IMG20221108114245 20221109102924Podzim a čerstvé lokální brambory – tato kombinace k sobě zkrátka neodmyslitelně patří. Že vám už ale dochází inspirace, co z nich připravit, a nechcete skončit u tradičních nebo ohraných receptů? Vsaďte na pokrmy, které dobře znáte, ale ozvláštněte je tak, aby chutnaly jako nikdy předtím! Vyzkoušejte originální recepty kuchařů z pražské restaurace La Farma.

Brambory jsou nejlepším potravinovým koncentrátem na světě a také úžasným zdrojem energie i nutričně vyvážených látek. Jsou bohaté zejména na minerály, vitamíny, bílkoviny a jsou téměř bez tuku, proto se skvěle hodí i během diety. Nutriční hodnotu brambor vytváří zejména obsah vitamínů (zdroj vitamínu C, vysoký obsah vitamínu B6), minerálních látek (vysoký obsah draslíku, hořčíku, železa i selenu) vlákniny a antioxidantů.

Houbová bramboračka
Budete potřebovat:

4 brambory
1 malou cibuli
2 mrkve
1 malý celer
2 hrsti sušených hub
2 stroužky česneku
2 lžíce hladké mouky
2 lžíce másla
4 bobkové listy
špetku drceného kmínu
1/2 hrsti čerstvé či sušené majoránky
sůl, pepř
vývar
vodu

Ohřejeme si zhruba litr vody, kterým přelijeme sušené houby. Necháme je několik minut louhovat a mezitím si ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Zásmažku zalijeme trochou vývaru a dobře rozmícháme. Následně za stálého míchání přilijeme i houby společně s vodou, ve které se namáčely. Přidáme bobkové listy, kmín, na kostky pokrájené brambory, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Osolíme a opepříme. Polévku za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud všechna zelenina nezměkne. Na talíři ji pak zasypeme majoránkou. Podáváme s plátkem čerstvého chleba.

Kachní prso s červeným zelím a marinovanými švestkami, bramborové placky (na snímku)
Budete potřebovat:

4 ks kachních prsou
pepř
tymián
50 g másla na glazování

1 lžíce sádla
1 cibuli
1 jablko
150 ml červeného vína
menší hlávku červeného zelí
cukr, sůl

500 g brambor
300 g polohrubé mouky
1 vejce
sůl
sádlo na smažení

hrst sušených švestek
1 balíček slaniny
200 ml portského vína

Než se pustíme do masa a placek, připravíme si zelí. Na sádle si zpěníme nakrájenou cibuli, přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Poté přidáme nastrouhané jablko a červené zelí. Podlijeme vínem a necháme dusit. Dle chuti dosladíme a dosolíme, případně ještě podléváme vodou.

Kachní prsa si očistíme a na kůži vyřežeme nožem jemnou mřížku. Připravené maso pak položíme na studenou pánev kůží dolů a pomalu ji vypékáme dozlatova, poté přidáme máslo a glazírujeme horkým máslem, dokud nemá maso teplotu uvnitř cca 57 °C.

Brambory uvaříme ve slupce doměkka. Poté je oloupeme, rozmačkáme a promícháme s moukou, solí a vejcem. Bramborové těsto vyválíme a vykrojíme kolečka, která poté smažíme na sádle do zlatova.

Alespoň 2 hodiny naložené sušené švestky v portském vínu si zabalíme do slaniny a restujeme do zlatova. Podáváme ke kachním prsům, zelí a plackám.

Bramborové šišky s máslem a vanilkovou omáčkou
Budete potřebovat:

500 g brambor
sůl
300 g hrubé mouky
1 vejce

150 ml mléka
1 kelímek šlehačky
4 žloutky
50 g cukru
1 vanilkový lusk

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí je oloupeme a nastrouháme. Přidáme mouku, vejce a sůl. Vypracované těsto rozválíme na šišky. Šišky hodíme do vroucí vody na cca 7-10 minut. Nakonec je orestujeme na másle. Mléko a smetanu společně zahřejeme a přidáme cukr. Vyškrábeme lusk a vložíme i s celým luskem do hrnce. Přidáme žloutky a mícháme do zhoustnutí. Hotovou omáčku scedíme přes sítko. Orestované šišky posypeme mákem, cukrem a zalijeme omáčkou.

Recepty vznikly ve spolupráci s pražskou restaurací La Farma.

Varné typy brambor:

Varný typ A, AB (BA)

Odrůdy s velmi pevnou a pevnou dužninou, nerozvářivou, velmi slabě moučnatou, lojovitou. Vhodné pro přípravu salátů a jako příloha.

Varný typ B, BC

Patří sem odrůdy se středně pevnou a kyprou dužninou, slabě až středně moučnaté. Vhodné jako příloha, do polévek a pro přípravu těst a kaší.

Varný typ C (CB)

Odrůdy s kyprou, silně moučnatou dužninou. Vhodné pro přípravu bramboráků, placek, na kaše, knedlíky i do těsta.

(tz)