A638809 FObecně prospěšná společnost yourchance pořádala letos již 8. ročník ocenění Bílá vrána. Ceny jsou každoročně udělovány ve třech kategoriích. První kategorií jsou mladí lidé z dětských domovů, kteří se po odchodu z dětského domova nebo pěstounské péče úspěšně začlenili do života, uspěli a žijí plnohodnotný samostatný život. Další kategorií jsou zaměstnavatelé, jejichž přístup k mladým z dětských domovů je vzorem pro celou společnost. Třetí cena Poklad v srdci je určena zaměstnanci instituce náhradní rodinné výchovy. Letošní slavnostní udílení cen Bílá vrána proběhlo 19. října v Rezidenci primátora hlavního města Prahy pod záštitou primátora hlavního města Prahy, Zdeňka Hřiba. Vše o ocenění najdete na webu Bílá vrána.

Slavnostním finále provázela spoluzakladatelka yourchance Gabriela Štiková, která předala ceny vítězům v podobě skleněných designových cen. „Ocenění vzniklo především proto, aby veřejnosti přiblížilo příběhy mladých lidí, kteří se dokázali po odchodu z dětských domovů a pěstounských rodin postavit na vlastní nohy a proces integrace úspěšně zvládli. Cílem ocenění je nejen vytvořit inspiraci pro lidi, které osamostatnění teprve čeká, ale i snaha pomoci překonat předsudky společnosti vůči lidem, kteří mají zkušenost s životem mimo vlastní rodinu. Speciální kategorií je Bílá vrána – zaměstnavatel, která je věnována firmám, jež cíleně pomáhají mladým lidem z dětských domovů v jejich zapojení a uplatnění se na trhu práce,“ uvedla Gabriela Štiková a doplnila: „Součástí události je také poděkovat lidem, kteří děti a dospívající v jejich nesnadné cestě neúnavně a s vírou v ně podporují a vedou.“

Nejvíce inspirativní osobou v kategorii Mladý dospělý se stal osmadvacetiletý Miloš Koželuh z Pelhřimova. Do samostatného života se naplno vrhl hned po odchodu z dětského domova. Má stabilní práci, vlastní bydlení, není problémový a po odchodu zapadl do toho svého běžného života, jako by odešel od rodiny. V dětském domově v Senožatech byl od svých 12 let z důvodu neschopnosti rodičů se o děti starat. V době, kdy si myslel, že se do rodiny bude moct vrátit, mu oba rodiče zemřeli. V domově tedy nakonec zůstal, protože se o něj starší sourozenci nebyli schopni finančně postarat. Přáním Miloše je potkat skvělou partnerku a založit s ní fungující rodinu. Snaží se žít přítomností, protože to je jediný moment, kdy může a jde něco udělat. „Z nominace a vítězství jsem velmi mile překvapen. Asi bylo i v dětském domově zřejmé, že se snažím, funguji a budu fungovat normálně,“ bilancuje Miloš při slavnostním finále.

V kategorii „Poklad v srdci“ zvítězila Jana Koubová, ředitelka Dětského domova ve Staňkově a předsedkyně Federace dětských domovů ČR. Cena je určena pro vychovatele z dětských domovů, popř. velmi úzce a intenzivně s dětmi pracujícími lidmi, kteří své svěřence na startu jejich životů podporují a vedou. Jana Koubová působí v DD Staňkov od roku 1988. Nejdříve jako teta a od konce roku 1989 jako ředitelka. Ve Federaci dětských domovů působí od roku 1990, v jeho výboru je 12 let a předsedkyní federace je 9 let. „Z ocenění jsem byla velmi mile překvapena. Vůbec jsem to nečekala. Moc si toho vážím. Ocenění vnímám jako takovou vizitku mojí práce – jednak s dětmi a celkově za dětský domov i Federaci dětských domovů. Toto ocenění má obecně velký smysl. Často se totiž veřejnost setkává s negativními informacemi o našich zařízeních a takto vejde do popředí, že děláme i dobré věci ve prospěch dětí. Také doufám, že to lidi donutí zamyslet se nad tím, co děláme a co může být výsledkem našeho působení na děti,“ říká o své práci a jejím smyslu Jana Koubová.

Cenu pro zaměstnavatele, který systematicky pracuje s mladými z dětských domovů, udělila letos porota společnosti Fuji Koyo Czech s.r.o. z Plzně. Bílou vránu přebral Štefan Varga, Generální manažer Human Resources & General Affairs Department. „Udělení ceny Bílá vrána v kategorii Zaměstnavatel je pro nás velká pocta. Uznání dobré práce se zaměstnanci bez předsudků a samozřejmě velký závazek do budoucna nadále pomáhat všude, kde bude potřeba,“ podělil se o pocity z ceny Štefan Varga.

Projekt Začni správně realizuje platformu DOMOVY SOBĚ, kde domovy sdílí příklady dobré praxe a yourchance plošně nabízí nejrůznější formy podpory vychovatelům i dětem. Web pro vychovatele a další pracovníky v dětských domovech je na světě již rok. Jeho posláním je vytvořit největší komunitu vychovatelů v ČR, sdílet zkušenosti, řešit společně obtížné situace z praxe a být si vzájemně oporou a rádcem. Součástí projektu Začni správně je také program individuálního mentoringu. Těm, kteří zvládli životní zkoušku – osamostatnění se – na jedničku, jsou každoročně slavnostně udíleny ceny Bílá vrána.
Partnery ocenění Bílá vrána jsou Nadace KB Jistota, Nadace BLÍŽKSOBĚ a Nadační fond Lasvit. Ceny pro vítěze byly z dílny společnosti Lasvit a Ateliéru Ange. Děkujeme také partnerům projektu Začni správně, nadačnímu fondu Purple Foundation, České mincovně a realitnímu brokerovi, investorovi a podnikateli Petru Vomastkovi.

Výsledky Bílá vrána 2021

Kategorie Mladý dospělý – Miloš Koželuh, 28 let, Pelhřimov
Kategorie Zaměstnavatel – Fuji Koyo Czech s.r.o.
Kategorie Poklad v srdci – Jana Koubová, ředitelka Dětského domova ve Staňkově a předsedkyně Federace dětských domovů ČR

(tz)