MG 8785 4Přestože současná situace není příjemná a podnikatelům dělá nejednu hlubokou vrásku na čele, zastáváme názor, že pomoc, solidarita a mobilita jdou ruku v ruce jako parťáci, kteří mohou výrazně pomoci. Ale potřeba je také povzbuzení a radost. Obojí se může vynořit nečekaně, z těch nejmenších detailů a vzpomínek. Možná objevíme díky okolnostem zcela nový pohled na zdánlivě obyčejné věci, jakými jsou svoboda cestovat, řídit svůj osud, realizovat se, pečovat o druhé a také o podnikání, které nás do jisté míry vyjadřuje.

Po čem ženy skutečně touží? 

Právě onu obyčejnou radost ze všedního dne v nás nyní vyvolává to, když se probíráme fotografiemi z týdne, kdy jsme měli na redakční testování zapůjčený vůz Hyundai i30 N Performance v provedení hatchback. Není to obyčejná i30. Má pod kapotou 275 koní. A síla je znát v každém okamžiku. Jenže to není ten důvod, proč je pro nás neobyčejná. Jedná se o předposlední vozidlo, se kterým jsme dobývali silnice svobodně a plní radosti. Náš týden ve vydavatelství  MG 8999 20dostal zase o trochu více šťávy a užívala si jej zejména ženská část redakce. A tak vyvstala idea, která určila směr tohoto testu, který se nebude odvíjet zcela klasickým způsobem. Budeme jím hledat odpovědi na jednoduchou otázku: Co ženy, zvláště manažerky a podnikatelky, přitahuje na sportovních vozech?

Žena hledá obvykle na automobilu několik zásadních parametrů: spolehlivost, bezstarostnou jízdu, líbivost, šarm, komfort. Ale ve skutečnosti si opravdu přeje jednu jedinou věc. Aby jí společník na 4 kolech pomáhal. Co to znamená? Aby šetřil čas, starosti, dorazil do každého cíle, který před něj ve své mysli postaví. Přeje si také, aby obsáhl nákupy pro potěšení sebe, firmy i rodiny, aby vždy našel místo k parkování, aby ji život po jeho boku bavil. Umí to naplnit i30 N?

Hyundai i30 N umí přitahovat pozornost

Na první pohled je to kráska, zvláště v neotřelém Performance Blue odstínu lakování. Červené kontrasty působí na oko dráždivě a každá alespoň  MG 8815 5trochu ješitná žena ocení, že auto vyzařuje sexappeal do okolí a přitahuje pohledy zvědavého obecenstva. Je to, jako když si Coco Chanel oblékla kalhoty a postavila zavedené pořádky na hlavu. Navíc fakt, že mužskému oku tento automobil neunikne, může být značnou výhodou při navazování konverzace všeho druhu – od té potenciálně přátelské až k té potenciálně obchodní. Pořád také jaksi věříme heuristickým úvahám, že jaký vůz, takový pán. A tak cokoli nového a neobyčejného budou kolemjdoucí hodnotit minimálně jako atraktivní podnět. Prostě i30 N umí. Vyzkoušeli jsme si to loni v létě a opětovně se to potvrdilo i letos v březnu.

Chytrá kombinace voličů a displeje

Další příjemný moment přichází s usednutím za volant. Interiér je sice ještě stále relativně plastový, ale Hyundai udělal velký pokrok k tomu, aby se nechalo zrakové centrum ošálit a upřednostnilo zde to, co je pěkné. Volant, který uchopí i menší ruce, s gelovou manikúrou a víc než jedním či dvěma prstýnky. Na středovém panelu vhodná kombinace funkcí, které stále člověk ovládá pomocí fyzických voličů, a pak takové, které lze s klidem svěřit 10“ kapacitnímu displeji. Tedy intuitivně a bez přemýšlení si za provozu řidička upraví možnosti nastavení teploty či klimatizace, hlasitost rádia nebo přicházejícího telefonického hovoru.

Displej je alfou a omegou integrované navigace, rádia, multimédií, zvukového mixu, propojení telefonu s vozem a především užitečných funkcí, které nabízí Android Auto nebo Apple CarPlay. Je to rádce, pohyblivá kancelář, zábavní  MG 9288 39středisko. Pro každou náladu a každou situaci. Naše ženská část redakce je posedlá efektivitou. Ale to neznamená, že to nebude zábava, právě naopak. Během cest si vychutnáváme možnost odpovědět na důležité hovory stiskem jediného tlačítka na volantu. Stejně tak jako ty méně naléhavé v nevhodnou chvíli bez obav odmítneme. Rády si pustíme playlist podle nálady i příležitosti a probíráme plán vydání, připravované reportáže, články i rozhovory. Přesto jsou zde drobnosti, které jemně naladěné ženské ucho ruší. Hluk z podhledů není úplně příjemný. A lépe by bylo možné naladit celý HiFi systém. I když jsme si s jeho nastavením vyhrály, stále to nebylo ono. Zásadní ovšem je, že ergonomie a konektivita jsou ve vynikající souhře a umožňují řidičkám soustředit se skvěle na jízdu i konverzaci. Nerozptylují.

i30 N jako strážce štíhlé linie

Za volantem se člověk cítí dobře. Dokud nepřekročí váhový limit 100 kg a obvod pasu do 110 cm, bude si s Nkem rozumět. Přesáhne-li však tuto míru, značně si ubere na komfortu. Dobrou zprávou tedy je, že vás tento vůz bude nutit ke střídmosti a fit figuře. Odložit nepadnoucí sukni  MG 9229 30hluboko do šatníku je jedna věc, ale koupit si nové auto jen proto, že během roku o sebe člověk nestíhal dbát, je věc druhá a poněkud nákladná a nepříjemná. Všichni nyní slýcháme o tom, že bychom měli ctít na work-life balance. A tak právem můžeme Nko považovat za strážce vaší štíhlé linie. Pro spolujezdce ale toto neplatí, ten si může dovolit poněkud velkorysejší konzumaci nezdravého jídla a více času stráveného válením se u Netflixu.

Není to obyčejná láska, je to...

Během redakčního testu nás čekaly cesty převážně po Praze a Středočeském kraji. Praha prověřila schopnost Nka manévrovat na malých prostorech zejména při parkování. V tomto smyslu není toto vozidlo láskou na první zatočení volantem. Jeho rank je kvůli síle čítající 275 koní, již skrývá auto pod kapotou, zúžený, a chod tužší, což ostatně od sportovně laděného auta člověk může čekat. Nicméně s troškou cviku si poradí i průměrně zdatný řidič, který se stydí parkovat zacouváním. Domníváme se, že žena, která si Nko vybere za svého parťáka, bude řidička s krví obohacenou vůní benzínu. Prostě taková, která řídí ráda, těší se ze silného a krásného vozu.

Hyundai i30 N jako lákadlo pro perfekcionisty

To ostatně potvrzují i dynamické jízdní vlastnosti. Auto je prostě trochu tvrdé a rázné. Nemá ale mezkovitou povahu. Stejně jako v sedle huntera (lovecký kůň specifické stavby) s ním  MG 9230 31zažijete pocit splynutí a nespoutanosti. Někdy prostě frnknete všem. A to se v některých situacích velmi hodí, přesně podle zásady: Kdo uteče, vyhraje. Řízení je přesné, podvozek pevný, až by se nabízel jistý příměr k muži roku. Tato preciznost bude sedět všem těm, kteří o sobě mohou prohlásit, že se řadí do skupiny „control freaks“. Bude sedět perfekcionistům, jež chtějí mít i ten nejmenší detail, pohyb v řádu milimetrů pod svou nadvládou. Ženy, zvláště podnikatelky a manažerky, si těchto vlastností cení. Protože obvykle právě ony bývají mnohem zručnější při odhadu svých možností. My jsme nejvíce ocenili, že předem víte, co vás čeká. Ta předvídatelnost ale není nudná. Naopak vede k určitému posouvání možností. Prohlubuje řidičské know-how, prohlubuje lásku k fyzikálním veličinám a jejich aplikaci ve všedním životě. Nko nutí člověka soustředit se a radovat se z maličkostí.

Kamkoli s desetiminutovým předstihem

Vraťme se k úvodní úvaze: Šetří čas. Možná někoho zamrzí absence automatu, ale milé dámy, milí pánové, to vás nakonec trápit nebude. Řazení s Nkem je návykové, příjemné a hlavně vám dává mnohem víc možností pro požitek z jízdy. Na každý pád se můžete připravit, že díky dobrým manévrovacím schopnostem se vám nyní bude dařit chodit na schůzky s desetiminutovým předstihem.

 MG 9399 43

Kolik tváří ještě máš, Nko? 

Jde-li o estetickou hodnotu exteriéru, i30 N si zaslouží plný počet bodů. Jde-li o interiér, tam by se dalo sem tam něco vylepšit, ale funkčně mu není co vytýkat. Šarm se mu také musí nechat. Ve štychu své pasažéry nenechá. A dokonce své majitelce dovolí, aby popustila uzdu soutěživosti na okruhu, třeba v Sosnové nebo v Mostě. Nezklame ani zavazadlovým prostorem, který uspokojí i ty, kdož nepřeváží pouze čivavu a značkovou kabelku. Do latě vyskládá šéfka nákup pro firmu i pro náročné členy domácnosti. Co do praktičnosti, je to šikovná i30, ale v mnohém vylepšená, živější, zajímavější a neotřelá. Zažívat s ní její majitelka bude přesně ty pocity, jako když vejde do showroomu svého oblíbeného módního tvůrce a najdete tam šaty, které jí perfektně padnou, a bude si s nimi vědět rady pro každou příležitost. Vhodnými doplňky z nich bude model ve stylu smart casual, casual, čirá elegance, sportovní a nenucený kousek. Cokoli chce. Budou nadčasové a v šatníku si je bude hýčkat. Tento dobře padnoucí kousek bude milovat a váš vztah s ním bude hluboký, protože se na něj bude moci spolehnout a vybruslí s ním z každé situace. Někdy jako rozverná dvacítka, jindy jako dáma s jasným názorem na věc. Bude jí pomáhat a společná cesta ji bude bavit. Ať už máte namířeno kamkoli.

Kateřina Šimková

 

 MG 8783 3

 

 MG 8856 8

 

 MG 9019 21

 

 MG 9037 22

 

 MG 8960 15

 

 MG 9203 26