Alena2 copyAlena NovákováJestli jste si dali alespoň jedno novoroční předsevzetí, možná se vztahuje právě ke zdravějšímu životnímu stylu, včetně stravování a zmírnění stresu. V tom případě vám mohou přijít vhod produkty z rakytníku, které pro domácí trh vyrábí firma LUKA, a.s. Předsedkyně představenstva této zemědělské firmy Ing. Alena Nováková má k rakytníku úctu. Nejen proto, že chrání kousek Vysočiny před půdní erozí, ale i proto, že se díky někdejšímu pokusu s pěstováním tohoto kdysi u nás ještě neznámého keře postupně propracovala k informacím o jeho blahodárných účincích na lidský organizmus i k výrobě originálních dobrot.

Ono se řekne rakytník, ale opravdu je
to rostlina, z níž se dá zužitkovat skoro všechno?

Ano, to platí. Neposkytuje pouze krásně vybarvené oranžové plody, které u nás sklízíme od srpna do října, ale využít se mohou i drcené větvičky s lístky, které společně se sušenými plody poslouží jako výborný materiál na vaření zdravého čaje. Shodou okolností jsme loni už na podzim měli naše čaje zcela vyprodané, takový byl o ně zájem.

Co ještě lze z vašeho rakytníku ochutnat?

Kdo má rád sladké nápoje, tomu bych doporučila lahodný Rakytníkový sirup, který je vyráběn z čerstvě lisované rakytníkové šťávy. I když jde o sladkou dobrotu, má v sobě stále velké množství zdraví prospěšných látek. Nemizí karotenoidy ani provitamín A. Pořád je bohatý na některé vitamíny ze skupiny B, vitamín F, K a dále pak na antioxidační flavonoidy, které chrání buňky před oxidačním stresem. Mimo to obsahuje také hippophein, který pomáhá bojovat proti psychickému stresu. Doplňuje totiž serotonin, hormon štěstí. Protože sirup obsahuje vysoké množství rakytníkové šťávy, lze u něj pozorovat sedlinu z olejové části. Proto sirup vždy před použitím pořádně protřepte. Výborně se pro svou osvěžující chuť hodí na přípravu domácích limonád i míchaných nápojů.

Máte ale ještě jednu specialitu, která jistě přijde vhod například těm, kteří o cukr v potravinách moc nestojí...

V současnosti je z naší nabídky neoblíbenější 100% rakytníková šťáva. Chcete-li vytěžit maximum biologicky aktivních látek, které prospívají lidskému tělu, sáhněte po ní. Obsahuje vysoké množství karotenoidů a vitamínu A. Mimo to je rakytník skvělým zdrojem snadno vstřebatelného vitamínu C. Tato kombinace dělá ze 100% rakytníkové šťávy skvělého společníka pro chladné a náročné zimní dny, kdy se hodí posilovat imunitu před respiračními onemocněními všemi dostupnými prostředky. Mimo to ale v rakytníkové šťávě najdeme také vysoký obsah nenasycených mastných kyselin omega 3, 6, 7 a 9, které přispívají k redukci nejrůznějších zánětů. Oranžové plody tak při pravidelné konzumaci mohou poskytnout  MG 5837 29cennou vzpruhu pro kondici kardiovaskulárního systému. I v tomto produktu najde zákazník hippophein, unikátní látku, jíž se může pochlubit jen rakytník.
Skutečně kvalitní rakytníkovou šťávu poznáte snadno. Olejová složka se odděluje od vodné. Tento jev je viditelný na první pohled a je zcela v pořádku. Rakytníkové plody, z nichž se šťáva lisuje, mají na svém povrchu poměrně hodně oleje. Ten je využíván v produkci nejrůznějších doplňků stravy. V tomto případě jej ale můžete konzumovat v jedné z nejpřirozenějších forem. Šťáva je velmi šetrně pasterována, aby si zachovala všechny své přirozené vlastnosti.

Kdy pociťujete největší zájem o rakytníkový sortiment?

Samozřejmě sezóna vrcholí v prosinci, ale vzhledem k tomu, že jsme zrovna v prvním lednovém týdnu plánovali výrobu na počáteční měsíce nového roku, tak máme vlastně tzv. pilno po celý rok. Pouze červenec a srpen se jeví mírně klidnější. Protože ti, co se s rakytníkem nějakým způsobem seznámili a ověřili si jeho báječné schopnosti, tak ti ho užívají celoročně.
Naše výrobky slouží také velmi často jako dárky, a to nejen v osobní rovině, ale také jako ty firemní. Na požádání můžeme připravit dárkové balíčky v sestavě, jakou si zájemce přeje. Zatím je možné se domluvit písemně či telefonicky, ale již brzy spustíme e-shop Zdravyrakytnik.cz, jehož prostřednictvím bychom rádi informovali také o chystaných novinkách, možnostech uplatnění rakytníku v kuchyni apod.
Zdraví je pro mnoho lidí čím dál větší prioritou, a promítá se to i ve výběru drobných pozorností, které se scházejí pod vánočním stromečkem. Loni byla poptávka vysoká, a to nás samozřejmě potěšilo. Ne proto, že bychom nevěděli, co dělat, ale proto, že se nám potvrdilo, že se rakytníkové výrobky postupně zařazují do jídelníčku české populace. Užíván je k ozvláštnění nápojů i pokrmů, dodá exotičtější chuť. V dnešní době, kdy mnoho lidí hledá, jak posílit obranyschopnost, například proti koronaviru, chřipce či dalším respiračním infekcím, je víc než vhodné jej zařadit mezi pravidelně konzumované ovoce.

Je to hlavní důvod, proč jste se rozhodli věnovat se právě tomuto keři?

Určitě ano. Musím ale nejprve vysvětlit, jak to u nás s rakytníkem vlastně bylo. My jsme totiž k tomuto keři přišli takovým hodně smutným, skoro tragickým způsobem. Výsadbě předcházela tzv. rychlá povodeň, která se v noci z 20. dubna na 21. dubna 1988 prohnala naším krásným městysem, ten se nachází na dně trychtýře, strhla se ohromná bouře, kdy spadlo zhruba 100 mm srážek. Povodeň způsobily malé potůčky, které se nacházejí na poměrně velkém území, natekly rychle dolů z kopců, spláchly domy kolem potoka, byly oběti na životech, zůstaly také pětimetrové průrvy na polích. Výsledkem bylo, že v té době strana a vláda, myšleno KSČ, v podstatě do podzimu, navrhly řešení této situace: poškozené katastry, na kterých jsme hospodařili na 400 hektarech orné půdy, se zatravnily, a bylo nám doporučeno, ať hledáme náhradní plodiny, které by se zde mohly uplatnit. Takže padla spousta návrhů, rad a doporučení, a nakonec mimo jiné zvítězily léčivé cizokrajné byliny, zpracovaly se velkolepé plány a zjara 1989 se už sázel rakytník. Pak přišel listopad 1989, rakytník měl před sebou čtyři roky růstu, my jsme věřili, jak to bude super úspěšná rostlina. Ale ono nic. Pak přišla dlouhá doba pokusů a omylů, která trvala v podstatě téměř 20 let, stála spoustu promarněných příležitostí, slz, hněvu, peněz, nikdo naše zboží nechtěl. Pouze pár zasvěcených vědělo, jak je rakytník úžasný pro lidský organizmus. Ale to bohužel nestačilo. A když jste jako to nechtěné dítě, kterému nikdo, nikdo nevěří, co říká, tak možná právě proto mi to nedalo. Byla jsem tak trochu posedlá touhou dotáhnout naše pokusy do konečného produktu. Naštěstí mi moje bývalý kolegyně, která byla v důchodu a rakytník trhat v té době chodila pro vlastní spotřebu, poradila. A potom se už ten sen, který se mnou byl hodně let, začal plnit. Přesvědčila jsem několik kamarádů, aby do toho šli se mnou a abychom udělali společný výrobek.
Víte, já dost jezdím po světě, sbírám informace, hodně čtu. I o tom rakytníku. Už dávno jsem byla přesvědčená, že je před námi velká výzva, totiž nabídnout poklady, jež v sobě rakytník má, ostatním. A dodnes mi to dává smysl. Proto chceme naši výrobu rozvíjet dál. Navíc když zjišťujeme, že zájem veřejnosti stoupá. Protože je rakytník opravdu výjimečný a univerzální. Skýtá nepřeberné množství látek, které člověku dobře poslouží. Dá se kombinovat s různým ovocem například jako pečený čaj. Můžete ho využít při zahušťování  MG 5963 45a ochucování omáček a masových šťáv, jimž dodá další gurmánský rozměr. S džemem si lze doladit jogurt, tvaroh, ozdobit koláč, piškot, šlehačku. Rakytníkovou šťávu či sirup můžete přidat do zelených smoothie.

Úskalí však přece jedno má...

Neřekla bych, že úskalí, ale pravdou je, že se složitě sklízí, a bez dobré techniky, znalostí a zkušeností si s rakytníkem neporadíte. My máme to štěstí, že naše sady obhospodařujeme přece jen nějaký rok a od té doby jsme se mnohému naučili.
Zužitkovat rakytník znamená plody očesat i s celými větévkami. Keř se tedy během sklizně rovnou prořeže, aby mohly nadcházející rok vyrazit nové výhony. Protože by vybírání jednotlivých plůdků bylo náročné a neefektivní, celé větve se zmrazí a posléze se z nich plody jednoduše sklepou. Protřídí se a následně je lze dále zpracovávat dle potřeby. Loňská úroda byla sice spíš průměrná, tím spíš z toho nic nepřijde nazmar. Ale na druhé straně 25 000 kilogramů rakytníkových plodů zase není tak málo...

Shrňme si to: co všechno obsahuje váš rakytníkový sortiment?

LUKA, a.s., vyrábí 100% rakytníkovou šťávu, Rakytníkový sirup, Rakytníkový sypaný čaj, Rakytníkový džem z Vysočiny či Pečený ovocný čaj s rakytníkem. Rakytník patří k superpotravinám právě proto, že obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů a dalších složek, které pozitivně stimulují funkce imunity. I přesto, že mají plody specifickou chuť a vůni, snažíme se, aby jejich zastoupení bylo v jednotlivých výrobcích co nejvyšší. Chceme, aby zájemci o naše produkty poznali toto ovoce v jeho plné kráse a z každého sousta získali maximální množství zdraví prospěšných látek pro svoje tělo. V dnešní době je to obzvlášť důležité.

A jak by měl spotřebitel poznat, zda je ve výrobku rakytník opravdu hojně zastoupen?

Prozradí mu to právě ona specifická chuť. Pokud je kyselkavá, lehce svíravá a má zvláštní aromatický dozvuk, který připomíná nádechem exotické ovoce, může se spolehnout, že konzumuje produkt s vysokým podílem rakytníku. Na trhu je celá řada pochoutek, které rakytník obsahují, zpravidla však v nižší koncentraci. Na vysokém obsahu zdraví prospěšných látek si zakládáme, ručíme za maximální kvalitu a velmi příjemnou cenu. To chápeme jako samozřejmost. Proto jsme konkurenceschopní. Drobné oranžové ovoce z keře, jehož domovinou je nejen Rusko, se stává výborným pomocníkem při zvyšování imunity a osvědčuje se je konzumovat v jakékoli podobě. Jsou lidé, kteří mají rakytník na zahrádce a pro osvěžení pojídají peckovice v syrovém stavu. I tím svému zdraví přinášejí mnoho užitku.

připravila Eva Brixi