smart home 3574545 1280Více než polovina (58 %) Čechů, kteří kvůli koronavirové pandemii museli pracovat z domova tvrdí, že si tím potvrdili, že dokážou být s partnerem dlouhodobě v jedné místnosti či bytě, aniž by si lezli na nervy. Naopak 15 % prohlásilo, že na základě zkušeností z pandemie spolu dlouhodobě v jedné místnosti či bytě nevydrží. Téměř pětina (19 %) dotázaných připustila, že si museli nastavit nová pravidla fungování domácnosti. Ukázal to průzkum banky ING Česká republika na reprezentativním vzorku pracující české populace. Banka ING je dlouhodobě lídrem v oblasti diverzity a inovativních přístupů k práci z domova.

„Jakmile vstoupila v platnost krizová opatření, do dvou dnů pracovalo více než 80 % našich lidí z domova, aniž by to ovlivnilo kvalitu jejich práce. Museli jsme jim pro to vytvořit potřebné podmínky, ať už to byl kvalitní a bezpečný přístup do našich systémů, distribuce sluchátek pro konferenční hovory, ale třeba i zapůjčení monitorů a kancelářských židlí. Online mají kolegové k dispozici jak všechny potřené informace, tak například i kurzy jógy nebo psychologa na telefonu. Rodičům pracujícím z domova jsme se snažili poskytnout čas na to, aby dokázali kombinovat práci s domácí výukou dětí nebo přípravou oběda. Víme, že to neměli snadné,“ zmiňuje konkrétní příklady z banky ING její HR ředitelka Hedvika Holá.

Díky konferenčním hovorům se také lidé během pandemie dozvěděli, jak to vypadá doma u jejich kolegů. A jak ukázal průzkum ING, v některých případech se partneři doma dozvěděli o tom, co vlastně ten druhý v práci dělá. V průzkumu to potvrdilo 5 % dotázaných. Téměř desetina (9 %) lidí musela kvůli práci z domova posílit internetové připojení.

Výsledky výzkumu ING Bank potvrzuje ze zkušeností z vlastní praxe i psycholožka Martina Viewegová: „Moji dlouhodobí klienti si ujasnili, že pokud jim je s partnery dobře, zvládnou i nečekaný stres daný novou situací a byli rádi, že mohou být více spolu. Část z nich byla nucena určité věci změnit, ale alespoň rovnou mohli v praxi vyzkoušet nové komunikační vzorce, na kterých pracují v terapii. Objevilo se naopak i pár nových klientů, jejichž manželství karanténu nezvládlo. Nicméně to spíše bylo vyvrcholení dlouhodobých problémů než samotný spouštěč. Do poradenství nebo psychoterapie patří kromě osobní oblasti i ta pracovní a finanční (a vědomé zacházení s ní). Je nejen dobrou prevencí zvládání podobných situací, ale i lepšího zpracovávání stresu a zvyšování kvality života obecně.

(tz)

Ilustrace Pixabay.com