12 dogPes je jako parťák k nezaplacení a proto si ho během uplynulých lockdownů dle odhadu veterinářů pořídilo nově 15 % domácností. Při zvažování jeho pořízení je ovšem potřeba obeznámit se mimo jiné i s tím, jaké náklady do vaší domácnosti přinese. Za štěně s průkazem původu aktuálně zaplatíte dle plemena až desítky tisíc korun, roční poplatek za psa může dosahovat i kolem tisícovky. Největším pravidelným výdajem bude krmivo, v případě dospělého psa většího plemene se připravte i na 20 tisíc ročně. Nákladná může být také zdravotní péče, s tou vám ovšem může pomoci pojištění mazlíčka.

Pes je, jak známo, nejlepší přítel člověka a pro Čechy to platí dvojnásob. Podle zatím posledního většího průzkumu na téma domácích mazlíčků v Česku, který v roce 2019 provedla agentura Nielsen Admosphere, vlastní psa 40 % obyvatel České republiky. A opravdu velký zájem o psí společníky projevili Češi i během pandemie – mnoho útulků se konečně skoro vyprázdnilo a na štěňata od chovatelů se tvořily dlouhé pořadníky.

Láska, kterou dokáže čtyřnohý parťák nabídnout, je často bezbřehá. Není to ale zadarmo. Kromě toho, že se o psa musíte umět dobře postarat, vychovat ho a věnovat mu svůj čas, je zde i otázka financí. A ty někdy bývají nemalé. Ten, kdo si chce parťáka pořídit, by tak měl zvážit i to, zda zvládne tuto zodpovědnost také po finanční stránce.

Štěňátko od chovatele? Připravte si až desítky tisíc

Pokud vám psa někdo zdarma nedaruje, je logickou první vstupní investicí pořizovací cena. Ta se v případě štěněte z chovatelské stanice s průkazem původu může pohybovat v řádu několika tisíců až desetitisíců korun podle plemene či renomé chovatele. Například průměrná cena štěněte německého ovčáka s PP činí aktuálně kolem 10 až 15 tisíc korun, labradorského retrívra pořídíte za 15 až 25 tisíc korun, jorkšírského teriéra za 15 až 30 tisíc. Za pejsky z útulku pak zaplatíte podstatně méně, takzvaný adopční poplatek se obvykle pohybuje v částkách od několika stokorun po pár tisícikorun.

Očkování, čipování a poplatek za psa obci vyjdou na pár tisícovek

Po zakoupení či adoptování psa navštivte veterináře, který zkontroluje, zda je pes naočkován, případně zda je potřeba jej nechat přeočkovat. V tuzemsku je povinné pouze očkování proti vzteklině, za které zaplatíte kolem 500 korun, přeočkování se pak provádí každé 3 roky. Existují samozřejmě i různá další volitelná očkování, ta základní například proti psince, parvoviróze nebo leptospiróze však pro štěňata zajišťuje chovatelská stanice, takže při koupi pejska u chovatelů tento náklad majitel nehradí, respektive uhradí jej v kupní ceně. „Dále je nutné ze zákona psa očipovat, což znamená vytáhnout z peněženky asi 500 až 900 korun. Další zákonnou povinností je psa přihlásit na městském úřadě v místě vašeho trvalého pobytu a následně za něj platit pravidelný roční poplatek. Jeho výši určuje příslušná obec, kupříkladu v Praze činí 1 500 korun,“ připomíná Jan Moravec, spoluzakladatel společnosti PetExpert, která specializuje na pojištění domácích mazlíčků a jehož pojistitelem je ČSOB Pojišťovna.

Za krmivo pro většího psa dáte až 20 tisíc ročně

Pravidelným a nejspíše i největším výdajem za psího společníka bude krmivo, obvykle ve formě konzerv a granulí. Těch je na trhu k dostání široká škála lišící se v kvalitě i ceně. Neplatí sice vždy, že to nejdražší rovná se to nejlepší, ale obecně se kilo kvalitního krmiva pohybuje v rozmezí od 100 do 180 Kč. Denní dávka krmiva se uvádí zhruba 100 g na 10 kilogramů váhy psa, což znamená, že kupříkladu oblíbený labrador s průměrnou vahou asi 32 kilogramů potřebuje na rok asi 117 kilogramů krmiva. Při ceně 140 korun za kilo tak v tomto případě vychází krmení na 1 365 korun měsíčně, což znamená 16 380 korun ročně. K tomu si připočtěte různé pamlsky, doplňky stravy a podobně a patrně se můžete dostat i nad částku 20 tisíc za rok. Není to málo, avšak pamatujte na to, že kvalitním krmením většinou zamezíte nejrůznějším zdravotním problémům, jejichž řešení by rozhodně nebylo levné.
Čím dál lidí v současné době krmí své psy metodou BARF (Biologically Appropriate Raw Food, tedy biologicky vhodná syrová strava), jejímž základem je syrové maso doplněné o šlachy, kosti, zeleninu, ovoce, vejce a podobně. „Takzvané „barfování“ podle ohlasů lidí bývá levnější než krmení granulemi, velmi ale záleží na tom, jaké suroviny nejvíce používáte a za jakou cenu jste si je schopni sehnat. Přece jen bude rozdíl, zda budete nakupovat ve specializovaných prodejnách a e-shopech, nebo si oběháte místní řezníky či jatka,“ uvádí Jan Moravec.

Výbavička za pár stovek, ale i několik tisíc

Dále bude váš mazlíček potřebovat také misky na vodu a žrádlo, vodítko, obojek nebo kšíry, pelíšek, hračky, případně i přepravku nebo postroj do auta nebo psí oblečky pro krátkosrstá plemena. U všech těchto položek najdete velké cenové rozdíly: misky lze pořídit za pár desetikorun, ale i stokorun, za obojek, vodítko a kšíry dáte podle materiálu a kvality pár stovek, anebo také několik tisíc. Obdobné rozsahy platí i pro pelíšek. Bezpečnostní postroje do auta seženete za několik stokorun, přepravka vás pak dle velikosti psa může stát kolem 1,5 až 3 tisíc.

Zdravotní péče může přinést nečekané tisícové výdaje

O očkování již byla řeč, ale co další péče po zdravotní stránce? Pokud se váš pes pohybuje více venku a hlavně v přírodě, budete mu minimálně od jara do podzimu patrně chtít poskytnout ochranu proti klíšťatům. Ta může mít formu antiparazitního obojku, spot-onu nebo tabletky. Obojky se prodávají za několik stokorun, stejně tak i spot-on pipety. Tablety mohou být i dražší, obvykle je však pořídíte do tisícovky.
Zapomenout byste však samozřejmě neměli na to, že vám do cesty mohou vstoupit i nečekaně výdaje, a to v souvislosti s úrazy nebo nemocemi. „Náklady na náhlou zdravotní péči mohou být v rámci stokorun, ale mohou se také snadno vyšplhat až do desetitisíců. Pokud tedy chcete mít jistotu, že v případě úrazu nebo nemoci budete moci svému chlupáči dopřát tu nejlepší péči, pojistěte ho. Tento náklad se v nákladech na kvalitní krmivo a v dalších běžných výdajích ztratí. Výhodou pak bude to, že nebudete muset řešit, kde seženete peníze na léčení u veterináře,“ doporučuje Jan Moravec.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com