P4110054-mb-web.jpgNěkolik posledních let zažívá boom zelená. Možná proto, že v železobetonových civilizacích tak nějak schází čím dál víc. Možná také proto, že se svého času vytrácela z jídelníčku. A spirituálně zaměření lidé říkají, že popularita zelených potravin a superpotravin je důsledkem té naší zubožené srdeční čakry. Tomu bych možná i věřila. Ne nadarmo se říká, že jsme to, co jíme. A jsme také tím, co a jak prožíváme. Emoce se k srdeční čakře váží, vyčetla jsem z indických nauk o józe a ajurvédě, čínských o holistickém pohledu na zdraví.  Má se za to, že zelená barva patří k těm, které zklidňují a regenerují. Možná její absence ve městech a průmyslových zónách lidské bytosti značně vyčerpává a dává tak vzniknout řadě civilizačních onemocnění. Kdo ví. Ty správné analogie si každý musí najít sám a mozaiku rozličných prožitků, událostí a charakteristik vlastního bytí se mu snad podaří sestavit tak, aby své existenci rozuměl. A bude-li chtít, aby ji také změnil.

Jednou cestou, jak stáhnout onu jedovatost z lidského těla mohou být právě zmíněné superpotraviny. Sama a135-web-mb_500 léta užívám sinici spirulinu. Zní to sice odporně a nebezpečně, jelikož si běžně sinice vybavíme jako malé zlostné organismy, které nám dokáží znepříjemnit letní odpočinek u vody. Ale zdaleka není všechno tak černé. Spirulina je modrozelená sinice. Díky tomu, že má buněčnou stěnu, kterou dokáže lidské tělo natrávit, poskytne organismu všechno to své vnitřní bohatství.

 Jestli mi provedla něco krásného? Ano a povedlo se jí to na jedničku. Rozhodně mi dodala více energie. Je to taková zelenomodrá zásobárna zdraví prospěšných enzymů a bílkovin. Určitě mi zlepšila pleť a řekla bych, že se díky vysokému obsahu proteinů také stará o udržení svalové hmoty, přestože valná část mého dne probíhá bušením do drobných písmen na klávesnici. O vlastnostech mé oblíbené spiruliny jsem se detailněji rozepsala v tomto článku, který naleznete na mém blogu.

Krásné zelené dny plné regenerace!

Kateřina (text, foto)

P.S. Abych nezapomněla, dejte spirulině také šanci, pokud si přejete krásně opálenou pokožku. Obsahuje prekurzory látek, které svěží letní bronz podporují.