Velikonoční Obchůdky s Albertem 2023Od soboty 25. března se ve vybraných prodejnách konají tradiční Obchůdky s Albertem. Děti především z dětských domovů přichystaly pro zákazníky spousty vlastnoručně vyrobených velikonočních dekorací s dalších drobností. Na jejich výrobě intenzivně pracovaly několik měsíců. Sedmého ročníku projektu, který organizuje Nadační fond Albert, se účastní rekordních 45 neziskových organizací.

Ve svých stáncích nabídnou malí obchodníci celou škálu výrobků od barevných kraslic, velikonočních perníčků a věnců přes háčkovaná kuřátka až po svíčky s jarními motivy. Nabídnou je zákazníkům ve vybraných prodejnách Albert, ale také na ministerstvech, v mediálních domech či online v jednoduchém e-shopu.

Obchůdky rozvíjí nejen kreativitu

„Již posedmé dávají velikonoční Obchůdky s Albertem sociálně znevýhodněným dětem možnost pochlubit se svojí zručností a kreativitou. Díky nim také získají zkušenosti z oblasti marketingu, komunikace, cenotvorby či finanční gramotnosti. Samy si totiž naplánují, co a jak chtějí vyrábět, zajistí si pořízení materiálu a zastanou i konečný prodej ve stánku. Odměnou jim je výdělek, který organizace využijí podle svého uvážení,“ říká Kristýna Bernatová z Nadačního fondu Albert.
Děti přípravy baví a zároveň je vzdělávají. „Práci na výrobcích naše děti vítají s nadšením. Baví je to. Učí se trpělivosti a pečlivosti, ale také si lépe uvědomují hodnotu práce a vydělaných peněz. Nadačnímu fondu Albert velice děkujeme za možnost účastnit se tohoto unikátního projektu a doufáme, že kraslice, keramika a ozdoby vytvořené našimi dětmi udělají radost co nejvíce lidem,“ říká Nikola Vodvárková, vychovatelka z Dětského domova Nová Ves u Chotěboře.
Koordinátorka nízkoprahového zařízení v rámci Vzájemné soužití o.p.s., Simona Reichlová, dodává: „Na výrobcích pracujeme již od konce února, a to jak v našich dvou nízkoprahových zařízeních v ostravských vyloučených lokalitách, tak s dětmi, které uprchly před válkou na Ukrajině a nyní žijí na ubytovně v Ostravě-Radvanicích.
Obchůdky probíhají v obchodech Albert od 25. března do 5. dubna. Přesný seznam včetně termínů a lokalit je k dispozici na webových stránkách. Dárky a dekorace je možné zakoupit také na e-shopu obchudky.nadacnifondalbert.cz.

(tz)