business institut edu clanekŽeny v top managementu už naštěstí nejsou ničím výjimečným, přeci jen ale ještě stále nelze mluvit o naprosté genderové rovnocennosti ve vysokých pozicích. 

Proč tomu tak je? 

Ortodoxní konzervativci stále vidí ženy i po letech boje za rovnoprávnost pouze jako stvoření předurčené k péči o potomstvo, domácnost a zdobnou část jejich garderoby. Ty vem čert.
Objevuje se nám tu také fakt, že silné ženy lidi děsí. Silné ženy v na pracovním poli děsí především muže, spolupracovníky. Mohou se cítit ohroženi. Může se u nich objevit ochranářský instinkt (k sobě samému) jehož důsledkem je např. podceňování ženy manažera, často i před kolektivem.
Ženy jsou, a to nemůžeme popřít, od přírody více emocionálně založené, což může být stigmatem toho, že časem tvrdou práci neustojí a tzv. se sesypou. Je jim připisována náladová nestabilita měnící se s počasím, cyklem i špatně vybraným outfitem.
Zdá se to jako extrém popsaný předsedkyní feministicky založeného hnutí za pracovní práva žen, ale mohou to být reálné zkušenosti některých z vás.

Nejčastějším důvodem nejistoty žen ve vyšších pozicích je žena sama.
Strach z toho, že předsudky se stanou skutečností, že to opravdu nezvládnete, že vás nebudou brát jako rovnocenného partnera nebo jako autoritu vůbec. Strach z toho, jak zvládnete zápřah právě v kombinaci s péčí o děti, domácnost, a ještě sama o sebe. Strach z toho, co by řekl váš muž na to, že domácnost potáhnete vy. Hodně strachu, že? Nemusí to být nutně kombinace všech, ale může jít o strach v tomto případě zcela běžný, ať už samostatně či v libovolné kombinaci.
Aby hororového vykreslení nebylo málo, představíme si další fakt, který mnohdy neochvějně stojí mezi ženou a vysokým kariérním postem. A tím je čas. Dnešní uspěchaná doba tlačící na materiální hodnoty je často nepřítelem biologických hodin ženy. Znáte to? Snažíte se o kariéru, a pak se probudíte, že už je možná čas nechat za sebou víc než pracovní výsledky. Čekají vás minimálně tři roky v lepším případě v polovičním pracovním módu, a ač je to kruté, hodně vám toho uteče. Když jste schopná se plně vrátit do pracovního procesu, vaši vrstevníci muži jsou pravděpodobně už o dva levely dál.
Existují i ženy, které při čtení těchto slov budou jen kroutit hlavou a nebude jim jasné, v čem tkví problém. Šťastné ženy. Pro ty ostatní jsme hledali cestu, kterou se lze vydat a pojistit si kariéru, naučit se aktuální trendy v oboru, aniž by to znamenalo měnit pracovní místo, nebo je složitě získávat v dlouhém čase.
Studium.
A teď si říkáte, že autorka článku nejspíš zapomněla, co psala na začátku o tom, co vše žena v životě zastává. Naopak. Studium dnes nemusí nutně znamenat minimálně tři roky ve vysokoškolských posluchárnách, kde máte přesně stanovené přednášky plné teorie a pak strávíte dalších pár let jejich ověřováním a ohýbáním do praxe. Existuje forma studia, dělaná na míru pracujícím lidem, vyučovaná lidmi z praxe, kteří už stihli teorii ověřit za vás. Ve světě běžné postgraduální studium MBA (Master of Business Administration) není ničím výjimečným ani u nás. Proč zrovna to by mělo být řešením?
Za jeden rok studia, které díky online formě můžete studovat odkudkoliv, zdokonalíte se a posunete se rychleji, než by se mohlo zdát. Akreditované studium, diplom, titul. Studium může být dobrým řešením, jak si doplnit aktuální informace a dostat se opět do pracovní formy např. po mateřské.
Proč investovat zrovna do studia MBA? Protože srovnáme-li jej s běžnými školeními, kurzy, jde o daleko komplexnější formu vzdělání. Na kurzu se naučíte konkrétní věc, dovednost. Abyste se kurzy vyrovnali obsahu celého studia, bude vás to stát nejen víc času, ale i peněz. Stačí si vybrat oborové zaměření, formu studia. A nezapomeňte se informovat u zaměstnavatele, jaké jsou možnosti příspěvků na vzdělávání – jistě docení váš zájem, investice se mu v čase s vámi jako zaměstnancem vrátí.
Vytřete zrak těm, co vás podceňují a zatočte s vlastním strachem. Získáte potřebnou sebedůvěru.
MBA vám může dát náskok.

(placená prezentace)