M1A9908 2Společnost Schneider Electric si v Česku jako svého zaměstnavatele volí každým rokem více a více žen, a co do rovnosti pohlaví, je zde poměr ženy vs. muži téměř vyrovnaný. Vysoké procento žen není výjimkou ani v globálním měřítku, ve výkonném výboru Schneider Electric jich od loňského roku zasedá 44 %, čímž, v celosvětovém srovnání s ostatními podniky technického zaměření, ční vysoko nad průměrem.

Letos v březnu zařadil Equileap, přední poskytovatel dat a informací o rovnosti pohlaví, Schneider Electric mezi TOP 20 firem z pohledu genderové vyváženosti na světě. Společnosti se tak úspěšně daří naplňovat svůj cíl diverzifikované firmy s rovným přístupem k zaměstnancům na všech úrovních.

V celkovém součtu všech zaměstnanců prodejní a výrobní divize v Česku tvoří ženy 48 %, přičemž procento těch, které pracují ve výrobě, se blíží číslu 70. Také v oblasti prodeje dlouhodobě žen přibývá a aktuálně jich zde pracuje 24 %. Ve Schneider Electric již prakticky neexistují týmy a obory, ve kterých by ženy chyběly. Své uplatnění nacházejí na široké škále pozic – od operátorek výroby, pracovnic v administrativě a logistice, přes obchodní a expertní pozice, a to včetně vývoje SW, až po manažerské posty na nejrůznějších úrovních.

Důraz na rovné zastoupení obou pohlaví je jen jednou z priorit přístupu, který Schneider Electric směrem k zaměstnancům dlouhodobě prosazuje. „Pokud chceme i nadále zůstat inovativní firmou a přicházet s novými možnostmi a nápady, musíme se na věci umět podívat z více pohledů. A právě diverzifikované týmy zaměstnanců složené z mužů a žen, pracovníků všech věkových skupin i různých národností, a to jak u expertních, tak manažerských rolí, nám dokážou poskytnout tuto cennou konkurenční výhodu. Různorodé skupiny zaměstnanců jsou na rozdíl od těch homogenních daleko flexibilnější, všestrannější, a v podstatě vytvářejí i zdravější pracovní prostředí,“ říká Ida Ročňáková, HR ředitelka Schneider Electric.

Ze zkušeností personálního oddělení Schneider Electric z poslední doby vyplývá, že technické obory získávají na atraktivitě a rostoucí počet žen si dnes troufne i na dříve ryze mužské pozice. Motivací jim mohou být i genderově zaměřené programy, které Schneider Electric nabízí. „Práce v technickém oboru se ženy určitě nemusí bát. Naopak by měly této jim nakloněné doby využít, protože mají jedinečnou příležitost ukázat, co opravdu umí a v čem vynikají. V rámci firemní politiky podpory rodiny mohou naše zaměstnankyně navíc využít zkrácených úvazků, dvou dnů placeného volna za rok pro rodiče pečujícího o dítě mladší 15 let, podpory při dlouhodobém ošetřování člena rodiny a dalších oblíbených a hojně využívaných benefitů,“ popisuje Ida Ročňáková.

Společnost Schneider Electric byla zařazena nezávislým poskytovatelem dat a informací o rovnosti pohlaví Equileap mezi 20 nejlepších firem na světě a umístila se na třetím místě ve Francii mezi 100 předními společnostmi z hlediska genderové vyváženosti. Organizace European Women on Boards ji v indexu genderové diverzity (GDI) zařadila mezi TOP 20 velkých evropských firem a ocenila titulem Best Practice Leader. Ve svém oboru je navíc uváděna jako lídr. Otázkou rovného přístupu k zaměstnancům se Schneider Electric zabývá dlouhodobě a intenzivně řeší i zastoupení žen v technických oborech.

(tz)