TZ AGDo pomoci rodičům a dětem, kteří utekli před válkou na Ukrajině se zapojila i Střední škola AGC v Teplicích. Zřídila zde psychologickou poradnu a zprovoznila dětskou skupinu, která umožňuje rodičům prchajícím z Ukrajiny pohlídat jejich dětí po dobu nezbytně nutnou k vyřízení naléhavých osobních věcí. Škola za tímto účelem zaměstnala ukrajinskou učitelku a psycholožku v jedné osobě. Zároveň budou v rámci své praxe v dětské skupině působit studentky oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.

Tomáš Holomek, ředitel Střední školy AGC: „Považujeme za důležité pomoci lidem, kteří utíkají před válkou. Chceme pomoc tím, co umíme, a to je naše specializace nejen na technické obory, ale i na předškolní pedagogiku. Proto jsme se rozhodli zřídit dětskou skupinu pro ukrajinské děti. Vybudovali jsme pro to odpovídající prostory a vybavili jsme je hračkami. Věříme, že alespoň takto můžeme částečně ulehčit rodičům, kteří s dětmi prchají před válkou.“

Střední škola AGC také tvořila a vyvěsila informační letáčky na Úřad práce, zdravotní pojišťovny a cizineckou policii. Vytvořila také webovou stránku https://www.skola-agc.cz/helping-ukraine s informacemi v ukrajinštině.

Střední škola AGC je součástí sklářské skupiny AGC Flat Glass Czech, která v Řetenicích vyrábí ploché sklo pro stavebnictví a automobilový průmysl. V Chudeřicích u Bíliny sklo zpracovává na automobilová skla sesterská společnost AGC Automotive Czech. Střední škola AGC je primárně zaměřena na poskytování středoškolského vzdělávání v technických oborech. Část vzdělávacího programu je ale zaměřena také na přípravu pedagogů pro předškolní vzdělávací zařízení.

(tz)