M1A7846Jestli je to plodina, která vás v kontextu letních gastronomických radovánek u ohně překvapuje, máte pravdu. S rakytníkem se takto nepracuje úplně běžně. A to je velká škoda. Jeho unikátní chuťové vlastnosti jej předurčují jako perfektního společníka pro dny plné veselí a dobrého jídla připraveného pod širým nebem, na terase nebo ve venkovní kuchyni. Tak si prodlužte sezónu gastronomických radovánek u grilu až do babího léta. Rakytník se na to skvěle hodí.

Grilovaná krůtí prsa v rakytníkové marinádě s medem a chilli
Ingredience:
1 kg krůtích prsou naporcovaných na plátky o síle 1,5 cm
80 ml 100% rakytníkové šťávy
1 polévková lžíce medu
1/3 kávové lžičky chilli vloček
sůl dle chuti
pepř dle chuti
1/3 kávové lžičky mletého plodu koriandru
1/3 kávové lžičky mletého zázvoru
1/3 kávové lžičky citronové trávy (lze vynechat)
koriandrové lístky na ozdobu
2-3 polévkové lžíce oleje
Postup:
Rozehřejeme si vodu ve velkém hrnci. Udržujeme hrnec na mírném plamenu. Do něj postavíme druhý menší tak, aby se horká voda nedotýkala dna. Lze ale také použít speciální nádobu do vodní lázně, například jako na čokoládu či omáčky. Do nádoby dáme med a rozehřejeme ho. Přimísíme 100% rakytníkovou šťávu. Necháme ingredience, aby se propojily. Přilijeme olej a okořeníme. Sůl ale přijde až nakonec! Sundáme směs z vodní lázně a necháme zchladit tak, aby dosáhla maximálně 40 °C. Poznáme to tak, že když si kápneme marinádu na ruku, bude nám připadat stejně teplá jako pokožka. Maso na plátky vložíme do mísy a zalijeme marinádou a osolíme. Pořádně plátky marinádou obalíme. Necháme alespoň 2 hodiny odležet. Gril roztopíme na střední až vyšší výkon. Z obou stran maso rožníme asi 4-6 minut. Poté vyjmeme a můžeme servírovat se salátem, zeleninou, luštěninami i brambory.

Vepřový bůček s marinádou z rakytníkového džemu a černého piva

Všichni milují bůček na medu nebo na pivu. Co ho ale zkusit s nevšední ingrediencí, která marinádu rozhodně posune na vyšší kulinární úroveň? Ano, jde o rakytníkový džem, který je sladký a pikantní zároveň. Nechutná jako žádný jiný a umí dodat masu ojedinělý šmrnc. Tato grilovaná pochoutka se u vašich strávníků stane ikonou.

Ingredience:
1 kg vepřového bůčku jen mírně prorostlého
150 ml černého piva
3 kávové lžičky rakytníkového džemu
½ kávové lžičky mletého pepře
1 kávová lžička lahůdkové papriky
na špičku nože galgánu (lze vynechat)
svazek saturejky
4 stroužky česneku
sůl dle chuti
3 polévkové lžíce rostlinného oleje
Postup:
Smícháme ingredience na marinádu – pivo, rakytníkový džem, pepř, sůl, papriku, olej, snítky saturejky, prolisovaný česnek. Bůček bez kosti nařežeme na plátky silné asi 1,2 cm. Vložíme je do mísy či pekáče a zalijeme marinádou, v niž je pořádně obalíme. Necháme v lednici alespoň 24 hodin. Bůček před rožněním vyndáme asi na 20 minut odpočívat v pokojové teplotě. Na rozpáleném grilu opékáme z obou stran asi 7-10 minut. Servírujeme ideálně s krajícem čerstvého chleba a hrubozrnnou hořčicí.

Kam na rakytníkové dobroty

Pokud toužíte po rakytníkové šťávě, která byla vyrobena z v tuzemsku pěstovaného ovoce a která není ředěná, ani plná konzervantů, pak vás potěší nabídka rodinné farmy LUKA, která provozuje e-shop www.zdravyrakytnik.cz. Rovněž zde pořídíte vynikající rakytníkový džem, který obsahuje 50% podíl rakytníkového pyré a je doslazován jen řepným cukrem. Neobsahuje zbytečnou chemii a chutná!

O společnosti LUKA, a.s.

Farma Luka a.s. se nachází v samotném srdci Vysočiny. Vzhledem ke střídání nadmořských výšek je zdejší příroda velmi různorodá a podmínky pro zemědělskou výrobu komplikované. Svažitý terén nepřeje rozšiřování zemědělské orné půdy, ale naopak vede k zatravňování. Je však také ideální k pěstování rakytníku, který znamenitě prospívá i na nehostinných místech s náročnými klimatickými podmínkami. Zdejší rakytníkové sady byly založeny v roce 1993. Plody využívá farma k dalšímu zpracování a výrobě. V současné době se jedná o pětici produktů: 100% rakytníková šťáva, Rakytníkový džem, Rakytníkový sirup, Rakytníkový sypaný čaj a Pečený ovocný čaj s rakytníkem. Dále se farma vzhledem ke své poloze a dostupnosti zatravněných ploch specializuje na chov mléčného skotu holštýnsko fríského plemene. Další část rostlinné výroby je poté zaměřena na produkci objemných krmiv pro dojnice a ostatní hospodářská zvířata.

(tz)