thumbnail fa7eb05b fd21 4b82 baac 315bf95eb78f 1Hlasování Žena roku pro rok 2021 jde do finále. Mezi nominovanými je i Barbora Novotná – zakladatelka anglické školky a školy B-English, která je známá i svou otevřenou a ostrou kritikou ministra školství Roberta Plagy.

„Na mé nominaci se podílí zřejmě nejvíc úspěch školky a školy. Mluvíme tady především anglicky – správně anglicky. Dětem to usnadní v budoucnu vstup do celého světa. Podporujeme děti ve všem, co je zajímá, co je baví. Mým cílem je, aby děti učení, které je pro ně úplně přirozenou aktivitou, především bavilo. Děti k nám přijdou ráno s úsměvem a odpoledne se jim nechce domů,“ vysvětlila Barbora Novotná.

Barbora v klidné části Králova Dvora vybudovala vzdělávací instituci B-English, která disponuje velkou zahradou. Pro děti zde každý den připravují mnoho zajímavých aktivit. Školka je otevřená celoročně, vyjma Vánoc a státních svátků. V létě navíc realizuje tematické příměstské kempy. Hlavním zájmem zaměstnanců B-English je pečovat o všestranný rozvoj dětí. Proto Barbora Novotná se svými kolegy v rámci školního programu nabízí také řadu zájmových kroužků – sportovních, hudebních a výtvarných. „Dětem poskytujeme veškerou péči, šetrný a hlavně individuální přístup, včetně rodinného prostředí,“ shrnula poslání školky Barbora Novotná, ředitelka soukromé Základní školy a Mateřské školy B-English.

„Přirozenou součástí vzdělání je v dnešní době znalost nejen mateřského jazyka, ale i jednoho světového jazyka, převážně angličtiny. Angličtina a její nenápadná a nenásilná výuka je součástí veškerých aktivit naší školky,“ sdělila vysvětlila Barbora Novotná.

Protože se mateřské škole i škole B-English dařilo, rozhodla se Barbora Novotná postavit další budovu a rozšířit prostor pro další studenty. Víc dětí ve školce znamená i víc dětí ve škole – všechny děti, které chodí do její školky, mohou pokračovat s kamarády, které znají, a nemusí se přesouvat do jiné školy a kolektivu.

„Základem pro naši školu je kvalitní pedagogický sbor, rodinné prostředí a atmosféra. Jsme malá škola s čilým životem a vztahy napříč třídami. Prosazujeme individuální přístup a individuální plány pro nadané žáky. Každý žák má tak příležitost vyniknout v oblasti, která ho zajímá,“ popsala prostředí školy Barbora Novotná.

Barbora je maminkou skoro čtyřleté dcerky, ale tím její sen o perfektní školce a škole nekončí. Pořád se snaží vymýšlet nové projekty, hledá zajímavé inspirace. Je pro ni důležité vést školku a školu tak, aby do ní chodily rády nejen děti a zaměstnanci, ale i rodiče.

Barbora Novotná byla v roce 2019 nominována na ocenění EY podnikatel roku, spolupracuje s Kalokagathia aliancí, s Tomas Arsov Academy na rekvalifikačních kurzech a je členkou ČMAPM. Po vážné nehodě dcerky, se kterou společně úspěšně pracují na odstranění následků na tváři, se rozhodla pracovat na projektu, který bude pomáhat dívkám trpícím různými problémy estetického charakteru právě v obličeji.

(tz)