Dialogy o módě s Janem pokračovat a hosté akce se mohou těšit na to, že se opět zblízka seznámí s osobnostmi české návrhářské scény.

Proč jste si vybraly právě tuto osobnost?

Evo, vím, že jste otázku položila jen tak, protože je nám to oběma jasné. A já na ni velmi ráda odpovím. Osobnost Jana Čenského je spojena s elegancí a noblesou. Jan je člověk, který má velké charizma a je úžasný a zábavný společník. Známe ho s Petrou z tiskových konferencí a společenských setkání a vždy je velmi milý, příjemný, vtipný. Vím, jak pohotový, empatický a profesionální je i ve svých rolích na jevišti života. Jméno Jana Čenského vnímá mnoho žen jako synonymum pro dokonalého muže. A protože pořádáním Grace’n’Glamour se snažíme také o navrácení noblesy, elegance a originality do českých ulic, bylo oslovení Jana Čenského jednoznačně správnou volbou.

Jak vnímáte české módní tvůrce a šperkaře v kontextu se světem? Jsou nápaditější, citlivější, ale třeba méně odvážní či průbojní než jejich zahraniční konkurenti? Nebo naopak jsou jejich „věci“ vkusnější, elegantnější a více uplatnitelné v životním stylu Středoevropanů?

Čeští módní tvůrci a šperkaři jsou nápadití stejně jako jejich konkurenti jinde ve světě. Každý z nich jde svou vlastní cestou a žádnému na ní nemůže chybět odvaha. Možná mají čeští módní designéři nevýhodu v tom, že nemají takové možnosti jako jejich zahraniční kolegové. Nabídka materiálů i všeho, co potřebují, aby svůj jedinečný nápad mohli realizovat, zatím není tak rozsáhlá jako za hranicemi. A jsem přesvědčená, že mnozí z nich také podceňují vlastní propagaci. Jsou mezi nimi nesmírně talentovaní designéři, jejichž jméno zná jen malý okruh lidí, a to je škoda. Česká autorská móda si zaslouží obdiv, protože je velmi kvalitní, originální a nositelná a není jediný důvod se domnívat, že by nesnesla srovnání se zahraniční konkurencí.

Jan:

V moderování módních přehlídek a nejen jich nejste žádným nováčkem. Co vás na tom přitahuje? Vidět nové věci, nahlédnout do vztahů, zákony schválnosti, které přejí improvizaci?

Možná nejvíce poslední jmenované, prostě adrenalin, ten mne přitahuje! Nikdy dopředu nevíte, co se stane, musíte reagovat na situace, které se nastanou přímo na jevišti, no a to mě prostě baví...

Ženy vás vnímají jako šarmantního elegána a v jejich očích jste pánbůh, navždy kladný herecký hrdina. Ale pokud mne paměť neklame, ještě jste nehrál roli módního designéra, majitele salónu nebo ředitele fabriky na výrobu klobouků, třeba... Lákalo by vás to?

Děkuji za nabídku... Rád bych zkusil módního designéra, toho jsem opravdu ještě nehrál a několik jsem jich poznal osobně, takže mám nastudováno!

S řadou módních návrhářek a návrhářů i šperkařů jste se seznámil právě na akcích Grace’n’Glamour, s mnohými se znáte i z dřívější doby. Čím vás tvořiví lidé inspirují?

Svojí odvahou, kreativitou, pílí, fantazií, nápady. A oceňuji i smysl pro humor a hru.

Sám se rád pěkně oblékáte, prostě muž jako ze škatulky. Dáte při vybírání oděvů na vlastní vkus a intuici, anebo si do toho necháte mluvit třeba od členů rodiny, přátel, módních návrhářů, kolegů v divadle?

Nechám si poradit, ale pak se rozhoduji raději sám. Dám především na svůj dobrý pocit, a myslím, že mám i cit pro kvalitní materiál...

Ostatně – chodíte nakupovat módu s chutí, anebo byste si troufnul přiznat, že vás to absolutně nebaví a rád byste čas věnoval něčemu úplně jinému?

V žádném případě nejsem nákupní maniak, ale nahý chodit nemohu, tak někdy do zkušební kabinky prostě musím.

ptala se Eva Brixi