Koreny osobnosti phalaenopsis schilleriana fata 2021 EI v roce 2021 pokračuje unikátní vzdělávací projekt Botanické zahrady hl. m. Prahy Kořeny osobností. Za 12 let se do projektu zapojilo už 107 významných osobností. Naposledy to v roce 2020 byli Miroslav Zikmund z cestovatelské dvojice Zikmund a Hanzelka, judista a olympijský vítěz Lukáš Krpálek, světově uznávaný akademický malíř a grafik Jiří Anderle a hned celá rodina významných českých neurochirurgů Benešových. I letos obohatí Stezku osobností další jména světového významu. V průběhu roku si pak připomínáme osobnosti, které se za dobu existence projektu zapojily. Ve skleníku Fata Morgana v těchto dnech vykvetla orchidej vysazená architektkou Evou Jiřičnou. V letošním roce bude pokračovat i putovní výstava, která mapuje projekt Kořeny osobností ve fotografiích. Navštíví řadu českých měst, například Benešov, Slaný a znovu se objeví i v Praze.

Unikátní vzdělávací projekt Botanické zahrady hl. m. Prahy a Dariny Miklovičové Kořeny osobností byl zahájen již v roce 2009. Za 12 let se do něj zapojilo už 107 významných osobností současného světa. Jednalo se o známá jména jako Václav Havel, Madeleine Albrightová, Miloš Forman, Antonín Panenka, Věra Čáslavská, Manolo Blahník a mnoho dalších, kteří tak symbolicky zanechali své kořeny v botanické zahradě.

„Projekt Kořeny osobností se snaží návštěvníkům botanické zahrady přiblížit vzácné a významné druhy rostlin, které má naše zahrada ve svých sbírkách, a to ve spojení s nejvýznamnějšími osobnostmi z různých oblastí našeho života. Za téměř 12 let existence projektu jsme vybudovali unikátní Stezku osobností nejen republikového, ale i celosvětového významu. Projekt tak přitahuje pozornost domácích i zahraničních návštěvníků, kteří se alespoň pomyslně mohou setkat se zajímavými lidmi. Mám radost, že i v letošním roce bude projekt pokračovat a přivítáme další významné osobnosti veřejného života,“ uvádí Bohumil Černý, ředitel Botanické zahrady hl. m. Prahy.

V roce 2021 obohatí Stezku osobností další významné osobnosti

Osobnosti nezahálely ani v roce 2020. Do projektu se zapojila cestovatelská dvojice Zikmund a Hanzelka, pan Miroslav Zikmund i jménem svého přítele a cestovatele Jiřího Hanzelky in memoriam „symbolicky“ vysadil výjimečný žlutě kvetoucí strom jerlín drobnolistý (Sophora

microphylla), jehož semeno bylo dovezeno z botanické expedice do Jižní Ameriky v roce 2017. Judista a olympijský vítěz Lukáš Krpálek spolu se svou dcerou Mariankou zasadili jehličnan původem z Japonska a Číny – kryptomerii japonskou (Cryptomeria japonica). Stezku osobností obohatil i světově uznávaný akademický malíř a grafik Jiří Anderle, jemuž byl věnován tzv. dračí strom – okrasná pavlovnie Fortuneova (Paulownia fortunei) rovněž původem z východní Asie, nebo hned tři generace významných českých neurochirurgů – rodina Benešova, kteří stejně jako další významní čeští lékaři zasadili jeřáb český (Sorbus bohemica).

Stezka osobností J.Anderle 2020Projekt se dočká významných osobností i v roce 2021. Návštěvníci botanické zahrady navíc v této sezóně získají k rodinné vstupence brožurku s mapkou a informacemi o Stezce osobností, aby se mohli seznámit s největšími osobnostmi 20. a 21. století ve spojitosti s významnými a ohroženými zástupci rostlinné říše.

Stoleté Kořeny osobností

Hned dvě osobnosti, které v loňském roce obohatily Stezku osobností v Botanické zahradě hl. m. Prahy, oslavily v letošním roce významné jubileum. Spoluzakladatel české neurochirurgie prof. MUDr. Vladimír Beneš, DrSc., oslavil 27. ledna 100. narozeniny a cestovatel Miroslav Zikmund se 14. února dožil 102 let. Oběma pánům jménem Botanické zahrady hl. m. Prahy gratulujeme. Stoletá jubilea slaví i další osobnosti a hrdinové Stezky osobností, už 101 let se v říjnu letošního roku „dožije“ hrdina všech dětí i dospělých – loutková postava Spejbla.

Ve skleníku Fata Morgana, kde se pěstují vzácné rostliny tropické a subtropické oblasti, v současné době kvete orchidej Phalaenopsis schilleriana, kterou v rámci projektu Kořeny osobností zasadila architektka Eva Jiřičná.

Po Česku i letos bude putovat výstava Kořenů osobností

Putovní výstava se v minulých letech uskutečnila ve spolupráci s českými městy a institucemi např. v Mělníce, Kladně, Berouně, Brandýse nad Labem nebo v Praze na náměstí Václava Havla před Národním divadlem a v prostorách nákupních center Centrum Černý Most a Metropole Zličín. V letošním roce navštíví další česká města, například Benešov a Slaný.

Akce Botanické zahrady hl. m. Prahy plánované v roce 2021

Online cyklus odborných přednášek s botanickou tematikou
Celý rok 2021 nese motto Jedovaté rostliny. Témata přednášek jsou tedy zaměřená
na botaniku, jedovatost, fytotoxikologii, vlivy jedů na člověka, travičství. Přednášet budou odborníci nejen z trojské botanické zahrady, ale i z dalších organizací.
Přednášky se vysílají přes platformu Teams. Pokud to situace dovolí, bude možnost přijít na přednášku i do zahrady.
Vstupenky si lze zakoupit nejpozději v den konání přednášky do 12 hodin na www.botanicka.cz
Přednášky samotné probíhají vždy ve čtvrtek od 17.30 a trvají hodinu až hodinu a půl. Na závěr je možné přednášejícímu položit otázky.
Zakoupením vstupenky na přednášku za 100 Kč podpoříte trojskou botanickou zahradu v této nelehké době, získáte možnost připojit se na vybranou akci a jednorázový vstup do venkovních expozic.

4. 3. 2021
Jak orchideje lákají opylovače
RNDr. Jan Ponert
Orchideje jsou počtem druhů největší čeledí rostlin, která roste na všech kontinentech kromě Antarktidy. Známé jsou především díky jedinečné stavbě svých květů. Květy jsou u drtivé většiny orchidejí určeny k tomu, aby přilákaly určité opylovače a přiměly je k přenesení pylu na jinou rostlinu. Některé druhy za to dávají opylovačům odměnu, například nektar. Mnohé druhy ale žádnou odměnu nemají a opylovače podvádějí. V přednášce si nejprve vysvětlíme, proč orchideje na rozdíl od jiných rostlin vytvářejí své komplikované květy. Poté si na příkladech různých druhů z celého světa ukážeme některé způsoby, jak mohou rostliny opylovače přilákat a přimět k tomu, co potřebují.

11. 3. 2021
Vybrané druhy dřevin Appalačského pohoří Tomáš Vencálek
V říjnu roku 2019 uspořádala Botanická zahrada Praha expedici do východní části Spojených států amerických, do Appalačského pohoří. Během úžasné cesty od jihu až po nejsevernější část v Marylandu procestovali naši botanici tyto hory křížem krážem od nejnižších poloh
až po vrcholky. Během přednášky vám kurátor dřevin mírného pásma Tomáš Vencálek představí stromy, které možná vídáte i v českých parcích. V Appalačském pohoří je lze najít
v jejich původním prostředí plané a v kultivarech, které určitě neznáte. Nechte
se překvapit.

18. 3. 2021
Jedovaté rostliny ve sbírkách trojské botanické zahrady
Klára Lorencová, Jarmila Skružná
Všichni známe příběhy otrávených šipek, odvarů z bolehlavu či durmanu nebo pokrmů
ze špatně připravených fazolí. Možná máte na zahradě nebo v bytě jednu jedovatou rostlinu vedle druhé a ani o tom nevíte. Naše přednáška uvádí celoroční téma jedovatých rostlin
v naší přírodě i zahradě. Pojďte s námi prozkoumat tajemství nebezpečných rostlin.

Podrobnosti k akcím a zakoupení vstupenky:
https://www.botanicka.cz/clanky/akce/cyklus-prednasek 
Pokud to situace dovolí a botanická zahrada bude opět otevřena, budou se přednášky konat i naživo v bistru Botanická na talíři.

Další plánované akce v roce 2021
Motýli: 30. 4. – 13. 6. 2021
Výstava sukulentů: 11. 6. – 11. 7. 2021
Výstava orchidejí: 16. 9. – 3. 10. 2021 Pozor, nový termín!

Sledujte dění v botanické zahradě na sociálních sítích (Facebook a Instagram).
Novinky a další informace najdete také na
www.botanicka.cz 

(tz)