2020 10 02 10 00 35 Ženy ženám. Čaj od Indiánek pomůže s hormonálními problémy, k dostání je v prodejnách dm. Čaj Rozkvět indiánky, který jako jeden ze tří produktů zvítězil ve start-upové iniciativě dmSTART, má pomoci ženám se syndromem polycystických ovarií, hormonální nerovnováhou či menopauzou. Bylinná směs přichází do prodejen dm 10. září a část výtěžku z prodeje výrobce věnuje na podporu činnosti neziskové organizace Indiánky, která se svým působením zaměřuje na hormonálními problémy žen.

Bylinná směs exkluzivně v dm

Bylinný čaj s názvem Rozkvět indiánky vyvinuly Anna Sedláková a Karolína Krejčová za účelem pomoci ženám s hormonálními problémy. Ačkoliv se jedná o poměrně rozšířené zdravotní komplikace, podobná směs bylinek v prodejnách drogerií doposud chyběla. „Hlavním motivem při tvorbě naší směsi byl nedostatek potravinových doplňků a čajů na hormonální rovnováhu žen v kamenných prodejnách. Čaj je unikátní svým složením a zároveň jeho koupě přispěje na osvětu o neplodnosti,“ říká Anna Sedláková.
Právě tématu ženských hormonálních potíží se věnuje nezisková organizace Indiánky, kterou dvojice mladých žen založila v roce 2019. Syndromem polycystických ovarií (PCOS) trpí v Česku až 15 procent žen, endometriózou zhruba každá desátá a předčasnou menopauzou až každá dvacátá žena. Zakladatelky samy trpí syndromem PCOS, problém hormonální nerovnováhy tedy důvěrně znají, a proto se rozhodly ženám s podobnými potížemi nabídnout pomoc, ať už v podobě čaje, či detabuizace tématu a vzájemné podpory.

Bylinkové kúry jsou uznávanou součástí klasické medicíny

Čaj se skládá z natě hluchavky, kontryhelu, řebříčku, vrbovky, červeného jetele a levandule. Pozitivní působení rozličných bylin na nejrůznější tělesné i duševní neduhy přitom již současná medicína zcela uznává. „Fytoterapie, tedy léčba pomocí bylin, je dnes brána jako efektivní doplněk klasické medicíny,“ vysvětluje MUDr. Kateřina Veselá, Ph.D., odbornice na reprodukční medicínu a ředitelka reprodukční kliniky Repromeda. „Například kontryhel nebo řebříček, které jsou v čaji Rozkvět indiánky obsaženy, jsou typickými a dobře známými bojovníky s ženskou neplodností. Jejich účinky působí blahodárně především na dělohu,“ dodává.

Svou příležitost dostaly v dm tři inovativní projekty

Nový produkt do prodeje vstupuje díky projektu dmSTART. Jedná se o iniciativu společnosti dm drogerie markt, jejímž cílem je podpořit české start-upové projekty. Z více než stovky přihlášených byly odbornou porotou vybrány tři vítězné produkty. Kromě Rozkvětu indiánky se dalšími vítězi staly tablety Potty Tabs, které pomáhají dětem naučit se chodit na nočník, a lak na nehty proti mykóze FRANAIL.

„Iniciativou dmSTART chceme ocenit české firmy a podnikatele, kteří přicházejí s originálními a inovativními produkty. Ty jim pomůžeme dostat do širšího povědomí, naopak dm drogerie získá do svého portfolia exkluzivní výrobky,“ říká Jiří Peroutka, manažer komunikace společnosti dm drogerie markt. „U Rozkvětu indiánky nás oslovil motiv pomoci stejně jako vyplnění mezery na trhu,“ vysvětluje.

„Výhra nám umožní nastartovat obrovskou osvětu a pomoci tak ženám, aby se v moderním světě o těchto zásadních otázkách mluvilo,“ říká Karolína Krejčová a dodává, že by na stejnou úroveň bez úspěchu v dmSTART nemusely dosáhnout ještě roky. Projekt Indiánky se dostal i do finálové desítky soutěže Social Impact Awards Czech Republic, kde se bude 1. října ucházet o dotaci 1 500 €.

Bylinný čaj Rozkvět indiánky

Čaj je určený pro ženy se syndromem polycystických ovarií, hormonální nerovnováhou či v menopauze. Je složen ze speciální směsi bylin, která příznivě ovlivňuje fungování dělohy a přispívá k hormonální rovnováze. Obsahuje hluchavku nať, kontryhel, řebříček, vrbovku, červený jetel a levanduli.
Cena: 99 Kč
Množství: 25 g

K dostání v prodejnách dm drogerie markt nebo na online shopu www.dm.cz
Více informací o iniciativě najdete na www.dm.cz/dmstart

O společnosti dm drogerie markt Česká republika

Společnost dm drogerie markt s.r.o. v České republice zahájila činnost v roce 1992 jako 100% dceřiná společnost dm drogerie markt GmbH Rakousko. V roce 1993 otevřela svou první prodejnu v Českých Budějovicích. Společnost sídlí v Českých Budějovicích. Svých 232 prodejen zásobuje po celé České republice ze svého logistického centra v Jihlavě. Jednateli společnosti jsou Gerhard Fischer, Martina Horká a Markéta Kajabová. Celkem v dm pracuje 3 393 spolupracovníků. V obchodním roce 2018/2019 vykázala dm v České republice obrat ve výši 10,584 mld. CZK a upevnila tak své postavení jedničky na trhu specializovaných drogerií. Na trh uvádí mimo jiné dm značky Balea, alverde přírodní kosmetika, babylove, Mivolis, Denkmit, SUNDANCE, Visiomax, dmBio, trend IT UP či nejnovější SEINZ.

(tz)