06 sesit 512 pro maDnešní testování sešitů v Brně ukázalo rozdíly, kterým by lidé měli věnovat pozornost při nákupu školních potřeb. Desetilisté sešity pro nejmenší školáky spolehlivě odolávají způsobu psaní i perům typickým pro žáky 1. a 2. tříd základních škol. Nová řada Ecology s ekologickým papírem a přírodními motivy pak uspokojí žáky od 4. třídy a starší, kteří už používají propisky.

Testovalo se 5 druhů sešitů z Papíren Brno a jejich prémiové značky Paper Factory celkem 5 druhy psacích potřeb, jež jsou v našich školách nejběžnější. „Z našich průzkumů mezi spotřebiteli vyplývá, že mají zájem o širší nabídku ekologických sešitů, které budou zároveň cenově dostupné. Proto jsme k zavedené řadě Economy přidali novou řadu Ecology s novým druhem šetrného papíru. Díky novému ekologickému papíru se nám navíc povedlo udržet zvyšování cen na současné výši inflace, přestože běžný papír zdražil na dvojnásobek a energie o celých 370 %,“ popisuje výkonný ředitel Miroslav Konečný z Papíren Brno.

Ať už žáci píší plnicím perem nebo propiskou, vždy potřebují, aby napsaný text zůstal čitelný - nerozpíjel se, nepropíjel a neprosvítal mezi jednotlivými listy papíru. To klade rozdílné nároky na školní sešity. Výrobci sešitů přitom musí reagovat na požadavky rodičů i učitelů, hledět musí i na šetrnost sešitů k životnímu prostředí. Než se papír stane součástí sešitů, prochází přísnými testy. „Testováním sešitů jsme chtěli poukázat na rozdíly mezi různými druhy papírů v sešitech a zároveň modelovat, jak píší nejmenší školní děti. Hlavně prvňáci a druháci píší velmi pomalu a často na pero tlačí, přičemž dnešní testy prokázaly, že sešity pro nejmenší školní děti obsahují papír nejvhodnější pro tento způsob psaní,“ vysvětluje vedoucí marketingu Petra Rohovská z Papíren Brno.

To v praxi znamená, že sešity pro nejmenší školáky se vyrábějí z papíru, který je hladší, bělejší a má vyšší gramáž. Dobře proto zvládá klasický inkoust i dnes oblíbené rollery. Sešity pro starší žáky mají méně přísná kritéria a jsou více uzpůsobeny pro propisky. „Ceny recyklovaných papírů se výrazně zvedly, ale především není tato surovina na trhu k dispozici v dostatečném množství. Proto jsme hledali pro naše zákazníky cenově přijatelnou alternativu. U nové řady Ecology se nám povedlo udržet zvýšení velkoobchodních cen na úrovni inflace, tedy přibližně o 20 %. Udržitelný papír, který nyní používáme, má navíc nižší ekologickou stopu než papír recyklovaný,“ konstatuje vedoucí obchodního oddělení Ladislav Pokorný z Papíren Brno.

Pro výrobu papíru do sešitů Ecology se používá zejména štěpka z pilařského odpadu, dřevo z lesních probírek a část odpadu z lesní těžby, obvykle vršky stromů, které nemají jiné využití. Díky metodě TMP (Termo Mechanical Pulp – termomechanická buničina) se daří ze dřeva vytěžit 93-97 % vláken obsažených ve dřevě, odpad je proto minimální. Zhruba 30 % elektřiny pro výrobu papíru pochází z obnovitelných zdrojů a voda při výrobě prochází uzavřeným cyklem, který se z čerstvých zdrojů doplňuje jen o vodu, která se odpaří. Na rozdíl od bezdřevého papíru se u papíru pro sešity Ecology používá chemie jen pro bělení.

(tz)