M23L5648malé copyDesátý ročník celonárodního ocenění Bílá vrána, pořádaný obecně prospěšnou společností yourchance, proběhl v úterý 17. října 2023 v majestátních prostorech Rezidence primátora hlavního města Prahy pod záštitou primátora hlavního města Prahy, doc. MUDr. Bohuslava Svobody, CSc.

Tradiční kategorie byly tentokrát doplněny o Bílé vrány desetiletí, a v průběhu první poloviny roku tak probíhaly nominace do kategorií Poklad v srdci 2023, Mladý dospělý 2023, Bílá vrána desetiletí – Poklad v srdci, Bílá vrána desetiletí – Mladý dospělý a Bílá vrána desetiletí – zaměstnavatel.
„Smyslem je inspirovat příběhy lidí, kteří prošli ústavní výchovou, vychovatelů a ředitelů, pro které se práce stala posláním. Další ocenění patří firmám, které se nebojí mladé lidi z dětských domovů zaměstnávat a udělají si svůj vlastní úsudek,“ uvádějí k Bílé vráně zakladatelky yourchance, o. p. s. Gabriela Štiková a Jana Merunková.

Ocenění Poklad v srdci je určeno zaměstnanci instituce náhradní rodinné výchovy, Mladý dospělý je mladý člověk z dětského domova nebo pěstounské péče, který se úspěšně začlenil do plnohodnotného a samostatného života a Zaměstnavatel je firma nebo podnikatel bez předsudků a s ochotou zaměstnávat mladé lidi, kteří prošli ústavní výchovou. V kategoriích Bílá vrána desetiletí porotci vybírali z vítězů předchozích ročníků.
Slavnostní večer zahájilo vystoupení dětského pěveckého sboru DD Dlažkovice, po úvodním přivítání zakladatelek v roli moderátorek večera dostal slovo primátor hlavního města Prahy, doc. MUDr. Bohuslav Svoboda, CSc., kterému patří poděkování za převzetí záštity nad touto akcí a za zapůjčení prostor Rezidence.

Všechny přítomné vzápětí okouzlila svým vystoupením Rút Gézová z DD Duchcov s písní z repertoáru Rihanny, operními áriemi potěšila v průběhu večera Bohunka Sommerová, která v době pobytu v dětském domově vystudovala operní zpěv.

Audio novinkou určenou široké veřejnosti je natočení deseti příběhů z knižní edice Hejno bílých vran ve spolupráci s Českým rozhlasem, které budou zdarma přístupné na podcastových platformách.

Překrásné skleněné srdce, vytvořené v ateliéru Ange, cenu za kategorii Poklad v srdci 2023 si odnesla Jaroslava Kocourková z DD Staňkov. „Děti jsou inspirativní, práce s nimi mě nabíjí. Jsem hrdá na vazby s dětmi, které už odešly, na to, že se se mi moje práce vrací v dobrém. Dává mi to najevo, že svou práci asi dělám tak, jak mám.“ Dalšími nominovanými v kategorii byli Stanislava Švarcová, DD Dolní Čermná, Roman Mašlík, DD Vrbno pod Pradědem, Martina Mrlíková, DD Zlín Lazy, Ivan Šach, DD Solenice a Jaroslava Klásková, DD Kašperské Hory.

Z nominovaných do kategorie Mladý dospělý 2023 porotu nejvíc zaujala Denisa Fronková a převzala ocenění v podobě skleněného pírka z dílny společnosti LASVIT. Do dětského domova se dostala po neúspěšné adopci a jak sama říká, dětský domov byl její rodina a odchod nebyl úplně lehký. „Ve čtrnácti jsem si našla svůj sen, dostat se na misi, to znamená dostat se do armády. Sen si musíte rozkouskovat, najít si dosažitelné cíle a za nimi prostě jít.“ Denisa se do armády dostala a v současné době slouží sedmým rokem ve Strakonicích. V kategorii byli dále nominováni Marie Křížová, Nikol Stoupalová a Jan Holzbauer.

Jubilejní desátý ročník přinesl Bílé vrány desetiletí, do kterých byli nominováni a oceněni vítězové předchozích ročníků. Ceny v podobě křišťálových skleniček s českým granátem věnovala společnost Granát Turnov.M23L5644malé

Bílá vrána desetiletí – Poklad v srdci patří po zásluze Libuši Houdové z DD Vysoká Pec, která všem svým kolegům předala poselství: „Jak se budete chovat k dětem, tak se ony budou chovat k vám, buďte tolerantní a nezapomínejte, že pochvalou dokážete víc než použitím trestu.“ Kromě vítězky byly v kategorii nominovány Jana Koubová z DD Staňkov, Olga Vernerová z DD Solenice, Drahoslava Kadlecová z DD Kašperské Hory a Alena Novotná z DD Ústí nad Labem.

Ladislava Paterová z Café Vin Žatec byla oceněna Bílou vránou desetiletí – Zaměstnavatel. Vlastní malou kavárnu a téměř od počátku je vždy jedna zaměstnankyně z dětského domova. Podle jejích slov je významná zejména morální podpora, a pokud dítě z dětského domova najde ve svém zaměstnavateli někoho, kdo je schopen poskytnout radu, provést začátkem, ukázat, jak funguje běžný život, má velkou šanci na úspěšnou integraci.
Život Pavla Sysaly, který získal ocenění Bílá vrána – Mladý dospělý v roce 2014, se podle jeho vlastních slov dál odvíjel velice dobře a vynesl mu ocenění Bílá vrána desetiletí ve stejné kategorii. Ve dvanácti letech odešel z dětského domova do pěstounské péče, pro kterou se s manželkou ve svém životě také rozhodl a starají se o tříletou holčičku. „Podstoupit vše kolem pěstounské péče, to byla velká výzva,“ říká. „Díky podpoře mých pěstounských rodičů jsme ale byli dobře připraveni.“

Velké poděkování patří také partnerům ocenění Bílá vrána a projektu Začni správně: manželům Winklerovým, nadaci BLÍŽKSOBĚ, JAN HOTELS, PURPLE FOUNDATION, meatest, Český rozhlas, SMART EMAILING, atollon, newton media, webnode a Reservio. Ceny věnovaly společnost LASVIT, ateliér Ange a Granát Turnov a Květiny u Verunky.

(tz)