9e586090 9ab9 1cde f428 59b8a5536ffbPrvního ledna vstoupila v platnost novela zákona o zkrácených úvazcích. Pro firmy tak bude výhodnější zaměstnávat i ty, kteří si plný úvazek nemůžou dovolit. V praxi novela usnadní uplatnění na pracovním trhu zejména studentům, matkám na rodičovské dovolené a seniorům.

Ačkoliv se firmy zkráceným úvazkům doposud spíše vyhýbaly, situace by se měla začít postupně obracet k lepšímu. Legislativa platná od 1. ledna 2023 totiž zkrácené úvazky výrazně zatraktivňuje. „Častější zkrácené úvazky pomůžou ve svém důsledku demokratizovat pracovní trh, jelikož se do jeho prostředí dostanou okrajové skupiny zaměstnanců, které byly doteď kvůli svým časovým možnostem upozaďovány,” dodává Klusoň. Zaměstnavatelé mají nově slevu na pojistném ve výši 5 % na rodiče dětí do 10 let, studenty, lidi do 21 let a starší než 55 let. Vstup na pracovní trh tak novela usnadňuje mimo jiné maminkám s malými dětmi, které chtějí i po dobu rodičovské dovolené zůstat v oboru, ale z časových důvodů si nemůžou plný úvazek dovolit. To samé platí i pro důchodce, kteří ještě nechtějí pracovní trh úplně opouštět, ale chtějí zvolnit tempo. Zkrácené úvazky pomohou také studentům, kteří tak budou moct pracovat i při studiu a úvazek si postupně zvyšovat. Zároveň jim takové úvazky mohou usnadnit počátek kariéry po dostudování.

O Welcome to the Jungle

Welcome to the Jungle je platforma pro život v práci. Nabízí širokou škálu kvalitního obsahu (článků, videí, podcastů, časopisů či událostí), jejichž cílem je inspirovat kandidáty k profesnímu růstu.

Firmám Welcome to the Jungle pomáhá najít ty správné zaměstnance skrze employer branding. Propracované profily firem umožňují kandidátům nahlédnout přímo do firemní kultury. Na webu Welcome to the Jungle naleznete na 5 000 profilů různých firem obsahujících videa, fotografie a rozhovory, které slouží jako zdroj cenných informací pro potenciální uchazeče o pracovní místa.

(tz)