chrome 8yD43q13bVOd července letošního roku by mělo být zakázáno uvádět na trh některé jednorázové plastové výrobky, jako jsou příbory, brčka, vatové tyčinky do uší nebo tyčinky k balónkům. I když se toto zboží může doprodávat až do příštího roku, v hypermarketech Globus ho již zákazníci nekoupí, ke koupi jsou už jen ekologičtější alternativy jako brčka z papíru a příbory ze dřeva. Stejně tak je tomu i v patnácti kavárnách a restauracích Globus.

V oddělení domácích potřeb hypermarketů Globus se již v jednorázové plastové nádobí neprodává. Plasty nahradily dřevo, papír, materiály z pšeničných otrub nebo cukrové třtiny. I když se změny dějí již přes rok, zvyknout si na ně, je pro některé zákazníky i po čase složité. „Někteří zákazníci stále plastové nádobí vyhledávají a poptávají. Na obměnu nabídky si zvykají pomalu,“ řekla Aneta Turnovská, tisková mluvčí hypermarketů Globus. Ten vyměnil v hypermarketech také sáčky na pečivo z vlastní pekárenské výroby. Z původní kombinace papíru s igelitovým okénkem přešel na celopapírové, které mají okénko z průhledného papíru, aby pokladní viděli, kolik jakého druhu pečiva zákazník kupuje. „Pro prodej vlastních výrobků z Globusu používáme také obaly s recyklovaným PET materiálem, misky jsou pak vyrobené ze 100 % recyklovatelného PET. Již rok a půl nabízíme pratelné ovosáčky na opakované použití a nenabízíme k prodeji jednorázové igelitové tašky, ale tašky plátěné. O toto zboží je velký zájem,“ potvrdila Aneta Turnovská. Dodala, že kvůli hygienické bezpečnosti v době koronaviru se však zvýšil odbyt zejména mikrotenových sáčků a rukavic.

Restaurace přibrzděny prodejem z okének

V patnácti restauracích a Café Globus se již rok mohou pít nápoje pouze papírovými, nikoli plastovými brčky. K dispozici jsou ke konzumaci jídel také dřevěné příbory. Po krizi s koronou má v plánu Globus rozšířit partnerství s Otoč kelímek. „V našich kavárnách jsme před koronakrizí nabízeli teplé nápoje do kelímků na opakované použití v projektu Otoč kelímek. Jakmile to situace dovolí, rádi bychom systém rozšířili i na naše restaurace, kde již nyní například nepoužíváme k odnosu jídel krabičky z expandovaného polystyrenu,“ nastínila Aneta Turnovská.

Co končí

· jednorázové plastové příbory (vidličky, nože, lžíce, jídelní hůlky)

· jednorázové plastové talíře

· plastová brčka

· plastové vatové tyčinky

· plastové tyčky k balonkům

· jednorázové plastové nádoby na potraviny (např. obaly rychlého občerstvení) a nádoby na potraviny a nápoje vyrobené z expandovaného polystyrenu

Hypermarketům, restauracím a kavárnám Globus se daří nacházet dodavatele ekologičtějších variant nádobí z jednorázového plastu. „Alternativy jsou dražší, někdy o třetinu, například papírová brčka stojí čtyřikrát více než plastová. Vyšší cenu nepromítáme do ceny nápoje,“ vysvětlila Aneta Turnovská.

(tz)