9a9cd761 4fce 451c bd15 e6a444492d49Pražská strojírna přenechá svůj téměř 80 metrů dlouhý zděný plot jako nepopsané plátno pro všechny výtvarníky z Vinoře a okolí. Malování na tzv. „legal wall“ neboli legální zeď proběhne ku příležitosti oslav dětského dne v sobotu 4. června. Součástí akce bude i bohatý doprovodný program uvnitř areálu strojírny. Dětský den s Pražskou strojírnou, jak je nazvána celodenní událost, se koná za podpory městské části Praha-Vinoř a spolku Kultura Vinoř.

Ještě donedávna šedý, zděný plot lemující areál strojírny ve Vinoři byl v posledních dnech nabarven na bílo. Právě bílá barva bude sloužit jako podklad pro výtvarná díla s převážně tramvajovou a dopravní tématikou. Tu mají na zeď malovat hlavně děti. Malování na zeď Pražské strojírny bude totiž oficiálně „zlegalizováno“ v rámci oslav dětského dne. Svými výtvarnými díly ale může na zeď přispět každý, kdo bude mít zájem.
S nápadem na tzv. „legal wall“, neboli legální zeď, na kterou je povoleno malovat či sprejovat, přišel předseda představenstva a generální ředitel Pražské strojírny a. s. Robert Masarovič: „Každý den kolem té šedé zdi jezdím do práce a dívám se na tu obrovskou, nevyužitou plochu. Napadlo nás, že by se místo toho mohla zeď stát ozdobou celé Vinoře, a to už byl jen krůček k tomu přenechat zeď kreativitě dětí, a i všem ostatním, kteří budou chtít. Také bychom tím chtěli děti naučit, že na zeď se maluje jen tam, kde je to povolené a kde si to majitel zdi přeje,“ vysvětluje.

Zeď je rozdělena do několika bloků. V části „Venkovní galerie“ budou realizovány náměty předem domluvené s místními třídami či výtvarnými kroužky z okolí a v části „Cochcárna“ přenechávají organizátoři všem přítomným volnou ruku namalovat si co budou chtít. Vše probíhá v režii spolku Kultura Vinoř, z.s., který celou akci ve spolupráci s Pražskou strojírnou jakožto generálním partnerem pořádá.
Ve 13:00 hodin proběhne na rohu ulic U Bakaláře a Ke Mlýnku odhalení nového komunitního místa, které vzniká jako připomínka jedné z kapliček Svaté cesty do Staré Boleslavi. Pražská strojírna je zde významným finančním investorem.

Od 14:00 hodin je v rámci dětského dne připraven i doprovodný program, občerstvení a hry pro děti. Vystoupí například písničkář Láska s autorským repertoárem, ale i písničkami pro děti, nebo také šermířský spolek Citadela. Součástí ukázek rytířského umění budou i krátké naučné semináře o historické době, výstroji a výzbroji. Na závěr zahraje i DJ Dejl. Konec akce je naplánován na 22:00 hodin.
Přítomní budou mít i možnost podívat se do výrobních hal. V průběhu odpoledne jsou v plánu komentované prohlídky s odborným doprovodem, který představí činnosti a výrobky Pražské strojírny.

(tz)