Farma roku 2022 1Asociace soukromého zemědělství ČR vyhlásila vítěze soutěže 20. ročníku Farma roku 2022. Mezi oceněnými byla i Farma Hanč Vraňany, která se umístila na 2. místě. Odborná komise hodnotila celkový vzhled farmy, organizaci práce, ekonomické výsledky, zamýšlený rozvoj a zapojení celé rodiny. „Moc si vážíme toho, že naši píli a snahu udělat vše pro spokojenost našich zákazníků, ocenila i takto významná organizace. Ocenění bereme jako závazek a motivaci k tomu, abychom v následujících letech pokračovali v rozvoji a stali se nezapomenutelným místem, které stojí za návštěvu,“ říká Milan Hanč, jeden z majitelů a zakladatelů farmy.

Farmu Hanč Vraňany založili bratři Milan a Radek Hančovi již v roce 1998 a navázali tak na rodinnou tradici zemědělského hospodaření, které sahá až do roku 1730. V současné době jsou největšími pěstiteli jahod v České republice a jsou jediní, kteří pro jejich pěstování využívají termínovanou stolní technologii. Díky ní mohou jahody sklízet až osm měsíců v roce. Pod heslem „Vše pro spokojenost našich zákazníků“ jim nabízíme ochutnávku venkova a života na farmě po všech stránkách.

Kromě pěstování jahod jsou také významnými producenty sazenic jahodníků a pěstiteli spousty druhů ovoce, zeleniny a klasických polních plodin na výměře přibližně 300 ha. „V letošním roce jsme si splnili jeden z našich snů, a to je zrealizovat nový koncept farmy, která zákazníkům poskytuje nejen kvalitní produkty, ale také k nám přijíždí za zážitky a stáváme se oblíbeným výletním místem kde si každý odpočine a načerpá energii. Hojně navštěvované farmářské centrum, vybudované bez dotací, je největší v ČR přímo na farmě i s restaurací která zpracovává hlavně místní výpěstky, vyrábí vlastní originální dezerty, pečivo a top zmrzliny z čerstvého ovoce nebo jednotlivých odrůd jahod. Do práce na statku se zapojuje celá rodina napříč generacemi,“ dodává Milan Hanč.

Celý rok na farmě probíhají tematické naučné akce pro veřejnost, instituce, školky a školy, exkurze a workshopy v ukázkových okrasných, ovocných a bylinkových zahradách. Návštěvníci u nás tak mohou poznávat život na farmě formou zábavy a ochutnávat produkty farmy během tzv. „Slavností chutí“. Vlastní moštárna vyrábí několik druhů čerstvých moštů, avšak nejoblíbenější je jablko s jahodami. Za zmínku také stojí 2,5 hektaru ovocného sadu, který se bude rozšiřovat o dalších 10 000 ovocných stromů v roce 2023. Ve Vraňanech jsou velmi oblíbené samosběry jahod, hrášku, okurek nakládaček, česneku, cibule a brambor. V menším rozsahu se věnují chovu ovcí, kachen, hus a slepic. Veškerá produkce se následně uplatní ve farmářském centru a přebytek v online obchodě Rohlík.cz.

Krásné prostředí, kultura nákupu a kvalita sortimentu jsou na vysoké úrovni. Proto také farmu navštíví ročně 250 000 zákazníků. Hančovi si vytyčili cíle na celý život. Dobré jídlo, zážitky, rodina.

www.farmavranany.cz 

(tz)