limonada M1A8104Rakytníková limonáda je osvěžení plné vitamínů a dalších látek, které tělu prosívají. Tak třeba karotenoidy, omega 3 mastné kyseliny nebo flavonoidy. Citlivě sestavené suroviny z ní dělají také nápoj, který bude chutnat dětem. 

Ingredience:
• 50 ml rakytníkového sirupu
• 500 ml perlivé minerální vody
• několik lístků máty
• kvítky pelargonie (lze nahradit měsíčkem)
• několik kapek limetové šťávy
• led
• případně cukr na doslazení

Postup:
 M1A8008Do karafy vložíme mírně pomačkané kvítky pelargonie, aby uvolnila své aroma. Přidáme limetovou šťávu. Zalijeme perlivou minerální vodou. Přimícháme rakytníkový sirup. Do sklenic vhodíme několik lístků máty a nápojem zalijeme, případně přisladíme cukrem. Každou sklenici dozdobíme jedním kvítkem pelargonie. Lze podávat s ledem i bez něj. 
Rakytníkový sirup dodá nápoji lahodnou sladkost. Ve spojení s pelargonií, která je také aromaticky výrazná, utvoří zajímavou symfonii vůní a chutí. Máta, která není pomačkaná, dodá spíše estetický zelený prvek, jenž se do chuti limonády příliš nepromítne.

Pokud nemáte pelargonii, můžete zkusit využít kakost luční či kakost lesní. Jedná se o blízké příbuzné našich muškátů, které mají své místo v lidovém léčitelství a přírodní medicíně. Pokud ani ty nemáte k dispozici, zkuste je nahradit měsíčkem. V tomto případě ale doporučujeme zvýšit množství sirupu na 70 ml.
Lahodná úprava pro nejmenší

Pokud vaše ratolesti milují v létě sladké nápoje, zkuste jim pitný režim zpestřit tím rakytníkovým. Původní recept na limonádu stačí jen mírně upravit. Místo perlivé vody použijte tu pramenitou. Bylinky buď úplně vynechejte nebo vyzkoušejte pár lístků voňavé meduňky. Dozdobit limonádu můžete také kvítky, pokud nejsou vaše ratolesti alergické na pyly – vhodná je sedmikráska nebo maceška. Do sklenice přidejte také pár kapek pomerančové šťávy, jíž nahradíte limetu.

Jak vybrat rakytníkový sirup, se kterým bude limonáda co nejlahodnější?

Vybírejte sirupy s co nejvyšším podílem rakytníkové šťávy. Zaměřte se také na to, čím je sirup slazen. Vsaďte raději na obyčejný cukr. Rakytníkový sirup z produkce rodinné farmy LUKA obsahuje
50% podíl rakytníkové šťávy. Je vyroben z plodů, které si farma sama pěstuje a sklízí v srdci Vysočiny. Ty následně zpracovává a vyrábí z nich pochutiny pro každý den. Rakytníkový sirup i další výrobky najdete v jejich e-shopu www.zdravy-rakytnik.cz.