Geis CZ Den stromů 1Všechny stromy mají dnes svátek a my bychom jim u příležitosti jejich svátku měli složit poklonu. Proč? Třeba proto, že jsou to nejstarší živé organismy na naší planetě, že čistí vzduch, snižují hluk, zlepšují kvalitu vody, brání erozi… Jeden strom dokáže za svůj život pohltit až 500 kilogramů oxidu uhličitého, kterého v důsledku lidské činnosti v naší atmosféře prudce přibývá. Klima na planetě Zemi se kvůli tomu zhoršuje a dochází ke globálnímu oteplování.

„Pro nás ve společnosti Geis je ale důležité třeba i to, že na jaře jejich květy krásně voní, v létě nám dávají stín a na podzim nás potěší hrou barev anebo si můžeme pochutnat na jejich plodech,“ říká Kristýna Copková, marketingová manažerka společnosti Geis CZ, a pokračuje: „Ale protože nechceme být jen pasivními obdivovateli, rozhodli jsme se pomoci planetě a nové stromy nejen sázet, ale také o ně pečovat, protože než z padesáticentimetrové sazeničky vyroste statný několikametrový krasavec, dá to docela dost námahy.“

Loni zaměstnanci Geis vysadili 3500 sazenic, které si spokojeně rostou v okolí Ejpovic poblíž Rokycan, na Křivoklátsku a v Českém krasu, a letos k nim přidali dalších 2240 kusů. „Jedná se o douglasky, lípy, duby zimní a letní,“ říká Kristýna Copková s tím, že stromky putovaly do půdy znovu především v Ejpovicích a okolí. „Vážíme si spolupráce se společností Geis, která trvá už delší dobu. Za nejdůležitější považuji fakt, že jde o konkrétní kroky k obnově přírody a krajiny, která byla narušena důlní činností na katastru obce a následnou kůrovcovou kalamitou,“ říká Jaromír Kalčík, starosta obce Ejpovice, podle kterého by navázání podobné spolupráce bylo zcela jistě přínosné rovněž pro jiné obce a subjekty. „V Ejpovicích máme jednu z našich poboček, takže vylepšujeme životní prostředí vlastně tak trochu i sami sobě. Byli bychom špatní hospodáři, kdybychom nemysleli na budoucnost svou, našich lidí a našich sousedů,“ připomíná Kristýna Copková a dodává, že sázení vrcholí právě v těchto dnech, kdy jsou pro něj v našem klimatickém pásmu nejlepší podmínky. „Ostatně proto se Den stromů koná v různých částech světa v různých termínech – podle toho, kdy je pro jejich sázení ideální čas.“ vysvětluje.

Věděli jste, že:

… Den stromů se slaví v 50 zemích světa. U nás si ho připomínáme vždy 20. října.

… První den stromů se u nás konal v roce 1906 a pořádal ho Svaz českých okrašlovacích spolků v království Českém.

… Nejvyšším stromem na světě je sekvoj vždyzelená. Tři jedinci tohoto druhu Hyperion (115,61 m), Helios (114,57 m) a Icarus (113,14 m) jsou nejvyššími třemi stromy na Zemi.

… Naším nejvyšším stromem je douglaska tisolistá (Pseudotsuga menziesii), u které byla v roce 2014 naměřena výška 64,1 metrů. Roste u obce Vlastiboř v okrese Jablonec nad Nisou.

...Nejstarším stromem světa je borovice osinatá (Pinus aristata), jež se nazývá Metuzalém. Podle uhlíkové metody bylo její stáři stanoveno přibližně na 4800 let.
...Nejstarším stromem u nás je pravděpodobně Vilémovický tis, jehož stáří je odhadováno na 1500 až 2000 let
…Vysadíme-li do roku 2030 další bilion stromů, zpomalíme tím oteplování a oddálíme nárůst teploty o dva stupně Celsia o 15 let. 

(tz)