ObálkaTato knížka je vlastně nechtěné dítko. Zrodila se na přání nakladatele a autor dlouho zvažoval, zda tuto výzvu přijmout. Stále více se hlásicí únava z psaní rukopisů zpočátku převažovala nad vtíravou myšlenkou, že i v erotice je kolem nás nadále mnoho nejasného a že by přeci jen nebylo od věci nahlédnout aspoň trochu - i s pomocí řady vědeckých disciplín – do těchto hájemství. Vždyť o ledačem z této všeobjímající oblasti přemýšlíme a osobně ji v životě prožíváme, přičemž ne vždy k nám doputuje odpověď.

Jak pak v průběhu času plynuly dny a týdny, začala v mysli převažovat snaha téma přece jen „uchopit“ a mapovat ho na pozadí řady dalších zajímavých údajů a skutečností. Ramena váhy se závažím původní nerozhodnosti se překlopila. Nechť čtenáři posoudí, zda autorův záměr byl aspoň zčásti naplněn, zpovídá se Milan Bauman v komentáři ke své nové knížce Erotika za zrcadlem (Postřehy a názory, které vás možná minuly), vydanou v polovině října nakladatelstvím Petrklíč.

Autor řady populárně-naučných knih a dvou nakladatelských cen (kniha „Mozek zázrak na pět“ získala navíc v roce 2018 grand Nadace Českého literárního fondu), se na toto téma zaměřil tak, aby čtenář mohl nahlédnout i do oborů, které vnášejí více světla do lidské sexuality - psychologie, sociální psychologie, sociologie, erotologie, neurofyziologie a dalších.
Zajímá ho i řada otázek, které si klade nejeden z nás: Chtějí muži harém? A co ženy? Dovolená bez partnera – kdy je to výhodné? Vztah se ženatým mužem či zadanou ženou? Existuje princ na bílém koni, tedy ideální muž? Proč ženy často mluví jen o přátelství, ale myslí tím i sex? Sexuální mravy včera a dnes? Sex v budoucnosti. Kam směřuje?
Nevyhýbá se ani problematice krize partnerských vztahů, jejichž důsledky dobře znají právě i ženy v manažerských funkcích, neboť to nezřídka bývá daň za jejich pracovní vypětí a stresové situace. Emancipované ženy se častěji věnují své kariéře a v důsledku jejích benefitů se také vdávají mnohdy až na hraně reprodukčních možností. Přibývá rozvedených párů ve sféře businessu a politiky, které v pozdějším věku hledají znovu svou partnerskou identitu a stabilitu. Rozšířila se antikoncepce, ženy jsou finančně nezávislejší a průbojnější. Nevěra je nezřídka posuzována jinak, než třeba ve třicátých letech minulého století. Stírají se hranice mezi výhradně mužským a ženským světem. Manželé nedokáží vydržet pospolu, rozvádí se, partneři se rozcházejí a ti, co ve svazku setrvávají, jsou často nespokojení, nešťastní a frustrovaní. A co je neméně podstatné: morálka už často není „in“.
Kniha Erotika za zrcadlem je tedy mnohem víc než jen sondou do jedné z nejběžnějších součástí našeho života a i svou pestrou obrazovou částí láká k zamyšlení a přečtení.

(tz)