koro ns 11Unie rodinných advokátů se rozhodla znovu otevřít Koroporadnu. „Na jaře se tento koncept komunikace s lidmi osvědčil. Naši odborníci odpověděli na více než 6000 dotazů,“ říká prezidentka Unie JUDr. Daniela Kovářová. Koroporadnu podporuje Česká advokátní komora.

Kdo má pečovat o dítě, je-li v karanténě? Platí i v nouzovém stavu soudní rozhodnutí? Má půlroční snížení příjmu vliv na výživné? Mohu matce předat pozitivně testované dítě? Kdo na něj čerpá ošetřovné – otec nebo matka? Kdo daňovou úlevu? To jsou jen některé dotazy, na které ode dnešního dne opět zdarma odpovídají advokáti a další odborníci v obnovené Koroporadně.

Koroporadnu zřídila Unie rodinných advokátů s týmem dalších odborníků na jaře v první vlně pandemie na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. pro akutní situace a dotazy. Na jaře se nejčastěji tazatelé ptali na střídavou péči, předávání dětí ke styku a na snížení výživného, protože rodičům v důsledku karantény klesl příjem. „Lidé jsou nervózní a nejistí,“ říká prezidentka Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová, která založení Koroporadny na jaře i její znovuobnovení iniciovala. „Cítíme potřebu jim pomoci, uklidnit a poradit, aby se dokázali zorientovat v nouzovém stavu.“

Z jarní karantény lze odvodit základních pět doporučení použitelných do těchto náročných dnů:

1. Máte soudní rozhodnutí nebo dohodu? Řiďte se podle nich.

2. Namísto soudů se jednejte s druhým rodičem.

3. Klesl vám příjem v důsledku koronaviru? Povinnost platit výživné stále platí.

4. Skutečně nemáte finance na výživné? Plaťte aspoň tolik, kolik můžete.

5. Jste vy nebo dítě pozitivní nebo v karanténě? Dejte přednost distančnímu kontaktu po telefonu, mailu nebo prostřednictvím jiné elektronické komunikace.

Unie rodinných advokátů bude nejčastější odpovědi opět průběžně vyvěšovat na stránkách Unie http://www.uracr.cz/koroporadna, na Facebooku a na Twitteru. Nejzajímavější odpovědi přebírá i médium České advokátní komory Advokátní deník (https://advokatnidenik.cz/). Všechny odpovědi jsou samozřejmě k dispozici i dalším médiím, která o ně projeví zájem.

V týmu jsou vedle advokátů a mediátorů také lékaři, psychoterapeuti a další odborníci. Většina členů Unie rodinných advokátů v době nouzového stavu poskytuje právní pomoc zdarma po telefonu, Skype, e-mailu a za pomoci dalších technických prostředků. K této aktivitě se připojila i řada další advokátů a výše zmíněných odborníků.

Máte dotaz týkající se korokrize? Neváhejte a napište nám.

Nejste v tom sami. Šíříme informovaný klid.

JUDr. Daniela Kovářová