DSC00Z údajů zveřejňovaných na celosvětové atletické aplikaci Strava vyplývá, že tuzemská amatérská cyklistika má světovou rekordmanku. Kateřina Rusá překonala se svými 50 tisíci kilometry najetými za rok 2021 výkony těch nejlepších profesionálek. Fenomenální nizozemská závodnice Annemiek van Vleutenová soutěžící za tým Movistar obsadila v žebříčku cyklistických profesionálek první místo s ročním objemem 30 352 km. Druhá v pořadí, Italka Erica Magnaldi z týmu Ceratizit, v minulém roce najela "pouhých" 25 471 km.

Co se za světovými výkony skrývá? Odpověď jsme chtěli znát přímo od Kateřiny Rusé:

Můžete prozradit motiv, jenž vás žene stále vpřed?

DSC00775 copyKdykoli jsem dělala nějaký sport, šla jsem do toho naplno. Byla jsem zvyklá hrát volejbal třeba pětkrát týdně a pořád jsem se chtěla zlepšovat. Po několika letech hledání štěstí na volejbalovém kurtu jsem se rozhodla přesednout na kolo.

Objevila jste zálibu v dlouhých vzdálenostech?

Předloni jsem celkovým nájezdem 45 678 km pomyslně objela zeměkouli. V loňském roce pak pokořila neuvěřitelnou hranici 50 tisíc kilometrů. Výškové metry by mi loni stačily osmatřicetkrát k vystoupání na Mount Everest. V sedle jsem strávila přes dva tisíce hodin a v průměru najela během roku bez ohledu na počasí týdně kolem jednoho tisíce kilometrů. A to vše při zaměstnání na plný úvazek. Na svých vyjížďkách testuji silniční kola tuzemského výrobce Festka.

DSC00682 1Co je vaše profese?

Vystudovala jsem VŠE v Praze a pracuji jako redaktorka a editorka on-line magazínu. V minulosti jsem hrála závodně volejbal a jsem dvojnásobnou mistryní ČR ve stolní hře scrabble.

A proč jste zvolila značku Festka?

Jde o českou technologickou firmu, která se specializuje na zakázkovou výrobu silničních kol a rámů nejvyšší kvality. Sídlí a výrábí  v centru Prahy. Festky sedlá celá řada zajímavých lidí od hollywoodských celebrit a miliardářů až po obyčejné začátečníky, kteří si chtějí užívat jízdy na mimořádném produktu, který vznikl např. i díky podpoře Evropské vesmírné agentury (ESA). Firmu založili Michael Moureček a Ondřej Novotný a na estetickou úroveň kol Festka dohlíží od samého začátku umělecký ředitel Tomáš Hnida. Devět z deseti rámů a kol se exportuje do celého světa.

(red)
www.festka.com
https://www.facebook.com/festka
https://www.instagram.com/festka/