Ilustracni foto 2 1 1Zvětšení prsou patří stále k nejběžnějším zákrokům v plastické chirurgii. Mnoho žen má ale před operací spoustu otázek a jednou z nich je i správné načasování zákroku, co se týká těhotenství a kojení.

U žen, které v nejbližších letech plánují porod, je důležité zvětšení prsou pečlivě zvážit. „Těhotenství totiž přináší značné změny objemu i tvaru prsů. To může ovlivnit výsledek plastické operace a žena by měla před operací posoudit, zda je toto přirozené riziko pro ni přijatelné. Na těhotenství a kojení nemá ale zvětšení prsu, při kterém se nezasahuje do prsní žlázy, žádný vliv, a ani plod není přítomností silikonových implantátů nijak ohrožen. V případě, že v nejbližších letech plánujete děti, je dobré počkat se zákrokem až po ukončení kojení.” říká plastický chirurg MUDr. Jakub Miletín z Perfect Clinic.

Po těhotenství se doporučuje chodit na zákrok s odstupem minimálně půl roku po ukončení kojení, resp. půl roku po porodu v případě, že žena nekojila. Je totiž důležité, aby prsa byla již ve své přirozené velikosti. Pokud se chystáte na zvětšení prsou a máte v plánu kojit, je to dobré probrat s lékařem. Ten pak při zavádění prsního implantátu nebude volit řez v okraji dvorce, při kterém dochází k narušení prsní žlázy, což může v některých případech zkomplikovat kojení. Tento způsob zvětšování prsou ale není dnes již běžný. Vždy je ale dobré, se na to lékaře před zákrokem raději zeptat.

Kojení a implantáty

Asi nejčastější dotaz většiny žen, které uvažují o operaci je, zda mohou po zákroku kojit. „Budoucí kojení není překážkou. Prsní implantáty ukládáme pod prsní žlázu nebo pod velký prsní sval. Ani samotná přítomnost implantátu žláze nijak nevadí a pacientka kojí zcela normálně, aniž by se musela obávat o kontaminaci mléka silikonem.” doplňuje MUDr. Jakub Miletín.
Obtíže mohou způsobit i drobné záněty, které si při kojení u některých pacientek objeví, ať už mají implantáty nebo ne. Pak je na místě časná kontrola a prevence rozšíření zánětu na implantát. Naštěstí se jedná o ojedinělé případy.

Před zákrokem nepodceňujte mamologickou prohlídku

Před samotným operačním zásahem by si ale každá žena měla zajít na preventivní mamologickou, prohlídku prsou, jejíž součástí je i sonografie. Ta kromě jiných změn v tkáni odhalí přítomnost karcinomu či vyšší riziko jeho vzniku.
Primárním cílem preventivního předoperačního vyšetření je odhalit všechny nemocné pacientky. A přestože výsledek mamologického vyšetření není pro zvětšení či modelaci prsou povinné předložit, měli by se o to snažit nejen lékaři, ale především ženy samy.
„Plastický chirurg musí mít jistotu, že dává implantát do zdravého prsu a provádí mamaplastiku (modelaci) zdravého prsu,“ říká plastický chirurg MUDr. Roman Kufa a dodává „Pacientka tak nepodstoupí de facto zbytečnou plastiku, neboť v důsledku pozdějšího pozitivního nálezu může dojít k odstranění prsu, má větší pravděpodobnost vyléčení z rakoviny prsu, jestliže se nádor zjistí v nehmatném stadiu, a zároveň se tak předejde.

(tz)

(tz)