ca 1Onemocnění COVID-19, postihuje zejména lidi. Nicméně existují i případy, kdy se touto nemocí nakazila i zvířata. Nejvíce náchylným druhem k tomuto onemocnění se ukázal být norek americký, který je chován na kožešinových farmách v Dánsku, Nizozemsku, Itálii, Španělsku, Švédsku a USA. Nákaza se prokázala ale i u běžných domácích zvířat a zvířat chovaných v zoologických zahradách.

Jsou ohrožení psi a kočky? - Pravděpodobnost, že náš pes nebo kočka onemocní covidem, tady je. A byť jsou domácí zvířata ve většině případů bezpříznaková, mohou se nakazit od člověka, nejčastěji pochopitelně od svého majitele. Takových případů je ale jen hrstka.U koček je trochu jiná situace. Zatím sice není potvrzeno, že by pes nakazil člověka, nebo jiného psa, protože psi replikují pouze malé množství viru. Jinak jsou na tom ale kočky. U těch je pravděpodobnost, že nakazí člověka, větší.

Nemoc lze u zvířat těžko poznat - „Bez laboratorního vyšetření bohužel nelze rozlišit COVID-19 od jiného, běžného respiračního onemocnění. Zvláště pak psi nemívají žádné klinické příznaky, byť třeba mají jisté respirační potíže. Takové případy byly již zaznamenány a při vyšetření byly na COVID-19 pozitivní. Vždy šlo o psy, jejichž majitelé byli taktéž pozitivně testování na koronavirus,“ říká MVDr. Michaela Riedlová, spolupracovnice Yoggies.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com