P4301540_blog.jpgZnáme je z bondovek, tvoří součást povinné výbavy hereček stříbrného plátna, zdobí riviéry, módní domy se jim ve svých kolekcích opakovaně vrací.  Chápeme je jako maximálně ženský kus oděvu. Řeč je o maxi šatech. Trend se znovu objevil před třemi lety v „civilní" všední módě. Tyto šaty vystoupily ze záře reflektorů červeného koberce. Přesně řečeno tato délka vešla do každodenního odívání mladých i zralých žen.  Svým způsobem odsunula ostatní střihy stranou - mini, midi, po kolena. Módní magazíny, módní gurus, vloggeři a bloggeři začali tento kus oděvu propagovat a opěvovat. Není se však čemu divit, ani já nedám na maxi šaty dopustit. Sluší podnikatelkám, manažerkám, mají své místo v kanceláři, jsou vhodné n jednání, do divadla, na večeři s obchodními i životními partnery. Nepatří mezi sezónní výstřelky pro mladé slečny.

Lze si vybrat z nespočetných střihů i vzorů. Některé mají zavazování za krkem, jiné jsou s volánky. Mohou zdůrazňovat siluetu, mít rozšířený střih, jiné zvýrazňují pouze pas. Nediskriminují majitelku žádného typu postavy, žádných tvarů. Najít si můžete ty své v rozličných cenových kategoriích a materiálových zpracováních. Nejpříjemnější pro letní období jsou však ty hedvábné. I viskóza může být vzdušná a lehká, komfortní pro celodenní nošení. Polyester není příliš oblíbený, ale v chladnějších dnech i ten může přijít vhod. Navíc často dobře drží tvar a příliš se nemačká, patří mezi barevně stálé látky.

Co mne ale na maxi šatech baví nejvíce? Dají se nosit od jara do konce babího léta. Díky svému střihu zabezpečí dokonalou regulaci tepla - v horku klimatizují, v chladnu mírně zahřejí. Také, pokud se nerady opalujete, můžete s jejich pomocí uchránit kůži před nežádoucím slunečním zářením. V horké, ba přímo rozpálené Praze si pak připadám až exoticky, jako zvláštní, elegantní předstupeň beduína.

Žádají si od vás minimální námahu, co se ranního výběru v šatníku týče. Stačí je doplnit výrazným náramkem a náušnicemi, nebo naopak statement náhrdelníkem. Výrazné šperky s maxi šaty vyniknou. V business prostředí bych však k šatům zvolila ještě přehoz přes ramena, jeansovou bundičku, křivák nebo sako ve vhodné délce, která se bude odvíjet o výšky postavy a také střihu šatiček.

Mohou vás provázet elegantně od pozdního jara až do konce září. Nelimitují v pohybu, vyzdvihnou půvab. Nestrávíte s nimi hodinu u zrcadla přemýšlením nad vhodnými kombinacemi, zato s nimi prožijete řadu hezkých chvilek.

Kateřina Šimková