2023 02 21Slavia pojišťovna a Policie ČR ocenily ženu z Rokycan, která pomohla najít ztracené tříleté dítě. Jako druhý člověk v zemi získala Barbora Rýdlová z Rokycan od Slavia pojišťovny a Policie ČR ocenění Ztracená pomněnka za pomoc při nalezení tříletého chlapce, který se ztratil rodičům v lese. Na dramatické okamžiky, jež se odehrály v podvečerních hodinách vloni na Silvestra, zřejmě nikdy nezapomene. Netrvaly naštěstí dlouho, ale byly plné strachu a obav.

Vše přitom začalo úplně pohodově. Několik rodin s dětmi se rozhodlo, že si poslední den v roce udělají výlet a opečou buřty. Zamířili proto do Pavlovského lesa, který v té době přilákal i velmi mnoho jiných výletníků. Skvělé odpoledne se protáhlo do pozdnějších hodin. Když odcházeli domů, zapadalo zrovna sluníčko.

"Šla jsem se svojí dvouletou dcerou až na konci celého průvodu a najednou jsem slyšela volání, kde je Kubík,“ popisuje začátek dramatu Barbora Rýdlová. Holčička, která s ním běhala, tvrdila, že se asi schoval. "Byla tma, kolem les a chlapečka, který měl navíc ruku v sádře, jsme nikde neviděli. S přibývajícím časem vzrůstala panika, na všechny strany svítily mobilní telefony a tatínek ztraceného dítěte zavolal policii,“ vypráví paní Rýdlová. Rodiče chlapce i se svými známými běželi zpět k ohništi, pak k autu u cesty, ptali se lidí v projíždějících vozidlech, ale po chlapci se slehla zem. S přibývajícím časem se začaly objevovat katastrofické scénáře, ve kterých mohl v temném lese někam spadnout, ztratit vědomí a podobně.

"Dala jsem dcerku do terénního kočárku a rozběhla se opět směrem k autům,“ pokračuje ve vyprávění Barbora Rýdlová. „Volala jsem jeho jméno a současně se snažila zklidnit hlas, abych ho nevyděsila. A najednou se proti mně vyřítil neznámý člověk s malým miminkem v náručí a hlásil mně, že chlapce našel. Seděl u jeho auta, brečel a byl strašně vyděšený. Když jsem si ho vzala do náručí, vůbec nemluvil. Představte si, že v té tmě ušel skoro kilometr,“ říká Barbora Rýdlová. V momentě, kdy volala šťastnou zprávu vystrašeným chlapcovým rodičům, přijela policejní hlídka.

"Ztracenou pomněnkou chceme poukázat na to, že hrdinové nejsou pouze ve filmech a počítačových hrách, ale že jsou to obyčejní lidé,“ vysvětluje generální ředitel Slavia pojišťovny Karel Waisser. "Ačkoliv pojišťovnictví pracuje s oceňováním rizik, velmi dobře víme, že lidský život je ve skutečnosti nenahraditelný. Často jej může zachránit pouhá všímavost. Kamerové systémy nejsou všude, ale oči a cit máme všichni,“ dodává Waisser.

"Policie České republiky si Mezinárodní den pohřešovaných dětí, takzvaný Pomněnkový den, připomíná každoročně 25. května a využívá ho k rozšiřování povědomí veřejnosti o tématu pohřešovaných dětí i dalších osob,“ říká policejní prezident genmjr. Martin Vondrášek. Právě v tento den se totiž v roce 1979 v New Yorku ztratil cestou do školy šestiletý chlapec, a přestože následovalo rozsáhlé pátrání, nebyl bohužel nikdy nalezen.

"Ztracená pomněnka se ale nechce zaměřovat pouze na děti, protože stejnou pozornost potřebují při pohřešování i ostatní, velmi často třeba senioři,“ dodává plk. Jan Rybár, vedoucí odboru pátrání Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování. „Velkou pomoc při pátrání často přináší zapojení dobrovolníků, dobrovolnických organizací i široké veřejnosti, a jsem rád, že touto cestou máme možnost ty nejobětavější za jejich pomoc ocenit,“ doplňuje Vondrášek.

Prvním oceněným se stal vloni v říjnu Tomáš Balek z Ústí nad Labem, který pomohl najít čtrnáctiletou dívku, jež napsala dopis na rozloučenou a utekla z domu.

Cílem společného projektu Slavia pojišťovny a Policie ČR Ztracená pomněnka je motivovat lidi k vzájemné pomoci, empatii a všímavosti. Ocenění v něm získají ti, kterým nejsou lhostejné problémy ostatních. Ztracenou pomněnku dostanou za pomoc při nalezení pohřešovaného člověka. Bez ohledu na to, zda jde o dítě, dospělého nebo seniora.

(tz)