condominium 690086 960 720Řešení bytové krize slibovala ve svém programu každá politická strana. Návrhy sahaly od zjednodušení legislativy až po větší zdanění vlastníků více jednotek nebo obnovení státní výstavby. Podle ředitele realitní kanceláře LEXXUS Petera Višňovského je nejhorší situace v Praze a zadělávali jsme si na ni posledních 15 let. Řešením jsou jednoduchá pravidla a rychlá výstavba.

„Třináct let v Praze chybí odvaha povolovat nové byty. Město teď potřebuje alespoň deset tisíc nových jednotek ročně, ale počty povolených jednotek padají od roku 2007. Loni byla zahájena výstavba pouhých 3 246 bytů. A nedostatečná nabídka společně s velkým zájmem lidí tlačí ceny nahoru. Komunisticky laděné úvahy o plánování bytového trhu nebo jeho další regulaci by jen zasáhly už existující byty a žádný nový nepostaví. A smysl nemají ani nápady o státním nebo městském developerovi. Rád bych viděl alespoň dva případy, kdy se stát ukázal jako dobrý a efektivní hospodář. Proč by to mělo být jiné při stavbě bytů z peněz, které nikomu nepatří,” ptá se Peter Višňovský, ředitel realitní kanceláře LEXXUS.

Podle něj nepomůže ani zdanění druhých či třetích bytů. „V Praze nemáme tisíce neobsazených bytů, které bychom takto dostali na trh. Téměř ve všech bytech někdo bydlí nebo je pronajímá. Vyšší zdanění tak jen zvedne ceny nájemného. Nesmíme zapomínat, že velká část lidí už na vlastní byt nemá,” upozorňuje Peter Višňovský.

Stát by byl ve výstavbě nekonkurenceschopný

Dalším ze slibovaných řešení byl vznik městského nebo státního developera, který by bez zisku stavěl dostupné bydlení. „Nevím, co by takový developer nabídl. Na trhu je řada firem, které stavějí přes dvacet let a stát by jim v odbornosti těžko konkuroval. Státní developer by se dokázal prosadit jen pokud by měl preferenční zacházení od úřadů. Tím by se ale celý trh ještě více pokřivil. Větší smysl by dávalo partnerství obcí a soukromých firem. Developeři tlačí na efektivitu, protože stavějí za své. Kdyby si třeba polovinu projektu chtěly koupit obce, developer bude pořád tlačit na efektivitu a město získá kvalitní byty, se kterými může nakládat podle potřeby,” upozorňuje Peter Višňovský.

Zjednodušit předpisy a dát růst na první místo

„Praha je v oblasti výstavby velmi konzervativní a neprogresivní. Stavíme málo a s obavami, že to někomu bude vadit. Přestože je důležité zachovat unikátnost historického města, nesmíme zamrznout v čase. Jsme normální středoevropské město a chceme, aby v něm lidé bydleli, proto pro ně ale musíme začít stavět. Posledních třináct let ale Praha reaguje úplně opačně. Prvním velkým krokem je nový stavební zákon, který zjednoduší povolovací procesy. Teď bychom si ale měli nastavit růst města jako prioritu a začít se podle toho chovat. I kdyby došlo k rychlé změně okamžitě, nejméně další čtyři roky budeme nedostatkem bytů trpět,“ dodává Peter Višňovský.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com