Ergonomie CZCPráce z domova přináší mnoho výhod pro zaměstnavatele i zaměstnance, ale nese s sebou i některá rizika. Jedním z těch nejčastějších je v mnoha případech nedostatečná ergonomie práce, která se stává časovanou bombou z pohledu zdraví. Již nyní trpí podle průzkumu divize CZC.Health, kterého se účastnilo více než 4 400 respondentů, bolestmi zad či šíje celkem 32 % Čechů. Bolest zad je přitom jen jedním z možných následků nedostatečné ergonomie při kancelářské práci.

Pokud to prostor vaší domácnosti jen trochu umožňuje, je nejvyšší čas se zamyslet nad zlepšením ergonomie domácího pracoviště. Dlouhodobé sezení na běžné židli a práce s notebookem položeným na kuchyňském stole se možná zpočátku zdá jako ideální beznákladové řešení, nicméně po čase se projeví vážnými obtížemi, jako například poškozením zad a krční páteře, bolestmi za krkem, špatným prokrvováním a bolestmi nohou, záněty šlach a kloubů nebo dokonce tenisovým loktem či zhoršením zraku. Úspora na tomto místě není ve skutečnosti výhrou. Na co bychom se měli zaměřit při organizaci domácího pracovního koutu nebo kanceláře?

Pracovní stůl s variabilní výškou a vhodná kancelářská židle

Základem ergonomie je správné sezení, které pomáhá předcházet zdravotním komplikacím při sedavé práci. V tomto ohledu si zapamatujte číslo 90. V ideálním případě by totiž při sezení měla stehna a lýtka svírat pravý úhel. Správné je také vzpřímené sezení bez nahrbených zad, kdy trup se stehny svírá opět přibližně pravý úhel. A v neposlední řadě je třeba zmínit i úhel loktů během práce – opět 90°. Z uvedeného plyne, že nejlepším řešením je plně nastavitelný kancelářský nábytek.
Nejlepší volbou je kancelářský stůl s nastavitelnou výškou pracovní desky, který umožňuje dosáhnout v kombinaci s vhodnou židlí všech popsaných základních pravidel ergonomického sezení bez ohledu na typ postavy či výšku. A navíc nabízí možnost pracovat část doby ve stoje, kdy se tělo i páteř nenásilnou formou protáhnou. Stoly s nastavitelnou výškou lze zvedat a snižovat buď motoricky nebo manuálně klikou, úprava výšky pomocí elektromotoru je však uživatelsky mnohem příjemnější. Takovou funkci přináší například stůl CZC.Gaming Empire, který navíc nabízí ovládací dotykový panel, paměť na dvě výšková nastavení, LED podsvícení, přihrádku pro vedení kabelů i USB 3.0 hub pro nabíjení telefonu nebo jiného zařízení. Pokud situace použití stolu s nastavitelnou výškou neumožňuje, je doporučená ideální výška desky přibližně 72 až 74 cm.
Dalším důležitým prvkem je kvalitní kancelářská židle, na níž trávíme někdy i téměř 10 hodin denně. Ta musí být pohodlná, vyrobená ze zdravotně nezávadného materiálu a měla by umožňovat nastavení výšky i polohy sedáku i opěrné části. Samozřejmostí by měla být pneumaticky nastavitelná výška. Vhodný je výběr houpacího systému, který mění při změně nastavení automaticky polohu obou částí, včetně bederní opěrky. Praktickým prvkem je prodyšné provedení zabraňující pocení. Cenově dostupnou kvalitní židlí je CZC.Office Torus One s nastavitelnou bederní opěrkou, opěrkou hlavy a praktickým ramínkem pro odložení mikiny či bundy.

Správná výška monitoru a riziko modrého světla

Při hybridní práci jsou dnes nejčastěji využívány notebooky. Jejich displeje jsou však vhodné především pro práci na cestách a v každodenním mnohahodinovém režimu práce je téměř nezbytné je doplnit větším monitorem. Zde narážíme na další bod důležitý pro ergonomii práce. Nejen pro předcházení bolestem krční páteře je důležitá výška, ve které je monitor umístěn. I zde se trochu vrátíme k našemu oblíbenému pravému úhlu. Odborníci nejčastěji doporučují jednoduché pravidlo – horní hranu displeje umístit ve výšce očí. To bohužel většinou neumožňují stojany dodávané standardně k monitorům. Proto je třeba monitor podložit nebo použít polohovatelný držák monitoru jako například STELL SOS 2012, který lze snadno připevnit k desce stolu. Je vhodný pro monitory s hmotností až 9 kg o úhlopříčkách až 32" a manipulace s ním je díky plynovému pístu a kloubům velmi jednoduchá. Pro instalaci na držák je třeba se ujistit, aby měl monitor na zadní straně závity ve správné rozteči pro připevnění.
Pro oči je dobré nezvyšovat neúměrně jas a upravit vzdálenost displeje od očí – ta by měla být přibližně na délku paže. Velmi praktickým bodem ergonomie je pak výběr monitoru, který dokáže redukovat modré světlo. To je sice přirozenou součástí života a v jeho přirozené podobě má na člověka jednoznačně pozitivní vliv, ale jeho přemíra vyzařující z elektronických displejů škodí a poškozuje zrak. Monitory s nezávislou certifikací Eyesafe blue light procection je možné najít na stránkách Eyesafe.com.

Klávesnice a myš

Posledním článkem ergonomie, kterého se dotkneme, jsou periferie. Pokud pracujete s počítačem denně několik hodin, je dobré uvažovat o investici do ergonomické, ideálně vertikální myši, jako třeba CZC.Office Kite One (k dispozici je i v levorukém provedení). Na práci s ní si budete sice chvíli zvykat, ale pomůže vám předcházet riziku komplikací spojených se syndromem karpálního tunelu. Myš by měla být ve stejné výšce jako klávesnice. Pokud to jde, vyhněte se proto na první pohled praktickému řešení v podobě vysouvacího šuplíku s klávesnicí.

A klávesnice? Položte své ruce na klávesnici tak jako vždy a podívejte se na ně. Ihned pochopíte význam ergonomických klávesnic. Pokud vás psaní živí a píšete všemi deseti, vyplatí se uvažovat o klávesnici, která kopíruje přirozenou polohu rukou a zápěstí. Přeučit se z tradiční rovné klávesnice bude sice trochu „bolet“, ale dlouhodobě se vyplatí. Jako příklad ergonomické bezdrátové klávesnice dovedené téměř k dokonalosti můžeme uvést Logitech ERGO K860 s nízkoprofilovými klávesami.

Co říct závěrem? Fakt, že se zdravotní komplikace spojené se špatnou ergonomií neprojeví hned, je velmi zrádný. Jejich následná léčba je náročná, dlouhodobá a někdy ne zcela možná. Dobře uspořádané pracovní místo je proto především investicí do zdraví. Než se ale pustíte do proměny domácí kanceláře, nezapomeňte, že správná ergonomie nikdy nenahradí aktivní pohyb. Není třeba stát se maratónským běžcem, ale každodenní protažení, rychlá chůze nebo jakákoli rekreační sportovní aktivita prospěje nejen tělu, ale i duchu. Snažte se proto každý den trávený v domácí kanceláři proložit také pohybem.

(tz)