uvodni obrazek knedliky laznicka facebook serial dil 250Knedlíky Láznička už řadu let spojují milovníky knedlíků také v online prostředí. Jejich facebookovou stránku lze právem považovat za jednu z největších gastro komunit u nás. Sleduje ji 33 tisíc lidí, pro které jsou knedlíky potěšení, vášeň a radost na talíři, jíž má smysl sdílet.

Mezi oblíbené rubriky patří Vaření podle Velké knedlíkové kuchařky, ale třeba také Knedlíkový seriál, který dospěl do svého 250. dílu.

První příspěvek v roce 2014
Facebooková stránka vznikla v 25. března 2014. A ještě v témže roce vyšel první díl Knedlíkového seriálu, v jehož rámci tým Knedlíky Láznička veřejnost seznamuje s nejrůznějšími druhy knedlíků a knedlíkům příbuzných pokrmů, jako jsou nejrůznější taštičky, knedlíčky, noky či nočky nebo zavářky do polévek. Svým fanouškům tak předávají originální recepty na pochoutky české i světové kuchyně a řadu tipů a triků, jak na jejich přípravu.

Díl číslo 250 a exotická cesta: Nepálské koprové taštičky
Na jubilejní 250. díl si tým Knedlíky Láznička připravil opravdovou specialitu až z oblasti Himaláje: Nepálské koprové taštičky. Po prvních 4 dnech online nasbíral více než 4000 označení „to se mi líbí“ a velmi rychle přibývají další.

Suroviny:
Těsto je složeno jen ze tří ingrediencí:

  • hladké mouky,
  • másla (10:1)
  • a vody.

Náplň tvoří:

  • kopr,
  • brambory (3:1),
  • žloutek,
  • sůl.

Postup:

  1. Máslo necháme změknout, rozmačkáme a vmícháme mouku, přidáme trochu vody a vypracujeme tužší těsto. Zabalíme do fólie a necháme zchladit.
  2. Poté z těsta rozválíme velmi tenké placičky a z těch hrnkem vykrajujeme kolečka. Na kolečka nandáme připravenou náplň, překlopíme a tlakem prstu uzavřeme na obvodu.
  3. Pokud chceme dodržet originální postup, vaříme v páře v bambusovém parním hrnci 15 až 20 minut. Pokud jej nemáme k dispozici a nechceme do něj investovat (v současné době je možné jej koupit i u nás), je možné jej nahradit takto: na pařák umístíme pečící papír, který předem propícháme. Na něj umístíme jednotlivé taštičky tak, aby se nedotýkaly.

„Nepálské koprové taštičky se tradičně podávají k masu. Vynikající jsou například s pečeným bůčkem,“ popisuje tip na servírování Petr Kosiner, šéfkuchař Knedlíky Láznička.

Pokračování bude
Knedlíkový seriál je na světě už 11. rokem. A končit zcela jistě nebude. „Máme tolik receptů, že se fanoušci Knedlíkového seriálu nemusí o jeho budoucnost obávat. Inspiraci pro nové variace objevujeme v historických pramenech, díky cestám po světě, ale také díky fantazii a dokonale zvládnutému postupu přípravy všech rozličných typů knedlíků. Všechny novinky a možnosti nadšeně v kuchyni prověřuje šéfkuchař Petr Kosiner, který s oblibou experimentuje. Vybíráme, ladíme, ochutnáváme a necháváme se knedlíky zas a znovu překvapovat,“ přibližuje Vladimír Zikmunda, spolumajitel Knedlíky Láznička. Receptů je již dokonce tolik, že by vydaly na další díl Velké knedlíkové kuchařky.

A jaké knedlíky se v seriálu objevily v minulosti? Tak třeba Alpský povidlový, Velikonoční patricijský, dezertní třešňové taštičky, Posvícenský, Konopišťský zámecký, Arcibiskupský sýrovo-špenátový.

(tz)