jehneci kolinko se spenatem hotel horizont webNa dobrý oběd či večeři sem může zavítat každý, kdo má rád gastronomii s nápadem. V hotelu Horizont mají pro své hosty i návštěvníky z širokého okolí nachystaný jarní program, který zachutná. Prostor v něm dostanou tradiční suroviny, jako kopřivy či špenát, jehněčí i drůbeží maso, v moderní i klasické úpravě. Co je tedy během jarních dní nejžádanější a jak se jídelníček mění? To, a několik tipů, jak si prostřít sváteční tabuli, prozradil kuchařský tým hotelu.

Jehněčí jako specialita šéfkuchaře Jiřího Švestky

K velikonočnímu menu hotelu Horizont neodmyslitelně patří pečená masa. Vepřové a drůbeží jsou stále nejúspěšnější, ale prostor se dostává i jehněčímu. „Na jaře obvykle repertoár jídel obohacujeme o mladá masa. Velikonoční specialitou, na niž se trochu pozapomnělo, ale kterou mám moc rád, je pečené jehněčí. Letos ho v jídelním lístku návštěvníci restaurace najdou. Pokud jehněčí uděláte správně, bude křehké a šťavnaté. Fenomenální je také typické venkovské jídlo našich babiček. Králík. Na česneku vynikne nejlépe a slušet mu to na talíři bude s jarními bylinkami i špenátem,“ uvedl Jiří Švestka, šéfkuchař hotelu Horizont.

V hotelové kuchyni však nesmí chybět ani jemná jarní zelenina. Dominují špenát a kopřivy. Ale nepředstavujte si ranní sběr v krkonošských údolích. Kuchyně má své certifikované dodavatele. Kopřivy jsou součástí lahodné polévky a dušený špenát je natolik oblíbený, že si bez něj hosté jarní tabuli již nedokáží představit. ZÁŽITKOVÁ GASTRONOMIE

jarni menu hotel horizont webTip šéfkuchaře na lahodné a šťavnaté jehněčí:

Důležité je nespěchat. Kdybych měl doporučit jeden způsob přípravy, tak je to pomalé pečení. Očištěnou plec osolíme, lehce potřeme česnekem, zabalíme, svážeme a zprudka na pánvi opečeme. Vložíme do pekáče s cibulí a bylinkami, hodí se rozmarýn či tymián. Podlijeme zeleninovým vývarem. Dáme přikryté do trouby vyhřáté na 110 °C na přibližně dvě hodiny. Poté odkryjeme a dopékáme ještě asi hodinu.

Evergreen cukrářky Markéty Bačové: velikonoční beránci a mazance

Každý rok je cukrařina v hotelu Horizont trochu jiná. Experimentování a objevování Markétu Bačovou, cukrářku, která má sladké dobroty na starost, vyloženě baví. Každý rok pro malé hotelové hosty připravuje speciální sladké překvapení. Letos to bude perníkový balíček. Ale dojde i na klasiku, bez níž by velikonoční hody nemohly být – beránky a mazance. „Tradiční sladké pochoutky z tvarohového a kynutého těsta jsou oblíbeným zpestřením snídaňových stolů. Ale po dvaceti od každého pečeme také na velikonoční jarmark, který se odehrává přímo v hotelové hale. Je to přehlídka tradičního řemesla, chutí i vůní, prostě krásná podívaná,“ prozradila Markéta Bačová.

Tip cukrářky pro pohodové velikonoční pečení:

Pečení beránka někomu dělá vrásky. Obává se, zda bude krásný i po vyklopení z formy. Aby se vyjímal v celé své kráse na sváteční tabuli, je potřeba formu náležitě připravit. Vymažte ji proto rostlinným tukem, vysypte kokosem a hrubou moukou. Než těsto připravíte, dejte formu do lednice zatuhnout.
Ani mazanec nemusí být pro někoho lehká disciplína. Kynutí těsta je ovlivněno řadou proměnných. Největší kouzlo je ale v přípravě surovin a samotném zadělávání. Když se do mazance pouštíte, všechny ingredience by měly mít pokojovou teplotu. Dbejte na to, aby bylo droždí skutečně čerstvé, a mouku nezapomeňte prosát, tím se totiž prokypří. Těsto byste měli hníst poctivě alespoň deset minut. Pak ho nechte půl hodiny odpočinout. Následně tvarujte mazance, které necháte poté kynout alespoň dalších třicet minut. Tak bude tradiční velikonoční pečivo vláčné a nadýchané.

(tz)