shutterstock 186023732Někdy se urologii přezdívá mužská gynekologie, ale zdaleka se nejedná o oddělení, kterému by se ženy měly vyhýbat. Zavést je sem může zánět močového měchýře, inkontinence, defekt pánevního dna i ledvinové kameny. Někde na pomezí mezi gynekologií a urologií existuje i uro-gynekologie, která může pomoci ženám napříč oběma oblastmi.
Pod urologií si řada pacientů představuje obor a specializaci, kde se věnují pouze mužům. Pravdou je, že větší část kapacity urologických ambulancí a pracovišť obecně se opravdu zabývá především mužskými pacienty. To však neznamená, že ženy urologickou péči nepotřebují. „Nesmíme zapomenout na to, že nádory ledvin, vývodových cest močových včetně močového měchýře postihují jak muže, tak i ženy,“ upozorňuje urolog MUDr. Pavel Drlík z Ústřední vojenské nemocnice v Praze.

Kdy ženy nejčastěji klepou na dveře urologie

Dominantní oblastí, která se věnuje urologie u žen, jsou záněty dolních a horních močových cest. Ty způsobuje přemnožení bakterií, které se usadí v močovém měchýři. Negativní vliv na záněty má také nedostatečný příjem tekutin. V okamžiku, kdy žena musí chodit často na toaletu a močení doprovází řezavá či pálivá bolest, je nejvyšší čas objednat se k urologovi. Zejména u opakovaných zánětů dolních močových cest nebo opakovaných gynekologických zánětů a výtoků spolupracují urologové i s gynekology.

Ledvinové kameny jsou i ženské téma

Dalším problémem, se kterým ženám pomohou lékaři na urologii jsou ledvinové kameny. „Ledvinové kameny postihují ve velké míře i ženy. U nich mají mírnou převahu konkrementy infekční, které souvisí se záněty,“ dodává MUDr. Drlík.

Ledvinové kameny postihují všechny věkové kategorie, převažují ve středním věku. Ženy jsou zasaženy o něco méně než muži. Nejčastěji je původcem problémů nedostatečný příjem tekutin a snížený pocit žízně. Ženy navíc častěji trpí na infekční kameny, které jsou spojeny s častějšími záněty močových cest. Ty jsou u žen častější na základě odlišných anatomických poměrů – ženy mají kratší močovou trubici než muži. Ostatní faktory, které se spolupodílejí na riziku tvorby ledvinových kamenů, jsou obdobné jako u mužů (nadváha, strava příliš bohatá na bílkoviny, nadměrný přísun soli, kouření).

Specifikem ženských ledvinových kamenů je skutečnost, že je častěji trápí řídnutí kostí, které se mírní užíváním preparátů s vápníkem. To ale v některých případech může podporovat vznik ledvinových kamenů.

Dostatečně pijte, uberte sůl a bílkoviny

Byť jsou dveře urologických oddělení otevřené i ženám, pokud můžeme něco udělat pro to, abychom péči urologů vyhledat nemuseli, měli bychom začít co nejdříve. Například ledvinovým kamenům lze předcházet dostatečným pitným režimem (alespoň dva litry neslazených tekutin denně) a lehkou úpravou jídelníčku. Zejména snížením příjmu bílkovin a omezení nadbytečné soli.

Využijte doplňky stravy

Efektivní cestou, jak se vypořádat s kameny je zařazení vhodného doplňku stravy. Příznivý vliv na zmenšení výskytu ledvinových kamenů si na své konto připisují citráty. Jedná se o soli kyseliny citrónové, které se v moči běžně vyskytují a mají za úkol redukovat vznik močových kamenů. Pokud je však jejich počet příliš nízký, lze je dodávat formou doplňku stravy.
Pomocnou ruku vám podá také bylinka Chanca Piedra, která umí uvolňovat hladké svalstvo, a díky tomu podporovat vylučování moči. Díky ní menší močové či ledvinové kaménky mohou opustit tělo přirozenou cestou.

(tz)