ilustracni fotografie 1Pravidelná péče o pleť v obličeji je pro mnohé naprostou samozřejmostí. Chodíme na kosmetiku obličeje, používáme drahé pleťové krémy nebo podstupujeme omlazující zákroky. Často ale mnoho žen podceňuje péči o krk a dekolt. Přitom právě ale tyto partie o našem věku umí prozradit více, než bychom chtěli. Poradíme vám několik tipů, jak správně pečovat o okolí krku a dekoltu.

Pokožka na krku je velmi jemná. A stejně jako i kůže na obličeji je náchylná na vznik pórů, pupínků, vrásek a projevuje se na ní nedostatek kolagenu v podobě povadlé kůže. Je proto důležité jí věnovat velkou pozornost, a to samé platí o dekoltu. A pokud nevíte, jaké správné produkty na krk a dekolt používat, tak si vždy pamatujte, že zde máme stejný typ pleti, takže, co „snese“ obličej, je vhodné i na krk a dekolt.

Dokonalé odlíčení

Každodenní odlíčení by nemělo končit u brady. Rozhodně nezapomínejte na krk a dekolt. I když třeba nepoužíváte make-up, tak za celý den se na pleti nahromadí nečistoty či přebytečný maz, které odlíčením odstraníme. Nepoužívejte mýdlo, to vysušuje. Dobrá je micelární voda. Jedná se o přípravek, který vzniká kombinací pleťové vody a drobných olejových částeček tzv. micel. Ty působí jako magnet. Při kontaktu s kůží navážou na svůj povrh nečistoty, které následně uzavřou ve svém centru a tím umožňují šetrné čištění pleti bez podráždění. Pokud máte odličovací kartáček, tak ho používejte i na krk a dekolt.

Nezapomínejte na SPF

„To, že na obličej máme používat SPF krémy je známé, ale při jejich aplikaci rozhodně nezapomínejme ani na krk a v létě pak i na dekolt. Zabráníte tak vzniku reakcí na slunce v podobě pigmentových skvrn i vzniku vrásek. A samozřejmě se jedná i důležitou ochranu proti zákeřným kožním onemocněním,“ říká MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

Mezoterapie a peeling

Máte-li již viditelné známky stárnutí na pleti krku a dekoltu, tak stejně jako na obličeji můžete využit anti-agingové metody jako je například mezoterapie kyselinou hyaluronovou. Ta hluboce hydratuje pokožku a pomáhá jí zpružnit, sjednocuje barevný tón pleti a zbavuje jemných vrásek. Je vhodná i na hřbety rukou, kde je náš věk také velmi čitelný. „Další metodou pro udržování dobrého stavu pleti na krku i dekoltu je též chemický peeling. Jde o lékařské ošetření pokožky za pomocí aplikace nejčastěji ovocných kyselin. Peeling odstraní vrstvy kůže do určité hloubky a jejich obnovení znamená regeneraci pleti a tím pádem sjednocenější barevný odstín pleti. Pro maximální účinnost se provádí v sérii několika sezení. Vhodně kombinujeme kyselinu glykolovou, mandlovou, askorbovou, či citronovou, pro ten nejlepší možný efekt, dodává MUDr. Lucia Mansfeldová z Perfect Clinic Dermatology.

(tz)