GMWwebGlobal Money Week má v letošním roce opět stanovené vysoké cíle. Jedná se o jedinečnou příležitost propojit podnikatele, odborníky z praxe a žáky základních a středních škol a sdílet s nimi zkušenosti z oblasti řízení financí.

Národní organizátoři proto vyzývají podnikatelskou veřejnost ke spolupráci.

Když peníze mluví, celý svět poslouchá. A co vy, budete poslouchat také? Je tu další ročník mezinárodní iniciativy Global Money Week (GMW) na podporu vzdělávání ve finanční gramotnosti napříč generacemi s cílem kultivovat povědomí o penězích, jejich získávání a efektivním hospodaření s nimi.

Osmý ročník mezinárodního finančního osvětového maratonu se blíží!
V týdnu od 18. do 24. března 2024 se svět spojí v jedinečné misi – naučit se chránit své peníze a tím i svou budoucnost. A proč byste se měli zapojit? Protože finanční gramotnost je nejen o číslech a penězích, ale i o chytrých rozhodnutích, které mohou mít dlouhodobý vliv na váš život. Chápání základních principů finanční gramotnosti se zásadním vlivem podílí na budování osobní prosperity každého z nás.

Finanční vzdělání je klíčem k lepší budoucnosti nás všech
Představte si, že stojíte před rozhodnutím, které může ovlivnit zbytek vašeho života. Může jít o nákup domu, investici do podnikání nebo třeba výběr správného penzijního fondu. Víte, jak na to?

Pokud máte pocit, že ve finančních otázkách nejste doma, nejste sami. Je to dané tím, že s penězi se setkáváme již od raného věku a to je důvod, proč o nich spousta lidí stále špatně přemýšlí - myslí si, že o nich všechno vědí a nemusí se o penězích nic učit, což často vede k finančním problémům pouze na základě nedostatečné informovanosti. To je skutečnost, kterou je potřeba změnit a předcházet jí prostřednictvím zkvalitnění výuky finanční gramotnosti ve školách i mimo ně.

Jde o to získat zdravé finanční návyky, které mohou změnit vaše finanční chování a rozhodování k lepšímu. Proto jsou hlavními cílovými skupinami GMW žáci, studenti, sociálně ohrožené skupiny, ale i každý, kdo se chce naučit víc o správě svých financí.

Vyzýváme tímto školy, organizace, odborníky z finančního sektoru a jednotlivce, aby se zapojili. Je to příležitost spojit síly a sdílet znalosti. Pokud jste finanční poradce, bankéř, pojišťovací zprostředkovatel, podnikatel nebo máte bohaté zkušenosti s finančním plánováním, vaše účast na GMW může být neocenitelná. Sdílením vašeho know-how můžete inspirovat a vést mladou generaci nejen k lepší finanční budoucnosti. Důležitou roli hraje zapojení škol, které přihlášením získají možnost připravit finančně-vzdělávací akce jako přednášky, workshopy nebo interaktivní hry, ať už vlastními silami nebo zapojením odborníka z praxe.

Chraňte své peníze, chraňte svou budoucnost
Toto heslo pro rok 2024 není jen prázdným sloganem. Je to výzva, aby každý z nás převzal odpovědnost za své finanční rozhodnutí. Global Money Week je zde, aby nám všem ukázal cestu. Připojte se k nám a staňte se součástí globálního hnutí směřujícího k finančně vzdělanější společnosti.

Zaregistrujte svou akci na globalmoneyweek.info, kde najdete všechny informace jak pro pořadatele, tak pro odborníky z praxe.

A pokud jste z Prahy, nenechte si ujít celodenní program v obchodním centru Černý Most dne 9. 3. 2024, kde na vás čekají zajímaví hosté a mnoho doprovodných aktivit.

Národním koordinátorem je Ministerstvo financí. Organizátory jsou opět společnosti yourchance o.p.s. a EFPA ČR. Záštitu akci tradičně udělilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy a Česká národní banka.

(tz)