made in pragueV neděli 1. 11. 2020 odstartoval multižánrový festival české kultury MADE IN PRAGUE FESTIVAL ON/OFF 2020. Britové se dočkají poutavé nabídky české kultury v rámci 24. ročníku multižánrového festivalu, který tradičně organizuje České centrum Londýn. Letos se festival představí v hybridní on/off (line) s výběrem českých filmů, výtvarného umění a hudby. Vzhledem k nově plánovanému lockdownu v Anglii od 5. - 30. listopadu 2020 bude festival probíhat především v onlinovém formátu. Zájemci jej mohou zhlédnout online prostřednictvím Vimea a sociálních sítí Českého centra Londýn.

ČESKÝ FILM V BRITSKÉM  ON-LINE PROSTŘEDÍ

Festival zahájila 1. listopadu britská premiéra snímku Havel režiséra Slávka Horáka. Současně se zde (a rovněž v britské premiéře) představí snímek Šarlatán režisérky Agnieszky Hollad. Snímku Vlastníci Jiřího Havelky se v Čechách dostalo četných ovací, organizátoři věří, že zaujme i britské publikum. Silnou stránkou festivalu je dokumentární tvorba, která je zastoupena snímkem Meky režiséra Šimona Šafránka, Můj otec Antonín Kratochvíl (rež. Andrea Sedláčková), Alchymická pec (rež. Adam Ol’ha, Jan Daňhel) věnovaný životu
a dílu Jana Švankmajera. Made in Prague Festival nezapomíná ani na své nejmladší diváky, letos se mohou těšit na veselá dobrodružství dvou rozkošných medvědů pod názvem Mlsné medvědí příběhy (Alexandra Májová, Kateřina Karhánková)

PŘEMYSL PELA, ŘEDITEL ČESKÉHO CENTRA LONDÝN:

„Novinkou letošního festivalu, jak již napovídá jeho název ‚Made in Prague On/Off‘, je programový formát, který se plně prolíná mezi onlinovým prostředím a dle možností živými akcemi pro návštěvníky. Nicméně mise festivalu zůstává shodná a v současné době mnohem aktuálnější než kdy dříve, a to - obohatit současnou britskou kulturní scénu o nejnovější ukázky české filmové tvorby, výtvarného umění či digitální hudby.“ 

Hosty festivalu budou režiséři Slávek Horák, Andrea Sedláčková, Šimon Šafránek, Jiří Havelka nebo Miroslav Žbirka. Besedy s nimi byly z důvodu pandemických i logistických opatření předtočeny a po ukončení festivalu budou zveřejněny široké veřejnosti na YouTube kanálu Českého centra Londýn. Debatu s Miroslavem Žbirkou, která bude jako jediná vedena v živém vstupu, pak budou moci sledovat diváci nejen z Británie prostřednictvím Facebooku Českého centra Londýn 12. listopadu v 19:00 GMT.

ČESKÉ VÝTVARNÉ UMĚNÍ NESTOJÍ STRANOU:
Z LONDÝNA DO BIRMINGHAMU

Londýnská galerie Gossamer Fog představuje tvorbu dalšího českého umělce: návštěvníci se mohou nechat překvapit tvorbou Matyáše Chocholy, převtěleného do podoby mystického druida – alchymisty, který podnikne pouť prostorem i časem, aby zde dočasně zhmotnil svou dílnu a zprostředkoval návštěvníkům svůj léčivý lektvar ve formě podmanivého parfému. 

V galerii Vitrínka Českého centra Londýn je až do 3. 1. 2021 k vidění výstava s názvem Na konec světa a zpět ke kořenům představující tvorbu Andrey Vytlačilové a Josefa Zlamala. Doposud nejrozsáhlejší výstava tvorby Krištofa Kintery ve Spojeném království probíhá v Birminghamu. Výstava s názvem Konec legrace! v Ikon galerii byla mnohokrát označena jako ‘must-see’. Galerie se sice v době druhého anglického lockdownu veřejnosti uzavřou, avšak s výstavami se zájemci seznámí prostřednictvím virtualních prohlídek v online prostoru/ přehled viz níže/ sekce VÝSTAVY.

HUDEBNÍ GALA NA ZÁVĚR

V závěru festivalu se po loňském úspěchu vrací také koncert elekronické hudby Electronica: Vision of Sound II. Ve spolupráci s oblíbeným londýnským klubem RichMix a dalšími kulturními instituty V4 předá pro svůj závěrečný Gala večer festival Made in Prague pódium mladým českým, slovenským, maďarským a polským hudebníkům, kteří kombinují propracovanou elektroniku s ohromujícími vizuálními efekty. Koncert se bude streamovat na Facebooku Českého centra Londýn 28. listopadu a bude tak přístupný fanouškům elektronické hudby nejen v Británii.
………………………………………………………………………………………………
VÝSTAVY:
Na konec světa a zpět ke kořenům https://www.youtube.com/watch?v=-_pZ1v4gu0c
Kintera Interview https://vimeo.com/462396310
Kurátorka Melanie Pocock o výstavě Kintery https://www.youtube.com/watch?v=T_4d_oLIKzE
Ředitel Ikon Gallery a Velvyslanec Libor Sečka o výstavě Kintery https://www.facebook.com/CzechLondon/videos/687794128498667
MADE IN PRAGUE:
Program: http://london.czechcentres.cz/programme/travel-events/made-in-prage-2020-onoff/
Twitter: https://twitter.com/CzechCentreLnd  #MadeInPrague       
Facebook: https://www.facebook.com/londonczechcentre
Web: www.czechcentre.org.uk

ČESKÁ CENTRA
Česká centra jsou agenturou Ministerstva zahraničních věcí pro propagaci České republiky v zahraničí. Na mezinárodním poli prosazují zejména české kulturní a kreativní průmysly a zaměřují se také na oblast vědy, výzkumu a inovací. Síť českých center působí ve 24 velkoměstech na třech kontinentech. V loňském roce uspořádala Česká centra více než 2 300 akcí (výstav, veletrhů, přednášek a prezentací) a oslovila více než 2,8 mil. návštěvníků. Od února 2018 je generálním ředitelem Českých center Ondřej Černý.

www.czechcentres.cz 

(tz)