Instalace nových ochranných spirál 3Distribuční společnost EG.D jako první v České republice použila nový typ ochranného prvku na vodiče venkovního vedení vysokého napětí. Spirála, která chrání ptáky před nárazy do vodičů, je namontována v okolí vodní nádrže Staviště u Žďáru nad Sázavou a v následujících týdnech by se měla objevit i na vedení, které křižuje samotnou vodní plochu.

„Jelikož se jedná o pilotní projekt, budeme použití spirály během následujících let vyhodnocovat společně s ornitology a pracovníky z Agentury ochrany přírody a krajiny. Dobré zkušenosti s tímto novým ochranným prvkem již mají kolegové ze Slovenska a my věříme, že budeme moci říci totéž,“ říká Jan Volek, manažer společnosti EG.D, který má instalaci ochranných prvků v distribuční síti na starosti. Spirály postupně pracovníci osadí na celou linku nad šířkou nádrže, a také v dostatečné vzdálenosti od jejího břehu nad loukou, v jejíž blízkosti jsou další menší rybníky. Pokud to počasí dovolí tak se budou práce dělat i na zamrzlé hladině nádrže, kam budou vodiče bez napětí spuštěny. Montérské práce na ledové ploše jsou výjimkou, ale v tomto případě znamenají jedinou možnost, jak spirály na vodiče bezpečně a rychle připevnit.

Na vývoji nových bezpečnostních prvků se podílí distributoři i ornitologové společně s pracovníky Agentury ochrany přírody a krajiny. „Linky elektrického vedení jsou velkým nebezpečím pro ptáky. Ti zde často hynou buď v důsledku elektrického výboje při pokusu o dosednutí na sloup či stožár vysokého napětí, nebo v důsledku nárazu do vodičů. Proto Agentura ochrany přírody a krajiny intenzivně spolupracuje s distributory elektrické energie na řešení tohoto problému. Konkrétně tady jsme zaznamenali úraz labutí, jejichž vzletová dráha křižuje vedení vysokého napětí. Podali jsme podnět a velmi oceňujeme rychlou reakci EG.D a věříme, že se takto podaří zabezpečit i další úseky linek, kde dochází k opakovaným úrazům ptáků,“ říká Václav Hlaváč z Agentury ochrany přírody a krajiny.

Prevence kolizí ptáků s vodiči hraje zásadní roli především v územích, kde se pravidelně a ve velkých počtech shromažďují. „Vodní plochy, toky a jejich bezprostřední okolí působí jako magnet, a to nejenom na vodní ptáky. Využívají je po celý rok jako zastávky v období sezonních přeletů, jako hnízdiště nebo zimoviště. Na účinných řešeních i výběru vhodných lokalit s distribuční společností dlouhodobě spolupracujeme,“ dodává Lukáš Viktora z České společnosti ornitologické.

Už dnes společnost EG.D používá u staveb nebo rekonstrukcí venkovních linek vysokého napětí taková řešení, která jsou pro ptactvo bezpečná. Pokud se nový ochranný prvek osvědčí, počítá se s jeho instalací i v dalších lokalitách. Společnost EG.D investuje do modernizace distribuční sítě miliardy korun. Roční investice v roce 2019 i v roce 2020 dosáhly částky 5,5 miliardy korun. Investice se v následujících letech ještě mírně navýší a jejich součet do roku 2025 by měl přesáhnout 31 miliard korun.

(tz)