dívka kelímek brčko pixabayV posledních několika letech se ve světě alarmujícím tempem zvyšuje množství plastového odpadu, což vyústilo v krizi znečištění plasty (#plasticpollution), které v současnosti čelíme. Dopady tohoto znečištění jsou rozsáhlé: oceány jsou zaneseny plasty a mořské druhy kvůli nim začaly vymírat, mnoho řek a jezer je zamořeno mikroplasty, které končí jako toxický odpad, a nakonec se vyluhují do podzemních vod a půdy, což zvyšuje pravděpodobnost, že se stanou rizikem pro veřejné zdraví.

Co je červenec bez plastů?

Červenec bez plastů je celosvětový závazek snížit znečištění plastem během tohoto měsíce. Zakladatelkou je Australanka Rebecca Prince-Ruiz, která hnutí odstartovala v roce 2011 a postupem času se z tohoto neuvěřitelného aktivismu stala celosvětová záležitost. Lidé po celém světě se zavazují snížit množství plastového odpadu ve svém každodenním životě, a to buď malou výměnou, nebo úplným vyřazením. V rámci tohoto hnutí se po dobu jednoho měsíce snažíte nahradit všechny plastové předměty opakovaně použitelnými. Tuto výzvu můžete plnit jak v malém, tak ve velkém, ale v každém případě je důležité zaměřit se na to, co je pro vás skutečně důležité. Pokud chcete ze svého života odstranit plast, protože víte, jak je špatný, není lepší doby s tím začít.

Proč je červenec bez plastů důležitý?

Navzdory všeobecnému přesvědčení není plast jen něčím, co bylo vynalezeno nedávno. Ve skutečnosti je znám již od 30. let 20. století a používal se jako materiál pro celou řadu využití, včetně obalů a průmyslu. Jak jsme se však zdokonalili v jeho výrobě, stal se z něj globální problém kvůli svému nesnadnému rozkladu. Světové ekonomické fórum dokonce předpovídá, že rozložení současného plastového odpadu potrvá 500 let. Zhoršuje se tím kvalita našich oceánů, což škodí volně žijícím živočichům i nám, lidem. Uvědomme si také, že plastový odpad není jen problémem životního prostředí, ale také zdraví. Vzhledem k tomu, že mikroplasty jsou často toxické, dostávají se do pitné vody, mořských plodů, a dokonce i do půdy a podzemních vod, pronikají do našich těl a škodí nám i našim ekosystémům.

8 tipů, jak úspěšně oslavit červenec bez plastů

Nezapomínejme, že cílem července bez plastů není plast kompletně zredukovat, ale spíše snížit množství, které používáme, a přitom zachovat základní úroveň funkčnosti. Zde je váš průvodce úspěšným červencem bez plastů 2022.

1. Dejte přednost vodě z kohoutku před balenou.
2. Používejte láhve z kovu či skla. A nezapomeňte na kovové brčko.
3. Rozlučte se s igelitovými taškami a pořiďte si opakovaně použitelné.
4. Investujte do biologicky rozložitelného bambusového nebo dřevěného kartáčku.
5. Využívejte refill systém (znovudoplňování).
6. Požádejte v restauraci o zabalení do znovu použitelných obalů.
7. Omezte při nákupu plastové sáčky.
8. Zapojte se do ekologické komunitní skupiny a pomozte přírodě.

Přírodě mohou ulevit výrobci

Mnoho výrobců se nyní snaží přispět k ochraně životního prostředí. Ať už se jedná o čisticí prostředky, make-up nebo produkty na tělo, je nyní možné snížit množství plastového odpadu používáním náhradních náplní. Výrobci nabízejí produkty, kterými lze doplnit původní láhve, od šamponu přes sprchový gel až po odstraňovače vodního kamene. Díky tomu je možné zachovat jednu láhev bez ohledu na to, kolikrát je třeba produkt vyměnit. Jednoduchým způsobem, jak snížit množství plastového odpadu, je proto volba náhradních náplní. I když některé z nich jsou stále plastové, je to alespoň zlepšení. Nebo pokud je to možné, vybírejte náplně v kartonových obalech v některém z mnoha vynikajících obchodů s bezodpadovým zbožím, které nabízejí alternativy ke zboží v nešetrných obalech.
„Jedinečný refill systém využíváme i my! Jde o extrémně ekologický způsob – spotřebitel s našimi koncentráty „vyžije“ dle intenzity používání čističe (a velikosti domácnosti) půl roku až rok. Z pohledu ekologie se tedy ušetří především zbytečná výroba 24ks plastových obalů a dopravní náklady (a exhalace) spojené s dopravou 25ks naplněných plastových lahví. Stačí násobit pár sty tisíci domácností a efekt musí být přece každému jasný a nepopíratelný. Z hlediska trvanlivosti jsou přitom jakékoliv obavy zbytečné, suchý práškový koncentrát vydrží skladování až tři roky,“ ukazuje na příkladu Alexandr Řeháček, zakladatel AYETO Eco, ayetoeco.cz.
Ať už jste zkušení ekologičtí aktivisté, nebo jen chcete snížit množství plastového odpadu ve svém životě, není důvod nechat červenec uplynout, aniž byste něco změnili. Používáním opakovaně použitelných lahví na vodu, nošením vlastních tašek při nákupech a snahou omezit množství kupované balené vody můžete skutečně přispět ke změně v používání plastů. #plasticfreejuly

(tz)

(tz)