ilustracni foto4Do stresu se dostane občas většina z nás. Nejvhodnějším řešením je samozřejmě předcházet dlouhodobému stresu. Jak ale rychle a efektivně odbourat náhlý stres například v práci či po neshodách s partnerem či dětmi?

1. Hluboké dýchání

Zkuste se na chvíli zastavit, uvolnit a zaměřit na svůj dech a provádět hluboké, pomalé nádechy a výdechy. To může pomoci uvolnit napětí a zklidnit vaši mysl. Můžete zkusit také dýchání podle Wim Hofa. Jak říká sám Wim Hof: „Dýchej! Je to zadarmo!“. Zvýšená hladina kyslíku v těle totiž přináší celou řadu zdravotních benefitů. Získáte více energie, snížíte hladinu stresu, a navíc posílíte váš imunitní systém v boji s patogeny.

2. Hudba

Vhodným řešením je také pustit si relaxační či svoji oblíbenou hudbu. Zavřením očí se na chvilku odpoutáte od svého okolí a dáte tělu i mysli prostor se uvolnit. Poslech hudby může v těle snížit hladinu kortizolu, hormonu, který může přispívat k pocitům stresu a úzkosti.

3. Procházka

Udělejte si krátkou přestávku a vyjděte z kanceláře či z domova na krátkou procházku. Fyzická aktivita a změna prostředí mohou pomoci snížit stres, uklidnit se a soustředit se na důležité věci. Pokud máte poblíž park či jinou zeleň, bude mít procházka ještě větší efekt.

4. Bylinný čaj

Bylinný čaj je skvělý prostředek, jak snížit stres. Vhodné jsou například čaje z bylinek jako je meduňka lékařská, mučenka, heřmánek nebo kozlík lékařský. Pokud nepatříte mezi fanoušky bylinných čajů, ke zklidnění pomůže také zelený čaj.

5. Minutová masáž

Pokud máte stresem ztuhlý krk a ramena, udělejte si rychlou automasáž. Ideálním řešením je při ní využití hořčíkového krému MGCream, který uleví od napětí. Hořčík ve formě krému se navíc ihned dostane do těla a přispěje také ke zklidnění nervové soustavy.

6. Meditace

Vyzkoušejte krátkou meditaci přímo ve své kanceláři nebo doma v ložnici. Existuje mnoho mobilních aplikací nebo webových stránek včetně YouTube kanálů nabízejících meditační cvičení pro rychlé uklidnění.

7. Humor

Smích je kořením života. Při stresové situaci proto zkuste najít aktivitu, která vás rozesměje. Poslechněte si vtipný podcast, přečtěte si vtipný článek nebo si prohlédněte videa, které vás rozesmějí.

(tz)