Karlínské farmářské trhy č. 7/ 9.října 2010

Karlínské náměstí, Praha 8, okolí kostela sv.Cyrila a Metoděje,
sobota 7:30 - 14h.
Metro B /Křižíkova/, metro C,B /Florenc/, tram 8, 24, tunel pro pěší v Thámově ulici mezi Karlínem a Žižkovem, dostatek parkovacích míst (bez modré zóny)

Sobota, 2.10. (minulé trhy)
Tak nám to zase vyšlo a po mrazivém ránu dokonce svítilo i sluníčko.
Radostným překvapením minulého trhu byly jogurty, kyselá mléka, zakysané smetany a sladké šumaváčky které do Karlína přijely, jak jinak, jako vítězné produkty soutěže regionální výrobek z Jižních Čech. Příjemné dámy z minimlékárna JOMA, které tyhle mléčné lahůdky nabízely, nás informovaly, že příští týden možná, možná budou opět v Praze. Ceny produktů nám ukázaly, jak se žije mimo Prahu, a že kvalita nemusí být vždy vykoupena nehoráznou cenou :(
Opět jsme ochutnávali výborné kozí výrobky z Kojetína. Sýrů a dalších dobrot z mléka byla i na dalších stáncích celá spousta. Po dezerci firmy, která instalovala v Karlíně mlékomat a přiměla nás, nadšené milovníky čerstvého kravského mléka, nakoupit si skleněné láhve, zatím pořád nemáme dohodu s jiným provozovatelem či výrobcem automatů. Moc nás to mrzí, ale snad není všem dnům konec.
V pekařství Štefan z Lukové v Orlickém podhůří (jejich výrobky můžete ve všední dny nakoupit naproti nemocnici v Kubelíkově ulici na Žižkově a v pasáži Blaník na Václaváku) jsme ochutnali slaný zelňák s kmínem a slaninou a radovali jsme se jak malé děti, že vedle jejich hranatého chleba s dýňovým semínkem a svatebních koláčků máme další lahůdku.
Druhý pekař pan Pištec z Kolína nás vyděsil, protože přijel pozdě, ale přivezl sušenky a celozrnné pečivo, po kterém se nám slastně zavíraly oči. Pekaři z Držkova jako vždy bodovali svým proslaveným kulatým chlebem a Středovy pekárny z Kutné hory na nás vyrukovaly nejen se svým švesťákem, koláčky, chleby a pečivem ale i s dalšími druhy mini preclíčků (ale stejně jsou nejlepší ty se zelím!).
Dýňový stánek Bykoš z Berouna nám jako vždy rozzářil oči. Dýně svítící všemi barvami šly na odbyt jako malý zázrak, který si můžeme vystavit aby nás těšil a který je současně zdrojem spousty skvělých dýňových jídel. Řadu z nich najdete v kuchařce "Což takhle dát si....dýně" Lenky Požárové (mimochodem za sérii svých kuchařek získala super ocenění Nejlepší kuchařková serie světa).
A taky jsme ochutnali vepřovou kýtu, která se otáčela na pozoruhodném roštu, který i s kýtou přijel ze Všenor, vyzkoušeli jsme burčák z Bořetic - bílý byl lepší, zahryzli jsme se do hořce lahodného čokoládového bonbónu s rumem u stánku Čokoládových lanýžů, dali jsme si moc dobré cappuccino ve Fair Bio kavárně a zruinovali jsme se jako obvykle v uzeninách z Týna nad Vltavou a Vysokého Mýta. A pak už byl konec a my jsme pozorovali prosluněný Karlín a vnímali báječnou atmosféru v parku kolem kostela a bylo nám tak nějak podzimně dobře.
Sobota, 9.10. (aktuální trhy)
Sezóna čerstvé zeleniny a ovoce pomalu končí. Teď je čas křečkovat zásoby. Česneku, cibule, zelí a brambor je habaděj a tak nás to nevzrušuje. Ale vzpomínáte, jak jsme se na prvních farmářských trzích letos v březnu vyhladověle radovali z ne zrovna levných jablek a brambor a vláčeli do aut plné tašky loňské sklizně?!
Naši farmáři a stánkaři Vám tuto sobotu nabídnou několik druhů brambor, cibuli žlutou, červenou i bílou, zelí, kapustu a také vlašské a lískové ořechy.
Taky jsou teď k mání jablka všech odrůd, několik druhů hrušek a spousta kořenové zeleniny. Snad už je teď čas na zavařování, skladování a zahrabávání do písku protože další sklizeň letos už nejspíš nebude :-)
Co ovšem bude je burčák, červený i bílý.
Větší nabídka bude také v mase. Pan Rýznar a jeho obora z podhůří Jeseníků nám tentokrát nabídne kromě loveckých klobás, srnčí paštiku a srnčí maso, farma Studánka bude mít mj. novinku - uzené pštrosí maso, Toro z Vysokého Mýta přiveze hovězí z mladých býků a vepřové s vyšším obsahem selenu, a rybáři z Třeboně, kteří se již chystají na výlovy rybníků, nám opět dovezou chlazené a uzené ryby. A pomalu ale jistě, se se všemi našimi řezníky a uzenáři budeme chystat na příští týden 16. října, kdy se v Karlíně uskuteční velká zabíjačka. Což bude nepochybně nářez a nebude chybět polévka "prdelačka", ovárek, jitrnice a jelita, a další typicky české radosti.
Jak už jsme naznačili z Minimlékárny JOMA přivezou opět senzační jogurty a zakysané smetany. A z farmy Držovice, která se svými výrobky rovněž získala ocenění regionální potravina roku, nám již podruhé nabídnou Čerstvý kozí sýr BIO, Ovčí jogurt BIO a Ovčí sýr polotvrdý Pecorino. A nových sýrů budeme mít víc i u dalších prodejců.
Co je ale skutečným leitmotivem těchto farmářských trhů je Slovenský den. Ne že bychom s našimi sousedy oslavovali nějaký svátek nebo výročí, ale bude to den slovenských lahůdek a zemědělských surovin. V prodeji budou slovenské parené sýry, bryndza a žinčica, budeme tu mít slovenská vína, i nějaká ta klobáska se najde a taky budeme mít stylové pohoštění. Pochopitelně budou bryndzové halušky, kapustnica (zelná polévka s klobásou) a co dál to uvidíme až na místě.
A proto na závěr jen zopakujeme. Ať už jste Češi nebo Slováci, všeho zanechte a naplánujte si cestu do Karlína !!!! Pokud jsou předpovědi pravdivé, bude chladno a hezky ale to je v Karlíně vždycky.
Těšíme se!
Vaše
občanské sdružení
POD PLATANY