MG 5882 33 edRakytník se v posledních letech stal velmi populární superpotravinou. Okouzlující oranžová barva i tvar jeho plodů, když dozrávají na větvích, připomínají malé lucerničky. Sama příroda mu vtiskla podobu, kterou jako by říkala, že v sobě ukrývá mnoho prospěšného pro lidské zdraví. Přestože patří k nejodolnějším rostlinám světa, než se jeho malé peckovice dostanou na stůl, ať už čerstvé nebo třeba ve šťávě či pečeném čaji, stojí to značné úsilí. O tom, jak se rakytník pěstuje a sklízí, toho vědí v LUKA, a.s. opravdu mnoho. Věnují se mu už víc než třicet let. 

Víc než třicetiletá tradice

Pokud byste hledali jednoho z producentů opravdu kvalitního rakytníku, museli byste zamířit na pozemky zemědělského podniku LUKA, a.s., který má sídlo ve Vysokých Studnicích nedaleko malebného městyse Luka nad Jihlavou. Tradice pěstování této odolné vytrvalé dřeviny vysoké až
6 metrů, která pochází z Ruska, se na Vysočině se píše od konce osmdesátých let. „V roce 1988 jsme čelili rozsáhlým povodním, které značně poznamenaly zdejší krajinu. Na doporučení expertů změnit a hledat nové plodiny a zaměření, jsme zde pro obnovu nechali vysázet rakytníkové sady. Pěstování plodiny mělo na jedné straně zlepšit stav půdy a na druhé přinést výnos ne tehdy příliš známého ovoce. Už od počátku jsme s ním měli velké plány, ale pak přišla nová politická situace a původní zemědělské družstvo čelilo palčivějším výzvám doby. Pozemky s rakytníkem však zůstaly a rostliny také prosperovaly. K našim plánům jsme se proto vrátili až později, v roce 2013,“ vzpomíná Ing. Alena Nováková, předsedkyně představenstva LUKA, a.s.

Keříky rakytníku nejlépe plodí, pokud jsou vysázeny ve skupinách, samčí a samičí rostliny. Úrodu dávají pouze ty samičí. Mají rády slunná stanoviště. Tato plodina není náročná na živiny ani vláhu, je velmi odolná a snáší i velké klimatické výkyvy a drsné podnebí. Má schopnost zabraňovat půdní erozi a půdu zpevňovat. Proto jsou některé druhy rakytníku vysazovány rovněž na náspech podél dálnic, které stabilizují. Jejich skromné nároky jej předurčují k obnově půdy po rozsáhlé erozi. Druh má nesmírně hluboké kořeny, které jsou podobně jako vinná réva schopny prorazit až na skalnaté podloží, odkud čerpají vláhu v sušších měsících roku.

V současnosti LUKA, a.s. pěstují odolnou plodinu na 15,-- ha půdy z celkových 1400 ha.

Sklizeň oranžových pokladů

Drobné peckovice dozrávají od srpna do října. Měly by se očesat, dokud jsou plně vybarvené a na dotek ještě pevné. Jakmile se sklizeň opozdí, dochází ke ztrátám cenných biologicky aktivních látek prospívajících lidskému organizmu. Proces sklizně je náročný. Keře jsou husté, špatně prostupné a plné trní. Plody se však vyznačují křehkostí a šťavnatostí, je potřeba je sklidit maximálně šetrně, aby nedošlo k jejich znehodnocení.

Zužitkovat rakytník znamená plody očesat i s celými větévkami. Keř se tedy během sklizně rovnou prořeže, aby mohly nadcházející rok vyrazit nové výhony. Protože by vybírání jednotlivých plůdků bylo náročné a neefektivní, celé větve se zmrazí a posléze se z nich plody jednoduše sklepou. Protřídí se a následně je lze dále zpracovávat dle potřeby. „Letošní úrodu bych zhodnotila jako průměrnou, sklidili jsme celkem 25000 kg. Celé množství spotřebujeme pro produkci pod naší vlastní značkou,“ upřesňuje Alena Nováková.

Lahůdky s co nejvyšším obsahem rakytníku

LUKA, a.s. vyrábí 100% rakytníkovou šťávu, Rakytníkový sirup, Rakytníkový sypaný čaj, Rakytníkový džem či Pečený ovocný čaj s rakytníkem. Produkty neskrývají své rakytníkové srdce a dávají spotřebitelům možnost si svůj nápoj či pokrm doladit tak, aby jim chutnal. Tato plodina patří k superpotravinám právě proto, že obsahuje obrovské množství vitamínů a minerálů a dalších složek, které pozitivně stimulují funkce imunity. I přesto, že mají plody specifickou chuť a vůni, v LUKA, a.s. se snaží, aby jejich zastoupení bylo v jednotlivých výrobcích co nejvyšší. „ Chceme, aby zákazníci poznali toto ovoce v jeho plné kráse a z každého produktu získali maximální množství zdraví prospěšných látek pro svoje tělo. V dnešní době je to obzvlášť důležité. Pokud se však s rakytníkem teprve seznamují, mohou si například šťávu rozředit vodou, moštem nebo k ní lze přidat lžičku medu,“ komentuje Alena Nováková.

A jak by měl spotřebitel poznat, zda je v produktu rakytník opravdu hojně zastoupen? Prozradí mu to právě ona specifická chuť. Pokud je kyselkavá, lehce svíravá a má zvláštní aromatický ocásek, který připomíná nádechem exotické ovoce, může se spolehnout, že konzumuje produkt s vysokým podílem rakytníku. „Na trhu je celá řada dobrot, které rakytník obsahují, zpravidla však v nižší koncentraci. Na vysokém obsahu zdraví prospěšných látek si zakládáme, zájemcům předkládáme maximální kvalitu za velmi příjemnou cenu. Nechceme na tom profitovat, chápeme to jako samozřejmost. Proto jsou ceny našich výrobků velmi konkurenceschopné a těší nás, že si sortiment našel zákazníky a zájem je čím dál větší,“ doplňuje Alena Nováková.

V současnosti je neoblíbenější 100 %rakytníková šťáva. Pro období vánočních svátků jsou rovněž připraveny dárkové kazety s rakytníkovými lahůdkami. O tyto sety je každoročně velký zájem. Zdraví je pro mnoho lidí čím dál větší prioritou a promítá se to i ve výběru drobných pozorností, které se scházejí pod vánočním stromečkem. Již dnes je možné rakytníkové produkty telefonicky objednat a nechat si je zaslat domů. Aby bylo nakupování pro zdraví a dobrou chuť ještě příjemnější a snazší, připravuje firma LUKA, a.s. e-shop pod názvem Zdravý rakytník.

Rakytníkové výrobky se stávají stále oblíbenější a běžnější složkou stravovacích zvyklostí. Užíván je k ozvláštnění nápojů i pokrmů, který jim dodá exotičtější chuť. Toto drobné oranžové ovoce je výborným pomocníkem při zvyšování imunity a osvědčuje se je konzumovat v jakékoli podobě. V dnešní době, kdy mnoho lidí hledá, jak posílit obranyschopnost, například proti koronaviru, chřipce či dalšími respiračními infekcemi, se do jídelníčku velmi hodí.

O společnosti LUKA, a.s.

Farma Luka a.s. se nachází v samotném srdci Vysočiny. Vzhledem ke střídání nadmořských výšek je zdejší příroda velmi různorodá a podmínky pro zemědělskou výrobu komplikované. Svažitý terén nepřeje rozšiřování zemědělské orné půdy, ale naopak vede k zatravňování. Je však také ideální k pěstování rakytníku, který znamenitě prospívá i na nehostinných místech s náročnými klimatickými podmínkami. Zdejší rakytníkové sady byly založeny v roce 1993. Plody využívá farma k dalšímu zpracování a výrobě. V současné době se jedná o pětici produktů: 100% rakytníková šťáva, Rakytníkový džem, Rakytníkový sirup, Rakytníkový sypaný čaj a Pečený ovocný čaj s rakytníkem. Dále se farma vzhledem ke své poloze a dostupnosti zatravněných ploch specializuje na chov mléčného skotu holštýnsko fríského plemene. Další část rostlinné výroby je poté zaměřena na produkci objemných krmiv pro dojnice a ostatní hospodářská zvířata.

(tz)