Klinika preventivní dermatologie www.klinikadermatologie.czVe spojitosti se zvýšenou sluneční aktivitou letních měsíců se často zdůrazňuje, aby se lidé starali o svou kůži, kontrolovali ji a předešli tak vzniku melanomu. Ale melanom je pouze jedním z typů rakoviny kůže. Lidské zdraví ohrožují i jiné typy karcinomu. Jak je poznat, jak jsou časté a jaké riziko představují?

Proč melanom vzbuzuje takové obavy

Melanom je nejčastěji zmiňovaný v souvislosti s rakovinou kůže. Jedná se o její nejagresivnější formu, která ale může postihnout také oko, ucho, genitál nebo další místa. Melanom je typický svým rychlým vývojem a rychlou tvorbou metastáz. V případě neléčení může bohužel končit smrtí.

„Přestože je melanom přítomen na kůži, kde by mohl být snadno zachytitelný, a i přes stále zlepšující se prevenci, pacienti sebekontrolu kůže tak často neprovádějí. Z toho důvodu nezřídka přicházejí pozdě, kdy už nádor do kůže prorůstá hlouběji a zakládá metastázy v jiných orgánech,“ upozorňuje na okolnosti zachycení a léčby melanomu MUDr. Lucie Rajská, Ph.D. z Kliniky preventivní dermatologie v Praze.

Oproti klidnému pigmentovému névu může melanom vykazovat jisté změny v čase. Pomalu zvětšuje svoji velikost, přibývá na tloušťce a mění svoji pigmentaci. Může ale také začít svědit nebo krvácet. To by měly být varovné signály pro každého, aby se obrátil na lékaře.

Jak se melanom léčí

Při léčbě maligního melanomu lékaři stále nejčastěji přistupují k jeho odstranění včetně části zdravé tkáně okolo něj. V případě metastazujícího melanomu zaznamenala terapie v posledních letech značný pokrok. Standardně se nyní používá biologická léčba a imunoterapie. Stále platí ale stejné pravidlo, pokud přijde pacient k lékaři včas, má mnohem vyšší šanci melanom porazit.

Ohroženou skupinou jsou lidé se světlou kůži a světlýma očima i ti, kteří hojně pobývají ve vysoké nadmořské výšce nebo se často spálí na slunci. Zvýšenou pravděpodobnost výskytu melanomu mají i ti, kteří mají rakovinu kůži v rodině nebo ji už sami prodělali.

Basaliom

„Známe také kožní nádory nemelanomového typu – basaliom, nejčastější typ kožního nádoru, který ve velké většině případů nemetastazuje a setkáváme se s ním nejčastěji u starších osob, okolo 70–80 let věku, v místech, která jsou nejčastěji exponována slunci. Nicméně není výjimkou ani u mladších jedinců,“ popisuje dermatoložka Rajská.

Basaliom ohrožuje pacienty převážně svým místním růstem, metastazuje ale extrémně vzácně. Je u něj doporučována včasná terapie – u menších ložisek kryalizace, často však chirurgické odstranění s následnými periodickými preventivními kontrolami. Může se stát, že basaliom recidivuje v místě jizvy po původní excizi nebo vznikají nová ložiska jinde na těle.

Spinaliom

Spinaliom je druhý nejčastější kožní nádor. V malém procentě případů – zhruba 2–3 může metastazovat a tím zhoršovat následnou prognózu nádoru. Metastázy zakládá nejčastěji v místech příslušných uzlin. Nejčastěji se vyskytuje na obličeji, hlavě, ušních boltcích a dalších místech, která jsou hojně exponována slunci. Nicméně u žen vyššího věku hrozí také riziko vzniku spinaliomu na ženských pohlavních vnějších orgánech.

Ani basaliom ani spinaliom nejsou při včasné diagnostice a terapii nebezpečné. „Ve většině případů nemetastazují, proto nejsou tolik nebezpečné jako maligní melanom. V případě neléčení však mohou rozsáhle prorůstat do okolních tkání, spinaliom pak někdy může vytvářet metastázy,“ upozorňuje doktorka Rajská.

Jak rozeznat podezřelé znaménko od neškodného

Dermatologové doporučují orientovat se podle tzv. ABCDE testu, který odpovídá anglickému označení jednotlivých kritérií. Pravděpodobně neškodné znaménko je symetrické, ohraničené, má jednotnou barvu, v čase se příliš nemění a jeho průměr je zhruba do půl centimetru.

Asymetrie (asymmetry) – právě nesymetrický tvar znaménka může být ukazatelem, že něco není v pořádku. Pokud jsou tedy vaše pihy a znaménka kulatá nebo oválná a navzájem si velmi podobná, pak jsou s největší pravděpodobností neškodná.

Ohraničení (border) – ideálně by mělo být všude stejné a ostré. Může se ale stát, že ohraničení znaménka bude rozpité nebo z něj budou vystupovat výběžky. V takovém případě je dobré obrátit se na odborníka nechat si kůži zkontrolovat.

Barva (color) – běžná znaménka mívají jednotnou barvu. To je ještě o něco důležitější, než jaký odstín mají – mohou se pohybovat ve všech odstínech hnědé. Pokud je však jedno znaménko vícebarevné, raději si ho nechte zkontrolovat.

Průměr (diameter) – malé pihy do průměru pěti milimetrů vás mohou nechávat v klidu. Větší péči si zaslouží ta znaménka a pihy, které tento rozměr přesahují.

Vývoj v čase (evolving) – všímejte si u svých znamének toho, zda jsou stále stejná. Pokud se v čase mění – například získávají jiný odstín, zvětšují se nebo stanou se plastickými, měli byste zpozornět.

Dalším z příznaků, že s některým z vašich znamének nemusí být vše v pořádku je to, pokud se výrazně liší od všech zbývajících. Můžeme hovořit o tzv. příznaku ošklivého káčátka. I v tomto případě je ideální vyhledat lékařskou konzultaci.

TIP – Nechte si znaménka zkontrolovat profesionálem

Vývoj podezřelého znaménka v čase bývá velmi obtížný pro domácí sledování. Dermatolog si ho ale může pomocí digitálního dermatoskopu vyfotit při každé návštěvě. Fotky následně přístroj porovná a během pár sekund vyhodnotí, zda se znaménko mění, či nikoli. Objednejte se na preventivní prohlídku na Kliniku preventivní dermatologie a ujistěte se, že jsou vaše znaménka pod kontrolou.

www.klinikadermatologie.cz