Pohankoví andělé - bezlepkové cukroví od Goodie.czAdventní čas, kdy se začínáme nalaďovat na vánoční atomsféru přijde koncem listopadu. Je to doba zamyšlení, ale také příprav na období, kdy si chceme odpočinout a užít si rodinnou pohodu. Právě to je pro zdraví důležité. Ale do celé skládačky naší kondice patří také jídlo, které je jedním z pilířů závěru roku. Jak tedy péči šetrněji vůči štíhlé linii, zažívání a zdraví?

Pečení zdravějšího cukroví je zábava. Je to prostor pro tvořivost. Co se tedy popasovat se surovinami méně běžnými originální cestou a vytvořit tak vlastní rodinnou recepturu, která položí základ nové tradici?
1. Pšeničnou mouku nahraďte zdravější bezlepkovou variantou (arašídovou, lískoořechovou, mandlovou, kokosovou, pohankovou).
2. Část mouky můžete nahradit mletými oříšky. Oříšky dodají cukroví příjemnou chuť, aroma, vlákninu a zdravé tuky.
3. Používejte při pečení zdravé tuky. Při výběru másla dbejte na kvalitu a místo margarínů zvolte kvalitní farmářské máslo, kokosový olej, přepuštěné máslo ghí nebo i ořechové krémy.

4. Řepný rafinovaný cukr tentokrát nechte stát v koutě a vyzkoušejte kokosový nebo datlový. Obsahují navíc některé zajímavé živiny. Na obalování rohlíčků použijte moučkový březový cukr neboli xylitol.
5. Vyrobte RAW cukroví z datlí, sušených meruněk či švestek, mletých oříšků a semínek. Ideální pro přípravu jsou datle medjool, které jsou pro tělo lépe zpracovatelné než klasické datle a nemusí se namáčet.

Jak v praxi  může vypadat pečení s těmito surovinami  si ukážeme na následujícím receptu:

POHANKOVÍ ANDĚLÉ

Vánoční pohankoví andílci nejen krásně vypadají, ale po promazání našimi lahodnými ořechovými krémy se stávají doslova gurmánským zážitkem. Všechny indredience jsou k dostání v e-shopu goodie.cz

Goodie.cz nugát - oříškový krémIngredience:
150 g kešu ořechů
300 g pohankové mouky
90 g ghí
2 vejce
100 g kokosového nektaru
1 a 1/2 polévkové lžíce kakaa
1 a 1/2 lžičky perníkového koření
špetka soli
ořechový krém

Postup:
1. Ve vodní lázni necháme rozehřát ghí.
2. Kešu ořechy nameleme v mixéru velmi najemno, ideálně až na mouku.
3. V míse smícháme pohankovou mouku, namleté ořechy, kakao, koření, špetku soli a promícháme. Poté přidáme rozpuštěné ghí, vejce a kokosový nektar a rukama zpracujeme těsto.
4. Těsto zabalíme do fólie a necháme alespoň 3 hodiny odpočívat v lednici, ideálně přes noc.
5. Těsto vyndáme z lednice, propracujeme rukama a vyválíme na placku vysokou 3 mm, ze které vykrajujeme libovolné tvary.
6. Pečeme v troubě rozehřáté na 180 °C cca. 7 minut.
7. Po vychladnutí slepujeme cukroví libovolným ořechovým krémem, my jsme zvolili nugát. Výtečný bude ale i slaný karamel nebo bílá čokoláda! Dozdobit můžeme rozpuštěnou čokoládou a ořechy.

(tz)